Bečić ugostio Božovića: Državne, porodične i bratske veze su iznad partijskih i ličnih interesa

Bečić je prokomentarisao i hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika, tvrdeći da je" NKT klasično partijsko tijelo DPS-a formirano za obračun sa političkim neistomišljenicima i aktivirano za potrebe dizanja rejtinga DPS-a i vođenja izborne kampanje ovog političkog subjekta"
5768 pregleda 10 komentar(a)
Bečić i Božović, Foto: Demokrate
Bečić i Božović, Foto: Demokrate

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, sastao se danas u sjedištu svoje partije sa ambasadorom Republike Srbije Vladimirom Božovićem, saopšteno je iz tog političkog subjekta.

Bečić je, kako je saopšteno, poželio dobrodošlicu ambasadoru Božoviću "ističući da uzajamne državne, porodične i bratske veze ne može niko narušiti, jer su one uvijek bile iznad uskopartijskih i ličnih interesa. Bečić je kazao da samo providna i primitivna politika svađa i dijeli. Upoznao je uvaženog gosta da su Demokrate nastale iz potrebe promjene odnosa na crnogorskoj političkoj sceni, potrebe pomirenja, jačanja međunacionalne i međuvjerske tolerancije, vraćanja povjerenja u politiku i političare i izmještanje fokusa sa primitivne svađalačke politike na ono što su stvarni problemi i rješenja", kaže se u saopštenju.

Demokrate su, kako je saopšteno, pokazali da su pobjedama u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Beranama i Tuzima za Crnu Goru nisu opasnost, već moralna i finansijska renesansa.

„U tim opštinama smo pokazali da možemo sarađivati sa svima osim sa DPS-om. Sa jedne strane sa srpskim nacionalnim partijama, sa druge strane sa crnogorskim nacionalnim partijama, kao i sa političkim subjektima građanske orjentacije“ – naglasio je Bečić.

Predsjednik Demokrata je saopštio da su Demokrate partija koja pod istim krovom ima ljude svih vjera i nacija.

„Napravili smo spoj mladosti i iskustva gdje mladost predvodi, a iskustvo savjetuje. Ne zavisimo od bilo kojih neformalnijh i formalnih centara moći. Autentičan smo i ne tipičan subjekt na političkoj sceni Crne Gore i predvodnici smjene generacija. Na planu spoljne politike zalažemo se za čvrtsu integraciju sa EU ističući da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata te da je politika budućnosti politika u koju vjerujem i za koju se čvrsto zalažem", kaže se u saopštenju.

Bečić je prokomentarisao i hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika, tvrdeći da je" NKT klasično partijsko tijelo DPS-a formirano za obračun sa političkim neistomišljenicima i aktivirano za potrebe dizanja rejtinga DPS-a i vođenja izborne kampanje ovog političkog subjekta".

„Kada se hapse opozicionari, poslanici i funkcioneri, progone crkveni velikodostojnici, hapsi i zadržava episkop, sveštenstvo i monaštvo, onda je apsurdna simulacija demokratije u Skupštini Crne Gore i učešće u institucijama sistema koje su na žalost pod direktnom kontrolom jednog čovjeka i jedne partije“ – istakao je Bečić.

Božović je , kako je saopšteno, istakao da kao ambasador ima dužnost da unapređuje saradnju između dvije države uprkos svim izazovima sa kojima se danas suočavamo.

"On je naveo da je prije svega riječ o unapređenju odnosa između Srbije i Crne Gore na planu ekonomske, privredne, naučne, tehnološke i kulturne saradnje, a naročito saradnje na planu integracija obje države u Evropsku uniju", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, složili da treba raditi na prevazilaženju problema koji imaju studenti iz Crne Gore u Republici Srbiji, i kazao da se aktivno radi na prevazilaženju postojećih prepreka.

"Slijedeći zajedničko saopštenje predsjednika Republike Srbije i njegove svetosti patrijarha Irineja, izražavam duboko žaljenje povodom hapšenja episkopa Joanikija, i uvjerenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem roku“, istakao je ambasador Božović i izrazio nadu da će se poslednji događaji riješavati mirnim i nenasilnim metodama.

Bonus video: