Brajović: Sudstvo je simbol istrajavanja nad svim izazovima i interesima - Vijesti.me
"NAJVEĆI MOTIV NE POSUMNJATI U PRAVDU I SLOBODU"

Brajović: Sudstvo je simbol istrajavanja nad svim izazovima i interesima

"Skupština, kao personifikacija volje crnogorskih građana, daje punu podršku sudstvu kao čvrstom osloncu vladavine prava, ali i evropskih integracija“

Skupština Crne Gore, kao personifikacija volje crnogorskih građana, daje punu podršku sudstvu kao čvrstom osloncu vladavine prava, ali i evropskih integracija, poručio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović. 

Brajović je danas u Budvi govorio na svečanoj akademiji u čast proslave 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, koju su organizovali Vrhovni sud i Udruženje sudija Crne Gore.

"Sudstvo jedne zemlje je simbol istrajavanja nad svim izazovima i interesima čovjeka, prije svega nad sobom i svojim nedoumicama, a onda nad najbližim srodnicima, sunarodnicima i saradnicima“, kazao je Brajović.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, rekao da sudstvo nikada nije pirova pobjeda, već stav, djelo i djelanje ispravnog nad neispravnim, "a što je najveći motiv kako sudije, tako i građanina, da nikad ne posumnjaju u pravdu i slobodu“.

Brajović je kazao da su se promjenom Ustava stekli uslovi za demanti svih vrsta spekulacija o političkoj pristrasnosti, jer predsjednika Vrhovnog suda bira struka. 

Pored toga, kako je naveo, usvajanjem novih zakonskih rješenja i usaglašavanjem sa međunarodnim standardima stvorene su pretpostavke nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti kako sudova tako i sudija. 

Brajović je poručio da "Skupština, kao personifikacija volje crnogorskih građana, daje punu podršku sudstvu kao čvrstom osloncu vladavine prava, ali i evropskih integracija“.

"Duboko vjerujemo da otvorenost poglavlja 23 i 24 do zatvaranja drugih, nije ni bauk ni iskušenje, već motiv da crnogorsko društvo, a pogotovo sudstvo, nastavi sa odgovornim radom i temeljnim reformama, za koje im Skupština ukazuje puno povjerenje“, kazao je Brajović.