Bezbjednosne službe gube bitku protiv kriminala

Službe nijesu tehnički i materijalno sposobne da se suprotstave kriminalu
67 pregleda 10 komentar(a)
Biro za koordinaciju službi (Novina)
Biro za koordinaciju službi (Novina)
Ažurirano: 20.05.2015. 05:50h

Procjena Vijeća za nacionalnu bezbjednost je da je najveća bezbjednosna prijetnja Crnoj Gori opasnost od organizovanog kriminala. U Izvještaju tog vladinog tijela, prema informacijama “Vijesti”, piše da je organizovani kriminal ojačao do mjere da bezbjednosne službe ne mogu adekvatno da ga isprate.

U tom dokumentu, koji je ranije dostavljen Odboru za bezbjednost, navodi se da je zabrinjavajuće što bezbjednosne službe, tehnički i materijalno, nijesu u stanju da rade na njegovom suzbijanju i na pravi način odgovore tom izazovu.

Zbog toga je bila donijeta odluka da se formiraju operativni timovi kojima bi rukovodilo Vijeće. Prema saznanjima “Vijesti”, to vladino tijelo “formiralo” je već nekoliko “predmeta” za konkretne slučajeve i “njihova realizacija planirana je do kraja ove godine”.

Vijeće planira da do kraja godine sprovede konkretne akcije na kojima rade

Sudeći prema izjavi nezavisnog poslanika Velizara Kaluđerovića iz februara ove godine, koji je na plenumu kazao da se plaši da to vladino tijelo podriva pravni sistem, Vijeće se bori protiv organizovanog kriminala bez znanja tužilaštva i suda, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku.

Kaluđerović je tada kazao da je pročitao prvi izvještaj Vijeća i da ga je “veoma uznemirio”. On je pozvao VDT-a Ivicu Stankovića i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu da odmah reaguju, a kolege iz Odbora za bezbjednost da ga pročitaju. “Jako sam zabrinut ocjenama u tim informacijama i nekim nagovještenim aktivnostima koje bi trebalo da budu u funkciji obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom jer postoji velika prijetnja da se podriva pravni poredak i institucije u čijoj je nadležnosti krivično gonjenje. Strepim da neko pod plaštom borbe protiv kriminala hoće da stavi šapu na sve informacije”, kazao je on.

Izvještaj, takođe, konstatuje nedostatke u naporu tužilaštva da procesuira krivična djela organizovanog kriminala i da izmjene u krivičnom zakonodavstvu i uvođenje tužilačke istrage nije dalo očekivane rezultate.

Izvještaj je potpisao premijer Milo Đukanović, predsjednik Vijeća.

Zabrinjavajuće, ali blaže ocijene, iznose se i u ranijem zvaničnom saopštenju Vijeća, u kome se navodi da ”nadležne institucije moraju ići u pravcu sagledavanja i profesionalnih odgovora ključnim izazovima na planu bezbjednosti i jačanja vladavine prava”.

Reforma bezbjednosnih službi jedan je od uslova za prijem Crne Gore u NATO i zbog toga je dio službenika ANB morao prijevremeno da se penzioniše.

Vučinić tvrdio da se smanjio broj kriminalnih grupa

Skupštinski Odbor za bezbjednost je u posljednjem izvještaju o radu ANB-a, koji je usvojio prošle godine dok je Boro Vučinić bio na čelu Agencije, zaključio da je “broj organizovanih kriminalnih grupa manji u odnosu na prethodnu godinu”.

Odbor je tada ocijenio i da je “bezbjednosni ambijent povremeno narušavan međusobnim obračunima organizovanih kriminalnih grupa, ali i izolovanim incidentima”.

Vučinić je u međuvremenu smijenjen, a na mjestu direktora je već pola godine vršilac dužnosti Dejan Peruničić.

Bonus video: