"Bio sam i u opoziciji dok si išao od Miloševića do Vučića"

“Ja ću pokrenuti inicijativu za smjenu Krivokapića...”, rekao je Đukanović
138 pregleda 76 komentar(a)
Suljo Mustafić, Milutin Simović, Ranko Krivokapić, Foto: Vijesti
Suljo Mustafić, Milutin Simović, Ranko Krivokapić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 27.01.2016. 07:12h

Premijer Milo Đukanović najavio je da će ukoliko njegov kabinet dobije povjerenje pokrenuti inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

“Ja ću pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu jer je nepoznato u svijetu da neko ko nema parlamentarnu većinu predsjedava parlamentom”, rekao je Đukanović tokom drugog dana rasprave o povjerenju svom kabinetu.

Predsjednik Skupštine je rekao da njemu fotelja nije prioritet i da je bio u opoziciji dok je Đukanović bio odan bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

“Tri puta sam otišao u opoziciju, 90-ih kad ste otišli sa Miloševićem, kad ste potpisali Beogradski sporazum povukli smo ministre i sada. Koliko ste vi puta u međuvremenu stolica promijenili. Koliko ste vi puta otišlu u opoziciju? Nijednom. Pri tom su se mijenjale države, sjedili ste na istoj stolici. Sjedili ste na istom kanabeu sa Miloševićem i Vučićem. To je odgovor da li mi je do stolice”, uzvratio je Krivokapić.

Krivokapić je poručio Đukanoviću da nije dobro da otvara priču o tome da li neko lične interese protežira iznad državnih.

“Pravo je pitanje da li je Crna Gora poslije 10 godina onakva kakvu smo htjeli... Nemojte da govorite da neko lični interes protežira ispred državnih, nemojte jer ako krenemo da nabrajamo ostaćemo pola dana”, priprijetio je on.

Prethodno je premijer optužio SDP i Krivokapića za licemjerje i zapitao što su se tek sada sjetili da su izbori bili pokradeni.

“Šta vam je naknadno otvorilo oči? Da vam ja kažem, stah od poraza. Sada ste svjesni da je došao kraj licemjerju. Ali vodite računa, ne nabacujte lopte onima koje smo smatrali primarnim protivnicima, jer oni ne žele da napuste platformu anticrnogorskog djelovanja. Ako su svi izbori bili neregularni, nije valjda ni referendum o nezavisnosti”, zapitao je Đukanović, koji je potom rekao da to nije tačno.

Krivokapić je objasnio da je govorio da su bili pokradeni samo oni izbori koje je DPS dobijao sa Miloševićem, kao i referendum 1992. na kome je ta partija predala državnu nezavisnost.

Đukanović je optužio SDP da ide na ruku DF-u.

“Dio opozicije želi da za račun druge države ušeta u Skupštinu sa čiča Dražom i slikama predsjednika drugih država, šaljući poruku da Crna Gora treba da postupa shodno njihovim interesima. A te druge države žele da zloupotrijebe Crnu Goru da bi se preko naših leđa borili sa drugim državama oko pozicije na karti svjetskog uticaja”.

Oštra rasprava Đukanovića i Krivokapića trajala je skoro dva sata, a počela je konstatacijom lidera SDP-a o političkoj korupciji.

“Dva poslanika koji napuste partiju, pa na osnovu toga dobiju dva ministra mimo potpisanog sporazuma dvojice predsjednika partija, zavedenog u DIK-u. Sve radnje upućuju da su ta dva poslanika kupljena sa dva ministra a sve to na političku korupciju, jer ne mogu da verujem da neko krši svoj potpis a da od toga nema korist”, rekao je predsjednik Skupštine.

Đukanović je objasnio da nije poštovao koalicioni sporazum jer ga je SDP prethodno makar 20 puta prekršio, počev od predsjedničkih izbora kada nije podržao Filipa Vujanovića.

“Licemerno je sjedeti u vladi i ubirati sve privilegije koje vam pripadaju, a onda sa drugim dijelom parlamenta glasati protiv vladinih predloga”, naveo je on.

Premijer je zamjerio parlamentu da je ne konsultujući vladu donosio zakone koji opterećuju budžet, na šta mu je lider SDP-a rekao da je vlada tražila rebalans u prvom tormjesečju godine ne zbog majki sa trećim djetetom nego zbog “Montenegro erlajnza”.

Rasprava o povjerenju vladi nastavlja se danas, kada bi trebalo i da se glasa.

Nudili nam milion da glasamo

Ranko Krivokapić je tokom polemike sa Milom Đukanovićem oko političke korupcije rekao da im je uoči glasanja za budžet u nekadašnjem saveznom parlamentu nuđeno milion maraka i da je svjedok toga Srđa Darmanović, sadašnji ambasador u SAD.

Lider SDP-a je dodatno rekao da je tu bio i Vujica Lazović (SD), što je on kasnije negirao, tvrdeći da za to “prvi put čuje”.

Lazović je savjetovao Krivokapića da je trebalo da podnese krivičnu prijavu ako je to tačno i poručio da svakako treba pitati Darmanovića.

Marković: DPS o predlogu PCG kada procijeni da treba

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković rekao je da će se ta partija o planu Pozitivne Crne Gore izjasniti tokom rasprave, kada procijeni da treba. “Sinoć sam imao dodatna pojašnjenja u vezi nekih tačaka tog plana”, rekao je on.

On je tokom rasprave poručio SDP-u da je nekorektno što se ograđuju od svega dobrog što su uradili zajedno, navodeći da su i njima “krvave ruke ako su krvave DPS-a”. Kada je Džavid Šabović polemisao sa tom izjavom, zamjenica predsjednika Pozitivne Azra Jasavić je negodovala sa mjesta, komentarišući da “on to nije rekao”.

“Ma pusti me da kažem,nemoj da si im advokat”, uzvratio joj je Šabović. Jasavićeva je u više navrata dobacivala Krivokapiću kada je kritikovao poteze DPS-a.

Tuponja: Oborićemo vladu za 90 dana

Poslanik Demokrata Velizar Kaluđerović rekao je kolegama iz Pozitivne da je na njima “ogromna politička odgovornost jer se još nisu decidno izjasnili”.

Šef kluba Pozitivne Goran Tuponja rekao je da su oni ponudili “koncept u kome nema poraženih ni pobjednika”.

Raško Konjević je tražio pojašnjenje da li će Pozitivna oboriti vladu nakon 90 dana ako DPS prihvati njihov predlog, ali ga ne realizuje u tom roku. “Ako naš plan ne dovede do željenog cilja kome zajedno težimo, oborićemo Vladu”, objasnio je šef kluba Pozitivne.

Abazović: To što imate pare i moć ništa vam ne znači g. Đukanoviću, pitajte Svetozara Marovića

“Ne pada mi na pamet da podnesem ostavku, posebno kad čujem argumente kao vaše. Sve dok ne prepoznate da vladamo zahvaljujućim vašim slabostima, mi ćemo biti sve jači”, odgovorio je premijer Milo Đukanović poslaniku URA Dritanu Abazoviću, koji ga je pozvao da se okane “političkog razbojništva” i podnese ostavku.

On je u polemici sa Đukanovićem kazao da je Prva banka prala novac koji su Šarići donosili u džakovima, da DPS pobjeđuje zbog zloupotrebe državnih resursa, i da kada “prifali glasova kupuju manjine, koji se boje dijela opozicije”.

”Niste toliko jaki kao što pričate jer biste imali 93 odsto kao Lukašenko. Nadam se da će makar jedan poslanik manjina ovdje da glasa protiv Vlade a noćas oko 2.30 ste ga zvali da mu kažete kako da glasa. To što imate pare i moć, ništa vam ne znači gospodine Đukanoviću, pitajte Svetozara Marovića”, poručio je Abazović.

DF i dalje na ulici čeka glasanje o povjerenju Vladi

Pristalice Demokratskog fronta i juče su ispred zgrade parlamenta pratili prenos sjednice. Oko stotinu pristalica Fronta okupilo se na trotoaru preko puta parlamenta da bi zatim blokirali saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Nakon intervencije funkcionera Fronta, Predraga Bulatovića i Slavena Radunovića, okupljeni su propustili automobile kojima su prepriječili put, a policija je zatim zatvorila bulevar od pošte do Blažovog mosta.

Okupljeni su izviždali poslanike vladajuće koalicije kao i ministre Suada Numanovića, Pavla Goranovića, Sanju Vlahović i Petra Ivanovića. Aplauze pristalica DF-a dobili su poslanik SDP-a Džavid Šabović, lider Demosa Miodrag Lekić i funkcioner URA Dritan Abazović, koji je i nakon izlaska iz parlamenta nakon kraja sjednice ispraćen ovacijama, kao i Šabović.

“Azra išla po šal kod Duška”

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da o povjerenju vladi treba glasati u hotelu “Splendid”, umjesto u parlamentu.

On je na svom Tviter nalogu kritikovao pregovore potpredsjednice Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić sa zamjenikom predsjednika Demokratske partije socijalista Duškom Markovićem.

“Najpoštenije bi bilo da se o povjerenju vladi sjutra glasa u 'Splendidu'. Da se ne foliramo. Predlog Pozitivne je pisan u kancelariji Duška Markovića. Azra se vratila jer je zaboravila šal kod Duška, a zima napolju”, napisao je on.

Bonus video: