Bogdanović: SDP da povuče inicijativu o razrješenju Jokića, prihvatamo predlog

Bogdanović je kazao da je predlog SDP-a, podrazumijevajući preuzimanje političke odgovornosti za ishod referenduma sa obje strane, prihvatio i Jokić, kao i Opštinski odbor Demokrata Kotor
1613 pregleda 6 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 22.04.2019. 22:08h

Demokratska Crna Gora prihvatila je predlog Socijaldemokratske partije (SDP) o raspisivanju referenduma o predloženim projektima iz poslovnog plana Luke Kotor, saopštio je predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović.

On je kazao da su se time stekli uslovi da SDP povuče inicijativu za razrešenje predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.

Bogdanović je kazao da je predlog SDP-a, podrazumijevajući preuzimanje političke odgovornosti za ishod referenduma sa obje strane, prihvatio i Jokić, kao i Opštinski odbor Demokrata Kotor.

"Smatramo da je referendum, kao oblik neposrednog odlučivanja, najviša tekovina demokratije te da onaj koji teži uspostavljanju najviših demokratskih standarda ne može odbiti inicijativu da građani svojevoljno odluče o pitanjima od značaja za jednu lokalnu samoupravu" naveo je Bogdanović u saopštenju.

Kako je rekao, za Demokrate, Opštinski odbor, predsjednika Opštine i odbirnike u SO Kotor, prihvatljivo je svako referendumsko pitanje sa kojim se saglase 17 odbornika koji čine odborničku većinu.

Bogdanović je naveo da referendum, saglasno Zakonu i Statutu Opštine ne raspisuje predsjednik Opštine, već SO Kotor.

"S tim u vezi, prihvatajući Inicijativu SDP, prihvatili smo i da se na takvom referendumu provjeri i povjerenje Jokiću koji se javno obavezao da će u slučaju negativnog ishoda referenduma, podnijeti ostavku", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, prihatanjem predloga stvorili su se svi uslovi da SDP povuče inicijativu za razrješenje Jokića, da dođe u Skupštinu opštine Kotor i izglasa budžet, kako bi se stvorile sve neophodne pretpostavke za raspisivanje referenduma.

"Ukoliko SDP to ne učini, Demokrate će braniti Kotor svim demokratskim sredstvima i neće dozvoliti da se ova opština vrati u ruke onih koje smo pobijedili 2016. godine", poručio je Bogdanović.

Jokić je ranije prihvatio predlog SDP za raspisivanje lokalnog referenduma na kome bi se Kotorani izjasnili o dogradnji operativne obale Luka Kotor- LUŽE za vez megakruzera, kojom upravlja AD Luka Kotor, u većinskom vlasništvu Opštine".

SDP je ranije naveo da će odustati od razrješenja Jokića ukoliko on prethodno podrži raspisivanje referenduma o izgradnji vezova za megakruzere u tom gradu.

Bonus video: