Božović: Nezakonito zapošljavanje u Opštini Tivat

Pedsjednik Opštinskog odbora Crnogorske u Tivtu najoštrije je osudio „zloupotrebu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u Opštini Tivat”
1814 pregleda 3 komentar(a)
Božović, Foto: Crnogorska
Božović, Foto: Crnogorska

Crnogorska je danas zbog navodne nezakonite prakse zapošljavanja u lokalnoj upravi Tivta prozvala gradonačelnika Sinišu Kusovca i pozvala inspekcijske organe da provjere dešavanja u toj Opštini.

Član Predsjedništva Crnogorske i predsjednik Opštinskog odbora te partije u Tivtu, Goran Božović, najoštrije je osudio „zloupotrebu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u Opštini Tivat”, navodeći da je Kusovac u prvih 10 mjeseci na funkciji predsjednika Opštine „postigao negativne rekorde kršenja propisa o zapošljavanju”

Informacije do kojih su u toj opozicionoj partiji došli putem zakona o slobodnom pristupu informacijama su, kako navode, frapantne.

„Pored činjenice da je broj zaposlenih u Opštini Tivat od posljednjih lokalnih izbora gotovo udvostručen, te da je platni spisak u aprilu mjesecu sadržao 182 osobe, nevjerovatna je i činjenica da Kusovac brutalno krši zakon kada je u pitanju zapošljavanje u organima lokalne uprave. Kusovac je u prvih deset mjeseci kao predsjednik Opštine sklopio ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa 29 lica, uz nestvarnih 99 aneksa navedenih ugovora. Na taj način, izbjegavajući Zakon o lokalnoj samoupravi, zapošljavajući koga poželi mimo svake procedure, na vremenski period i visinu naknade kako mu se prohtje, vodi partijsku kampanju i kupuje glasove na grbači svih građana Tivta," kazao je Božović.

Iz Crnogorske podsjećaju da je članom 163 Zakona o radu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima definisan za obavljanje određenih poslova koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost, a po svojoj prirodi su takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini.

Naglašavaju da svaki ugovor ove vrste potpisan od strane Kusovca predstavlja direktno kršenje zakona i zloupotrebu položaja jer je sklopljen sa licima za obavljanje poslova iz redovne djelatnosti organa uprave i službi, i ogromna većina navedenih ugovora uz anekse traje duže od 4 mjeseca, neki čak i do dvije i po godine.

„Kusovac je u navedenom periodu 130 puta stavio svoj potpis na nelegalan dokument. U Službi zaštite i spašavanja deset lica je na ovom ugovoru, od kojih sedmoro više od godinu dana, a u Komunalnoj policiji 5 lica, od kojih dvoje čak dvije i po godine. Ako ti ljudi zaista rade toliko vremena u tako važnim službama za grad, onda su definitivno potrebni i treba zakonski riješiti njihov status, a ne se igrati njihovim egzistencijama od izbora do izbora. Očigledno su DPS-u partijske igrarije važnije od suštine", smatra Božović.

On je Kusovčevu administraciju optužio za „totalni javašluk u nelegalnom zapošljavanju po organima, nezavisno od realne potrebe i vrijednovanja posla.”

„Tako imamo osobu koja obavlja administrativno-tehničke i pravne poslove u Sekretarijatu za planiranje i održivi razvoj za 310 eura mjesečno, a u Sekretarijatu za finansije i lokalne javne prihode za 510 eura, dok u Službi predsjednika i Upravi za inspekcijske poslove lica koja obavljaju administrativno-tehničke poslove po ugovoru, dobijaju naknadu od 635 do 650 eura. Na pisarnici za isti posao lica sa nelegalnim ugovorom primaju naknadu od 430 eura. Stiče se utisak da prolazi mimo reda i zakona, ko se kako snađe i kakvu vezu ima, dok je jedina stvar koja ih u svemu veže partijska pripadnost vladajućoj koaliciji," poručio je čelnik tivatskog odbora Crnogorske.

Kao najveći apsurd ove prakse, Božović je istakao angažovanje osobe za odnose s javnošću na ugovor o djelu (usljed porodiljskog odsustva zakonito zapošljene službenice), za neto naknadu u iznosu od nevjerovatnih 1.400 eura mjesečno, i to od kraja avgusta prošle godine.

„Potpuno je suludo da toliki novac svih građana dajete nekome za posao za koji osoba zapošljena redovnom procedurom zarađuje duplo manje novca, za puno radno vrijeme. Umjesto da raspiše oglas za zapošljavanje na određeno vrijeme do povratka službenice sa porodiljskog odsustva, što je jedino zakonski ispravno, i da za takav angažman u punom radnom vremenu plaća oko 700 eura, Kusovac angažuje profesorku srpskog jezika, osobu koja je zapošljena u drugoj firmi, i plaća je 200 eura više nego što on sam zarađuje kao predśednik opštine. Ovim postupkom Kusovac jasno pokazuje nepoštovanje prema radu svih ostalih zaposlenih, te da u sistemu nema logike i validnog vrijednovanja rada. Kao rezultat ovog apsurda uočavam samo nerijetko degutantno pojačanu aktivnost FB stranice Opštine Tivat, u toj mjeri da se gubi značaj njenog postojanja i srozava nivo ozbiljnosti institucije partijsko-selektivnim i proizvoljnim objavama. No, gde je krajnje odredište tog novca opet je pitanje za razmišljanje, jer možda, nama nevjerovatno čudna, logika doktora ekonomskih nauka nalazi opravdanje u ličnom benefitu skrivenom od naših očiju," podvukao je Božović.

On se zapitao „zašto pored papreno preplaćenog PR-a Kusovac dodatno, bez ikakve potrebe, od novca svih građana Tivta plaća po ugovoru o djelu dopisnika za Radio Crne Gore 300 eura mjesečno.”

„Ovo je samo jedna od mnogo oblasti u kojoj se manifestuje bahatost i javašluk sadašnje lokalne vlasti koju personifikuje Kusovac, čime nanose nemjerljivu štetu lokalnom budžetu. Nedvosmisleno nam svakodnevno dokazuju da su pravo, pravda i odgovornost daleko od njihovog činjenja koje se zasniva isključivo na pohlepi, poltronstvu i partijskoj poslušnosti. Čak se i ne trude da to sakriju, otvoreno se rugaju narodu dok Vlada Crne Gore saopštava kako produžava moratorijum na zapošljavanje u javnoj administraciji," poručio je Božović pozivajući inspekciju i tužilaštvo da provjere zapošljavanje u Opštini Tivat, odnosno loše gazdovanje novcem tog grada koji je izgubio 2 miliona eura u Atlas banci „zbog osnovane sumnje na postojanje koruptivnih radnji.”

Bonus video: