Brajović: Crnu Goru ne potresa afera

"Državno tužilaštvo je krenulo u postupak, određene osobe su uhapšene, protiv određenih se vodi postupak, i sačekaćemo da vidimo šta će dati tužilačka istraga kao rezultat“, rekao je Brajović
5136 pregleda 23 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me

Crnu Goru ne potresa nikakva afera, ali je vrlo prisutna u medijima i postoji veliko interesovanje za nju, ocijenio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović dodajući da ne želi da se miješa u rad državnih organa koji se time bave.

Brajović boravi u zvaničnoj posjeti Vašingotnu, gdje je danas prisustvovao tradicionalnom molitvenom doručku.

On je u intervju za Glas Amerike, odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnim aferama Atlas i Koverat, rekao da one ne potresaju Crnu Goru.

"Ne bih ocijenio da Crnu Goru drma takva afera, ali je vrlo prisutna u medijima i postoji veliko interesovanje kojim tokom će to da ide“, kazao je Brajović.

On je istakao da ne želi da se bavi poslovima drugih organa vlasti da komentariše postupak koji je u toku.

"Državno tužilaštvo je krenulo u postupak, određene osobe su uhapšene, protiv određenih se vodi postupak, i sačekaćemo da vidimo šta će dati tužilačka istraga kao rezultat“, rekao je Brajović.

On je rekao da je, čim je dobio zahtjev koji je bio u skladu sa poslovnikom, zakazao sjednicu na tu temu.

"Vidjećemo šta će donijeti ta sjednica“, dodao je Brajović.

Na pitanje da li postoji način da dođe dijaloga sa opozicijom kako bi se riješio "politički zastoj" u Crnoj Gori, Brajović je rekao da se prvo treba vratiti dvije godine unazad.

"Od okončanja izbora 2016. imali smo bojkot rada parlamenta od opozicionih poslanika“, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, kako je vrijeme prolazilo, a pogotovu poslije predsjedničkih i lokalnih izbora u aprilu i maju prošle godine, najveći dio opozicije se vratio u parlament.

"Onih devet poslanika koji se nijesu vratili u suštini znaju da bi se povratkom u parlament našli na udaru i opozicije i vladajućih poslanika“, kazao je Brajović.

Kako je naveo, postignuti nivo saradnje sa opozicijom uzdrman je najavom hapšenja pojedinih poslanika.

"Sad smo u fazi ponovnog vraćanja u redovne aktivnosti i skupštinskih odbora i plenuma“, dodao je Brajović.

On je ocijenio da je pozicija Crne Gore u američkom Kongresu konstantno dobra

"Od ostvarivanja, odnosno povratka nezavisnosti Crne Gore, uživamo podršku SAD, a mislim da i našom vanjskom politikom i svim dešavanjima u Crnoj Gori pokazujemo da takvu podršku zaslužujemo, ne samo od SAD nego i od Evropske unije“, rekao je Brajović.

On je rekao da je tokom brojnih susreta i kontakata u Vašingtonu poručio da je vrlo važno da se zadrži prisustvo SAD u regionu Zapadnog Balkana.

"I da se uputi poruka i sa ove strane Atlantika Evropskoj uniji da psroces proširenja svakako treba da se nastavi“, dodao je Brajović.

On je podsjetio da Crna Gora insistira da se poštuje princip regate i da se cijeni individualni doprinos svake zemlje.

"A mi smo toliko odmakli od svih u tim integracinim procesima da s pravom očekujemo da budemo prva sljedeća članica EU. Pri tome, naravno, želimo da u tom društvu vidimo sve zemlje Zapadnog Balkana kad svako od njih zasluži da bude tamo“, zaključio je Brajović.

Bonus video: