Bogojević: Zadržaću mandat, neću biti prepreka daljim pregovorima

"Mislim da je priča oko mog mandata nepotrebno dospjela u fokus javnosti", kazao je Bogojević
86 pregleda 79 komentar(a)
Dragan Bogojević, Foto: Zoran Đurić
Dragan Bogojević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.08.2014. 08:44h

Prof. dr Dragan Bogojević saopštio je juče da će zadržati odbornički mandat u gradskom parlamentu, ali da neće "biti prepreka daljim pregovorima" koje je vodila njegova lista.

"Mislim da je priča oko mog mandata nepotrebno dospjela u fokus javnosti. Zadržaću ga i neću biti prepreka daljim pregovorima", stoji pisanoj izjavi nosioca liste Evropsko lice Podgorice, dostavljenoj "Vijestima".

Bogojević je u izjavi pojasnio zašto je prošle sedmice odlučio da odustane od kandidature za gradonačelnika Podgorice.

"Na žalost, rascjep u PCG, ali i projekcija manjinske podrške samo opozicije u upravljanju gradom, u oročenom vremenskom periodu, po mom mišljenju, ozbiljno dovode u pitanje ideju "trećeg puta", koju sam u kampanji zastupao. Imao bih isti stav i da se obezbijedila manjinska podrška samo DPS-a. Iako nijesam sumnjao u personalnu podršku odbornika s liste PCG u lokalnom parlamentu, depolitizovana i profesionalna uprava podrazumijeva timski rad, povjerenje i ozbiljnu političku stabilnost. Smatrao sam da u ponuđenom konceptu i okolnostima takav zadatak ne bih mogao uspješno da realizujem", rekao je Bogojević, dodavši da "pri tom, nijesam bio smetnja da neko drugi, ko misli da može, preuzme odgovornost”.

On je rekao da je njegova “želja bila da budemo most saradnje između pozicije i opozicije”.

"Treći put" ozbiljno doveden u pitanje rascjepom u PCG, oročavanjem i podrškom samo od opozicije

"Da izbjegnemo opstajanje na blokovskim podjelama promovisanjem iskrenog političkog dijaloga, na bazi principa i programskih stavova. Da političku opsesiju rušenja jednih ili drugih, pomjerimo u pravcu pomirljivosti, razumijevanja i izostanka mržnje. Mislim da bi takav razvoj događaja, u kome se niko ne bi osjećao ni pobjednikom ni poraženim, u ovom trenutku, najviše pogodovao smanjenju tenzija i ljekovito djelovao na ukupni ambijent u crnogorskom društvu", stoji u Bogojevićevoj izjavi.

U jeku pregovora o podršci opozicije manjinskoj vlasti ELP, dio funkcionera Pozitivne podnio je 29. jula formalan zahtjev da predsjednik stranke Darko Pajović podnese ostavku.

Nakon što je istog dana taj dokument neko proslijedio medijima, Pajović je Mladena Bojanića i Nikolu Koćala javno optužio za veze sa DPS-om "vraćanje dugova Milu Đukanoviću".

Sjutradan, uslijedila je žestoka javna "politička tuča" dva tabora na sjednici glavnog odbora, i od tada traje na svim stranačkim nivoima.

Istog dana, nakon sastanka sa Pajovićem i šefom SDP-a Rankom Krivokapićem, lideri DF I SNP Miodrag Lekić i Srđan Milić saopštili su da je dogovoren koncept manjinske vlasti.

Međutim, uveče je medijima stigla pisana izjava Bogojevića da odustaje od kandidature i saopštenje sa sjednice vrha SDP - koji nije jedinstven oko Krivokapićevog koncepta - da zbog dešavanja u Pozitivnoj i odustajanja nosioca liste "nema preduslova" za nastavak pregovora.

Oba tabora u Pozitivnoj i predstavnici DF-a i SNP-a javno su tražili da Bogojević vrati mandat ili podrži drugog kandidata za gradonačelnika kako bi se pregovori nastavili.

Niko iz rukovodstva SDP nije javno izrazio želju da se pregovori nastave, sa izuzetkom člana predsjedništva Džavida Šabovića. DPS je odbacio ponudu da podrži manjinsku vlast ELP u Podgorici kao "ponižavajuću", nakon što su 23. jula propali pregovori sa SDP o koaliciji.

Bonus video: