Bošković: Vlada kao najveći poslodavac želi da pokaže odgovoran odnos prema svojim zaposlenima

“U Ministarstvu odbrane je izgradnjom stambene zgrade, po povoljnim okolnostima, riješeno stambeno pitanje za preko 200 zaposlenih. Neko je dobio stan od 100 kvadrata, a otkupio ga je za 8.700 eura i to se i ovih dana radi. Nisu u pitanju funkcioneri, nego namještenici”, kazao je Bošković
2887 pregleda 15 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Printscreen
Predrag Bošković, Foto: Printscreen
Ažurirano: 06.11.2019. 13:29h

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da se od svih zahtjeva koje je pozitivno riješila Komisija za dodjelu stanova 26 odsto odnosi na funkcionere, a 74 odsto na namještenike i zaposlene.

On je odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Miluna Zogovića u kom postupku, po kojim kriterijumima i na koji način je komisija na čijem je čelu Bošković birala i darivala zaslužne, rekao da se Vlada bavi stambeno problematikom svojih zaposlenih isto kao i svi odgovorni poslodavci u Crnoj Gori:

“Ovakva politika Vlade je u skladu sa važećim zakonskim propisima, a Vlada kao najveći posldoavac želi da pokaže odgovoran odnos prema onim funkcionerima i službenicima koji profesionalno rade svoj posao... ”.

Bošković je kazao da pored rada stambene Komsije kojom rukovodi, izvršna vlast doprinosi rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, odbrani i svim velikim sistemima koji omogućavaju funkcionisanje države, da li direktnom izgradnjom i otkupom po povoljnim uslovima ili formiranjem stambenih zadruga zajedno sa sindikatima tih istih sistema i u zajedničkoj aktivnosti rješavanje stambenih potreba.

“U Ministarstvu odbrane je izgradnjom stambene zgrade, po povoljnim okolnostima, riješeno stambeno pitanje za preko 200 zaposlenih. Neko je dobio stan od 100 kvadrata, a otkupio ga je za 8.700 eura i to se i ovih dana radi. Nisu u pitanju funkcioneri, nego namještenici”, kazao je Bošković.

Zogović je kazao da svi koji su na ovakav način dobili stanove i kredite, a nijesu platili porez državi, treba da podnesu ostavku i snose odgovornost.

“Meni ste usmjerili nešto, a nisam nikad dobio ništa. Vi to provjerite i ako dokažete da sam dobio nekad nešto od stambene komisije, slobodno ću podnijeti ostavku zato što to nijesam prijavio...”, odgoovrio je Bošković.

Zogović je kazao da je po srijedi “klasična zamjena teza” i da nije optužio ministra da je nešto uzeo,već da kao čelnik Komisije koja je dodjeljivala kredite i stanove, treba da podnese teret odgovornosti za obavljanje javne funkcije i da podnese ostavku”.

“Ovo je mnogo veći skandal nego onaj zbog kog je Pavle Radulović podnio ostavku”, rekao je Zogović.

Izgradnja kasarne u Andrijevici u dvije faze

Bošković je kazao da će se kasarna “Miljan Vukov Vešović” u Andrijevici graditi u dvije faze na prostoru od oko 40.000 metara kvadratnih.

“U skladu sa planiranom dinamikom, u prvoj fazi će se raditi i objekti komandovanja i objekti za smještaj organa obezbjeđenja, dok će se u drugoj fazi graditi ostali infrastrukturni objekti za smještaj jedinica, poligoni za obuku, hangari sa radionicama i ostali objekti, predviđeni projektom”, istakao je Bošković, odgovarajući na poslaničko pitanje Zvonka Vukovića (DPS).

Vuković je pitao u kojoj fazi je realizacija izgradnje kasarne za potrebe stacioniranja jedinica Vojske , koja je vrijednost projekta i dinamika.

Bošković je kazao da je izvršena eksproprijacija zemlje koja je bila u privatnom vlasništvu, izrađeno idejno rješenje razrade kasarne i da se trenutno radi izrada projekta fizičke zaštite kasarne.

“Prije desetak dana započeti su i prvi radovi na uređenju obale rijeke...Započeti su i radovi na neposrednom uređenju prostora buduće kasarne, rušenjem 10 montažnih objekata i uklanjanjem građevinskog šuta”, kazao je Bošković.

Bošković je rekao da je projekat izgradnje kasarne “Miljan Vukov Vešović” u Andrijevici jedan od najznačajnijih infrastrukturnih bezbjednosnih projekata Vlade, Ministarstva odbrane na sjeverostoku države u narednom periodu.

Vojska kao podrška policiji u zaštiti granica od nezakonite migracije

Ministar odbrane je kazao da je Vojska od 22. jula 2019.godine opet anagažovana kao podrška Upravi policije u zaštiti državne granice od nezakonitih migracija.

“Na ovom zadatku je do sada angažovano 154 pripadnika Vojske Crne Gore”, istakao je ministar, odgovarajući na pitanje Marte Šćepanović (DPS) šta je MO u prethodnom periodu uradilo po pitanju unapređenja saradnje sa lokalnim samoupravama.

“Posebno je značajan doprinos Vojske u razvoju putne infrastrukture. Naša inženjerijska jedinica je tokom 2019.godine na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji izvodila radove u opštinama Podgorici-oko 120 kilometara puteva, Cetinju-10, Žabljaku-oko 15 kilometara, Kolašinu-29...”, rekao je Bošković.

On je kazao da je u toku postupak nabavke opreme za helikoptere koji će omogućiti izvršavanje najkomleksnijih zadataka, traganje i spašavanje u kriznim situacijama, uključujući i transport teško povrijeđenih osoba.

Na Sinjajevini se neće ništa graditi

Ministar odbrane Predrag Bošković je kazao da Vojska na Sinjajevini neće ništa graditi , navodeći da se tu jedino može sagraditi drvena kućica da bi se znalo da odatle počinje vojni poligon.

Vojni poligon, kako je rekao, neće biti korišten za uništavanje viškova naoružanja ili neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

“Taj poligon će se koristiti uglavnom za potrebe edukacije i obuke jedinice Vojske i da će jednom, eventualno dva puta godišnje, biti bojevo gađanje”, kazao je Bošković.

U razgovoru sa čelnicima Opštine Kolašin su, kako je kazao, konstatovali da to ne predstavlja prijetnju za planinu, i razvili ideju za pošumljavanje Sinjejevine, jer tu nema nijednog drveta.

Bošković je, odgovarajući na zahtjev Aleksandre Vuković (DPS) da prokomentariše najnovija dešavanja u vezi sa dubioznim odnosom pojedinih država članica EU prema evropskoj perspektivi Crne Gore, kazaodd a Evropa region Zapadnog Balkana mora posmatrati sa više senzibiliteta, s obzirom da je upravo stabilan region ZB uslov za bezbjednu Evropu.

Bonus video: