Bin: NATO će nastaviti sa podrškom Crnoj Gori

U okviru NATO Programa za izgradnju integriteta, u Ministarstvu odbrane upriličena je posjeta tima u čijem sastavu su bili Bin, direktor NATO Direktorata za integracije, partnerstvo i saradnju i savjetnik Nađa Milanova
2 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 22.11.2016. 14:29h

NATO će nastaviti da podržava napore u izgradnji transparentnog i odgovornog sistema odbrane u Crnoj Gori, kao budućoj članici Alijanse, kazao je zvaničnik NATO-a Alberto Bin.

U okviru NATO Programa za izgradnju integriteta, u Ministarstvu odbrane upriličena je posjeta tima u čijem sastavu su bili Bin, direktor NATO Direktorata za integracije, partnerstvo i saradnju i savjetnik Nađa Milanova.

“Tokom posjete, NATO predstavnici su razgovarali sa generalnim direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivanom Mašulovićem, koji je ukazao na značaj jačanja vladavine prava, kao preduslova za stvaranje uređenog i prosperitetnog društva i jedan od prioriteta u dostizanju evropskih i evro-atlantskih standarda”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Mašulović je, kako se navodi, podsjetio na intezivne aktivnosti koje su preduzete u izgradnji sistema transparentnosti i odgovornosti, kao i na rezultate koji su postignuti u oblasti izgradnje i jačanja integriteta u Ministarstvu odbrane, prvenstveno usvajanjem Plana integriteta, odnosno njegovom uspješnom realizacijom.

“Mašulović je zahvalio na saradnji i podršci koju nam je pružio NATO, kroz implementaciju Programa koji je obezbijedio jačanje naših administrativnih kapaciteta, profesionalizma i institucionalnog integriteta, te izrazio očekivanje da će se uspješna saradnja nastaviti”, kaže se u saopštenju.

Bin je rekao da je zadovoljan zbog izgradnje i jačanja integriteta i veoma pozitivnih rezultata koji su ostvareni u toj oblasti, i ukazao na potrebu kontinuiteta takvog reformskog procesa.

“Bin je istakao dalju spremnost NATO-a u pružanju podrške naporima u izgradnji transparetnog i odgovornog sistema odbrane u Crnoj Gori, kao budućoj članici Alijanse”, kaže se u saopštenju.

U okviru posjete Ministarstvu, NATO tim se sastao i sa članovima Radnog tima za implementaciju Plana integriteta u tom resoru i Vojsci Crne Gore, radi sagledavanja stepena primjene predviđenih mjera i NATO preporuka u oblasti izgradnje integriteta u sektoru odbrane.

Iz Ministartsva ističu da je Radni tim detaljno informisao o stepenu realizacije preporuka iz NATO Izvještaja i Plana integriteta, kao i o izazovima tokom realizacije tog dokumenta i predstavio buduće planove i aktivnosti u toj oblasti.

“Dogovorena je dalja saradnja sa NATO-om u ovoj oblasti, koja će se ogledati u pružanju ekspertske podrške i nastavku učešća Crne Gore u programnim aktivnostima u skladu sa novousvojenom NATO politikom u oblasti izgradnje integriteta”, saopšteno je iz Ministarstva

Bonus video: