Bečić: Hitno potrebno opoziciono provjetravanje - Vijesti.me
"RAZLIČITI CILJEVI I POLITIČKE NAMJERE"

Bečić: Hitno potrebno opoziciono provjetravanje

Bečić predlaže bojkot parlamenta i izbora, sve dok vlast ne prihvati predlog opozicije za prve slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore

Aleksa Bečić
Aleksa Bečić (Foto: Savo Prelević)

Bojkot izbora svih relevantnih parlamentarnih partija, uz demokratski pritisak i snažnu kampanju sve dok vlast ne prihvati predlog opozicije, jedino ima smisao i efekat, ocijenio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da je Crnoj Gori hitno treba opoziciono provjetravanje.

"Nakon prodaje Kotora Demokratskoj partiji socijalista (DPS) od jednih, ćutanja i odobravanja od drugih, simulacije demokratije bezuslovnim povratkom u parlament, jasno da Crnoj Gori hitno treba opoziciono provjetravanje, jer očito postoje različiti ciljevi i političke namjere“, kazao je Bečić. 

Prema njegovim riječima, mora se konačno znati ko su oni koji iskreno žele pobjedu i dolazak na vlast, koji ne žele vlast već status poželjne opozicije i koji su tu po zadatku da prevare opozicione birače i prodaju njihovu izbornu volju. 

"Slažem se da je jedinstvo lijepa i pitka riječ, ali da vidimo jedinstvo koga i čega, jer sam se za ovih nekoliko godina naslušao praznih floskula, posebno od onih kojima su Đukanović i (Duško) Marković dugogodišnji politički idoli“, rekao je Bečić. 

Na pitanje da li očekuje da će do kraja godine biti promijenjeno izborno zakonodavstvo i da će se stvoriti povoljniji ambijent za izbore, Bečić je rekao da je to pitanje za one koje su odbili Plan sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi koji su Demokrate i URA predstavili polovinom prošle godine i koji je, kako je naveo, i zbog političko-pravnog, ali i vremenskog okvira, bio garancija opozicionog uspjeha. 

Kako je dodao, jasno je gdje stanuje odgovornost i šta se može očekivati u narednom periodu. 

Bečić predlaže bojkot parlamenta i izbora, sve dok vlast ne prihvati predlog opozicije za prve slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore.

"Jasno je da samo jedinstveni bojkot svih relevantnih parlamentarnih političkih subjekata, uz demokratski pritisak i snažnu kampanju, ima smisao i efekat koji mu daje punu opravdanost“, naglasio je lider Demokrata.

U Sporazum pucali potpisnici koji su "prodali Kotor“ DPS-u

Na pitanje da li je Sporazum o budućnosti za Demokrate još važeći, Bečić je rekao da su u Sporazum i jedinstvo opozicije pucali potpisnici koji su "prodali Kotor“ DPS-u.

Demokrate se, kako je istakao, drže Sporazuma, Plana sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, Odluke najviših organa da neće sa DPS-om u bilo kojoj varijanti, kao i jedinstvene odluke opozicije da bojkotuju parlament do ispunjenja uslova. 

Bečić je kazao da će Demokrate, ukoliko dogovori, podržati formiranje Vlade saglasno Sporazumu o budućnosti na paritetnoj osnovi, po principu trećina vlast, opozicija i nestranačke ličnosti, čiji premijer neće biti predstavnik vlasti.

"Takvu Vladu ćemo podržati, ali u njoj nećemo učestvovati, jer smo i tada našim kolegama iz opozcije jasno rekli da mi učestvovati u bilo kojoj vlasti sa DPS-om nećemo“, naglasio je Bečić.

On je poručio da neće podržati Vlada koja ne odgovara onome što je definisano Sporazumom o budućnosti.

Jedinstveni bojkot bio najubojitije sredstvo demokratskog pritiska

Bečić je, komentarišući to što su gotovi cijeli mandat proveli u bojkotu i njegove rezultate, podsjetio da su Demokrate odluku o bojkotu 2016. godine donijele ne samoinicijativno, već na predlog i insistiranje Demokratskog fronta i drugih opozicionih partija, koje su tada njegovale tezu da je bojkot najučinkovitije sredstvo borbe protiv režima.

"Da bi kasnije upravo subjekt zbog kojeg smo između ostalog donijeli odluku o bojkotu, kako bi im stali u zaštitu, postao inicijator i realizator prekida jedinstvenog bojkota“, dodao je Bečić.

Prema njegovim riječima, jedinstveni bojkot cjelokupne opozicije bio je najubojitije sredstvo demokratskog pritiska, koji je izazivao veliku pažnju vani, veliku nervozu unutar vlasti i davao značajnu startnu prednost opoziciji u dijelu razrješenja političke i institucionalne krize u zemlji. 

"Najveća greška opozicije u posljednih nekoliko decenija je bezuslovno prekidanje bojkota, jer je izgubljena šansa da ona bude ta koja diktira tempo. Prekid bojkota jedan je od najvećih političkih poklona Đukanoviću od početka višestranačja“, ocijenio je Bečić.

On je naveo da su Demokrate poslanici 24 sata, u bilo koje doba dana i na bilo kom mjestu, kada obilaze domaćinstva, razgovaraju sa građanima, pružaju pravnu pomoć, podnose krivične prijave.

Bečić je kazao da Demokrate, što pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja, imaju daleko veću podršku sada nego 2016. godine kada su ušli u bojkot parlamenta.

"Tako da je poruka građana jasna. Šta su dobile naše kolege koje su se vratile? Da li je na predlog opozicije usvojen neki predlog zakona, suštinski amandman, predlog odluke? Naravno da ne. Samo se poslala poruka da simulacija demokratije pobjeđuje“, istakao je Bečić.

"Marković šalje ponude, Đukanović od njih pravi ograde"

Komentarišući najavu zamjenika predsjednika DPS-a, Duško Marković, da sprema novu političku ponudu za veći konsenzus u društvu, Bečić je kazao da su poruke i ponude Markovića na krajnje neozbiljnom nivou.

On je naveo da je Đukanović više puta pravio partijske ograde od stavova Markovića, šaljući mu poruku koliku snagu ima unutar partije i kolika je težina izgovorene riječi zamjenika vladajuće partije.

"Što se tiče nas, polazeći od svih manipulacija, a naročito nakon poslednje krađe i otimačine Kotora, sa DPS-om ne može biti pregovora i dogovora, sa njima se funkcioniše po principu „uzmi ili ostavi““, poručio je predsjednik Demokrata.

Na pitanje da prokomentariše medijske navode o odnosu sa Građanskim pokretom URA i da je Dritan Abazović odbio ponudu za ulazak u predizbornu koaliciju koju bi predvodile Demokrate, Bečić je odgovorio da je mnogo toga bilo tačno, ali da je bilo i značajnih neistina, posebno u dijelu informacija plasiranih u medije iz "izvora bliskih vrhu partije“.

"Do sada niti meni, niti bilo kom funkcioneru Demokrata nije saopšteno bilo kakvo sporenje po pitanju načina vođenja politike, političkih stavova i ciljeva, tako da te „nezvanične informacije“ ovom prilikom oštro demantujem i radujem se garancijama da se takvi spinovi više neće plasirati“, naveo je Bečić.

Kako je rekao, saradnja sa URA-om postojala je od osnivanja partije, postojaće i u budućnosti, i nijesu je uvijek pratili koalicioni aranžmani.

Bečić je kazao da je koaliciona saradnja na prethodnim lokalnim izborima i nakon tog pokazatelj da crnogorsku političku zbilju vide na približno isti način, ali da svako imao pravo da autonomno donosi odluke i bira sopstveni politički put. 

"Odluka URA-e, u konkretnom slučaju je potpuno legitimna, vjerovatno smatrajući da u nekom drugačijem aranžmanu mogu najviše dopinijeti promjenama. Želim im sreću u daljem djelovanju, a vrijeme za nas kao mlade ljude radi, jer vjerujem da ćemo zajedno vršiti vlast u prvoj demokratski izabranoj Vladi Crne Gore“, zaključio je Bečić.


Vidi sve komentare