Bečić: Najoštrije osuđujemo nasilinički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

On je dodao da su Demokratska Crna Gora, njeni funkcioneri i članovi, u svim prethodnim danima, kao i uvijek bili sa narodom Crne Gore svih vjera i nacija.
6596 pregleda 21 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokrate
Aleksa Bečić, Foto: Demokrate

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić saopštio je da ova partija najoštrije osuđuje "nasilinički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kukavičko postupanje crnogorskih vlasti u svim fazama jučerašenjeg dana, neustavno i nezakonito hapšenje i pritvaranje građana i poslanika, kao i izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje i netrpeljivosti."

Skupština Crne Gore sinoć je usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Usvajanju zakona prethodili su incidenti u Skupštini nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front. Nakon incidenta su uhapšene 22 osobe - 18 poslanika DF-a i još četiri osobe. Poslije uzimanja izjave Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević zadržani su u policiji, dok su ostali poslanici pušteni.

"Posebno se u moru kukavičkih postupanja crnogorske vlasti, gnušamo od saznanja da je primijenjena sila i prema sveštenstvu i monaštvu, a posebno prema jednom od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika, episkopu Metodiju. Udariti na razne načine, na vjerske velikodostojnike, ljude koji služe Bogu i narodu, ljude koji nemaju materijalno bogatstvo, ljude koji sve što stvore, stvore za narod i ostavljaju narodu, mogu samo oni kojima ništa nije sveto. Međutim, sud naroda, sud istorije i sud pokoljenja neće ni njih zaobići", rekao je Bečić.

On je dodao da su Demokratska Crna Gora, njeni funkcioneri i članovi, u svim prethodnim danima, kao i uvijek bili sa narodom Crne Gore svih vjera i nacija.

"Pokazalo se da je naša odluka da napustimo Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva bila ispravna. Pokazalo se i da je naše i stanovište vjerskih velikodostojnika, da treba bojkotovati rad Parlamenta, čuvati građanski mir i međuvjerski sklad i ne davati legitimitet ovakvim bezumnim naumima bilo ispravno, jer ova vlast želi samo da simulira demokratiju, a da u osnovi sprovodi autokratiju i diktaturu. Poslije svega viđenog i juče, ali i vezano za proces izbornih reformi, bojkot Parlamenta i njegovo delegitimisanje, kao i bojkot izbora od strane cjelokupne opozicije, do izmjena Zakona o slobodi vjerosipovijesti, stvaranja uslova za poštene izbore i stavljanja tačke na međuvjerske i međunacionalne podjele, uz demokratski vaninsitucionalni pritisak, jesu odgovor kakav mi u kontituitetu predlažemo posljednjih godinu dana. Oni neka pokušaju uvesti jednopartizam, a mi ćemo u odnosu na to pripremiti jak i energičan demokratski odgovor kakav i zaslužuju", zaključio je Bečić.

Bonus video: