Bez kazni za mahanje nacionalnim simbolima

Iz manjinskih partija kazali su da je isticanje zastava drugih zemalja normalno u turističkoj zemlji kakva je Crna Gora
7985 pregleda 36 komentar(a)
Slobodno isticanje nacionalnih simbola: Izborno slavlje u Tuzima, Foto: Zoran Đurić
Slobodno isticanje nacionalnih simbola: Izborno slavlje u Tuzima, Foto: Zoran Đurić

Predstavnici manjinskih partija tražili su ukidanje kazni za isticanje nacionalnih simbola predlažući izmjene Zakona o javnom redu i miru.

Poslanici albanske koalicije Genci Nimanbegu, Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović i Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović dostavili su Skupštini izmjene zakona u kojima se traži brisanje odredbe prema kojoj fizičkim licima prijete kazne od 100 do 500 eura za isticanje zastave, simbola ili grba druge države. Iz manjinskih partija su pojasnili da je primjena zakona u praksi pokazala da su potrebne izmjene koje se odnose na nacionalne simbole.

“To potvrđuje primjer turista koji su kažnjeni po prijavi Centra bezbjednosti Budva, zato što su nosili zastavu, kao i najnoviji primjer iz Ulcinja, kada je jedan ulcinjski građanin priveden u Centar bezbjednosti i morao je dati izjavu zbog isticanja simbola na Dan zastave koji Albanci slave kao nacionalni praznik”, ističe se u predlogu izmjena zakona.

Albanski državljani su prošle godine kažnjeni sa 230 eura jer su, kako je rečeno, albanskom zastavom provocirali turiste i stanovnike Budve. Oni su po povratku sa fudbalskog prvenstva u Francuskoj svratili u Budvu i u automobilu, na kome je bila nalijepljena albanska zastava, kružili gradom, svirali i dobacivali prolaznicima.

Iz manjinskih partija kazali su da je isticanje zastava drugih zemalja normalno u turističkoj zemlji kakva je Crna Gora.

“Doslovnom primjenom ovog zakona svi bi oni trebalo da budu kažnjeni. Pošto je ova odredba diskriminišuća treba je obrisati iz zakona. Kod usvajanja zakona iz 2011. godine, upozoravali smo da je ta odredba sporna i da će biti predmet selektivne primjene. Usvajanjem izmjena zakona ostvariće se veći stepen ostvarenja Ijudskih prava i sloboda u Crnoj Gori”, navodi se u predlogu izmjena.

Skupština Crne Gore nije imala većinu za usvajanje izmjena Zakona o javnom redu i miru u decembru prošle godine, jer poslanici dijela vladajuće koalicije nijesu podržali predloženo rješenje. Predlogom zakona jer je tada, između ostalog, bilo predviđeno ukidanje kazni za isticanje nacionalnih simbola i uvođenje novčanih kazni za iznošenje “netačnih podataka o istoriji Crne Gore”.

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović tada je upozorio da neće podržati zakon jer se moraju poštovati simboli Crne Gore i da sa takvom odredbom ne može biti kompromisa. On je tada upozorio i da je protiv rješenja da se nacionalni simboli drugih država ističu bez kazne.

"Tražimo da se u Zakonu o javnom redu i miru obriše odredba prema kojoj fizičkim licima prijete kazne od 100 do 500 eura za isticanje zastave, simbola ili grba druge države”, navodi se u predlogu

Zbog odbijanja poslanika da podrže zakon predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj je tada predstavnike LP i Socijaldemokratske partije (SDP) nazvao “šovinistima koji vode antialbansku politiku” i zaprijetio im da neće moći da posjete opštine u kojima Albanci čine većinu. Poslanik SDP-a Raško Konjević tada mu je odgovorio da je kažnjavanje zbog upotrebe nacionalih simbola primijenjivala koaliciona vlast u kojoj je i Đeljošaj. On je tada rekao da se poslanici SDP-a nijesu izjašnjavali o Zakonu, kao i da je za njega glasalo 40 od 42 poslanika vladajuće koalicije.

Đeljošaj plaćao kazne u kampanji

Odluku parlamenta da ne ukine kazne za isticanje nacionalnih simbola, Đeljošaj je iskoristio u kampanji za lokalne izbore u opštini Tuzi odlukom da plati novčanu kaznu svakom sunarodniku koji istakne albansku zastavu. On je tada platio kaznu 230 eura umjesto sunarodnika Emina Bećaja i obećao da će albanska koalicija, u saradnji sa drugim nacionalnim političkim subjektima, istrajati na ukidanju kazni.

“Niko nam ne može zabraniti da istaknemo naš nacionalni simbol i da nas niko ne može kazniti koliko mi možemo da platimo”, poručio je tada Đeljošaj.

Bonus video: