Bivšim poslanicima dali 8.700 eura

Pet bivših parlamentaraca prima nadoknade iz skupštinske kase
96 pregleda 0 komentar(a)
Husnija Šabović, Foto: Boris Pejović
Husnija Šabović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.08.2018. 05:37h

Skupština Crne Gore je za plate bivših poslanika u julu isplatila oko 8.700 eura, a pravo da primaju nadoknade nakon napuštanja poslaničkih klupa koristi još samo pet parlamentaraca. Parlament je za plate bivših poslanika u decembru 2017. isplatio 129 hiljada eura, a to pravo je tada iskoristilo 38 parlamentaraca.

Pravo da primaju platu nakon prestanka poslaničkog mandata koriste Husnija Šabović i Majda Bešlić iz Demokratske partije socijalista (DPS) koji su u julu primili po 1.705 eura, dok je njihov partijski kolega Vuk Roćen primio 1.744 eura nadoknade. Bivši poslanik Demokratskog fronta Radojica Živković dobio je 1.797 eura, dok je nekadašnjem poslaniku Socijalističke narodne partije (SNP) Velizaru Kaluđeroviću u julu isplaćeno 1.744 eura.

Na osnovu Zakona o zaradama i drugim primanjima bivši ministri i poslanici imaju pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju naknadu u visini plate koju su primili posljednjeg mjeseca. Prema podacima objavljenim na sajtu Skupštine, najniža poslanička plata u oktobru iznosila je 1.000, a najviša oko 2.000 eura.

Poslanici sami podnose zahtjev za isplatu nadoknada, nakon konsituisanja novog saziva parlamenta, a o njima raspravlja skupštinski Administrativni odbor. Prema članu 10 Zakona, bivši ministri i poslanici gube pravo na nadoknade ukoliko se u međuvremenu zaposle ili steknu pravo na penziju. U vanrednim slučajevima, to pravo se može produžiti na još godinu ukoliko je bivšim funkcionerima toliko ostalo do penzije. Prema podacima crnogorskog parlamenta, 146.569 eura isplaćeno je tokom prošle godine za nadoknade bivšim poslanicima.

Bonus video: