Bečić: Dramatična situacija u Kotoru

"Ukoliko se na primjeru Kotora legitimiše “kafanska pajser” demokratija, onda smo svi zajedno u velikom problemu, a dalje integracije, ulazak u EU, kao i ostvarenje demokratskih standarda, apsolutno nemoguća misija", zaključio je Bečić
6534 pregleda 33 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokrate, Demokrate, Demokrate
Bečić, Foto: Demokrate, Demokrate, Demokrate
Ažurirano: 30.06.2019. 14:02h

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, zamolio je danas ambasadore zemalja članica Evropske unije (EU) i ambasadora EU i Podgorici Aiva Orava, da, kako je rekao, pomognu sprječavanju daljeg protivpravnog djelovanja predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) i Vlade Crne Gore u Kotoru.

Bećić je u pismu naveo da osjeća obavezu da kao predsjednik najjače opozicione partije, koja predvodi vlast u Kotoru, upozna ambasadore sa "dramatičnom situacijom u kojoj se nalazi drevni grad pod zaštitom UNESCO-a".

"Koja je prouzrokovana kontinuiranim, višemjesečnim, nezakonitim, neustavnim - protivpravnim djelovanjem DPS-a i njenih partnera, a za šta imaju punu podršku Vlade, koja ne poštujući Zakon i sopstvenu Odluku, legitimiše protivpravno postupanje, prekrajanje izborne volje i pravno nasilje nezabilježeno u novijoj političkoj istoriji", rekao je Bečić.

On je naveo da su 2016. godine građani Kotora, i pored neravnopravnih uslova i antidemokratskog ambijenta, ukazali većinsko povjerenje opozicionim partijama sa državnog nivoa, koji su uspostavile vlast početkom 2017. godine.

"Međutim, nakon dvije godine, izdajom i političkom prodajom jedne partije i njenih odbornika, DPS je protivpravno krenuo u prekrajanje izborne volje građana", navodi se u pismu Bečića.

On je kazao da je prvo nezakonito smijenjen predsjednik Opštine Vladimir Jokić, što je potvrdila presuda Upravnog suda.

Bečić je rekao da je zatim, i pored presude Upravnog suda, pokušana ponovna smjena predsjednika Opštine, što je "osujećeno pravovremenom reakcijom, u skladu sa zakonom, čelnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kotoru".

"Nakon toga, i pored činjenice da je predsjednica Skupštine u skladu sa Zakonom i Poslovnikom zakazala sjednicu SO za 10. jul, grupa odbornika DPS-a i njihovih partnera je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku Skupštine opštine, na sastanku u hotelu donijala odluku da smijeni predsjednicu Skupštine, što je način djelovanja i odlučivanja svojstven samo afričkim plemenima", naveo je Bečić.

On je kazao da je vrhunac protivpravnog djelovanja i pravnog nasilja predstavnika DPS-a i njihovih partnera nezakonito uklanjanje pečata sa službenih prostorija, obijanje brave i nasilni ulazak u prostorije Skupštine Opštine Kotor.

Bečić je rekao da su čelnici Opštine Kotor protiv "odgovornih zbog počinjenih krivičnih djela su podnijeli krivične prijave".

Bečić je podsjetio da se Crna Gora nalazi u ugovornom odnosu sa EU, kao zemlja kandidat, kao i da su upozorenja u odnosu na nedovoljne rezultate u oblasti vladavine prava gotovo svakodnevna poruka sa međunarodnih adresa.

"Ukoliko se pokaže tolerancija i na bilo koji način, činjenjem ili nečinjenjem, odnosno uzdržavanjem, legitimiše politička korupcija, prekrajanje izborne volje, nezakonito smjenjivanje opozicionih predsjednika Opština, “kafanska” i “pajser” demokratija, “koverte”, “snimci”, “lične karte”, onda se postavlja otvoreno pitanje da li nam je uopšte potreban višepartisjki sistem i da li borba za demokratiju ima smisla u Crnoj Gori", rekao je Bečić.

On je zamolio ambasadore da u mjeri svojih mogućnosti, pomognu sprječavanju daljeg protivpravnog djelovanja predstavnika DPS-a, kao i Vlade Crne Gore, koja nepostupanjem u skladu sa Zakonom i sopstvenom Odlukom, omogućava dalju pravnu hajdučiju.

"Ukoliko se na primjeru Kotora legitimiše “kafanska pajser” demokratija, onda smo svi zajedno u velikom problemu, a dalje integracije, ulazak u EU, kao i ostvarenje demokratskih standarda, apsolutno nemoguća misija", zaključio je Bečić.

Bonus video: