Brajovića i Lazovića daju za Sveca i Mamulu

Ako SDP podrži zakup luksuznih nekretnina, Đukanović spreman da promijeni ministre
128 pregleda 47 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2015. 05:26h

DPS će najvjerovatnije prihvatiti zahtjev SDP-a da promijeni ministre Vujicu Lazovića i Ivana Brajovića koji su napustili tu partiju, ako manja članica vladajuće koalicije podrži tri Vladina predloga odluka koje su na dnevnom redu sjednice Skupštine Crne Gore, kao i izbor Dejana Peruničića za direktora ANB-a.

“Riječ je o ugovoru o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, produženju ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan” i budvanske “Kraljičine plaže” sa “Adriatik propertisom”, koje je predložila Vlada, rekao je “Vijestima” izvor iz užeg rukovodstva DPS-a.

Brajović i Lazović su izabrani u kabinet Mila Đukanovića ispred SDP-a i ta dva ministarska i mjesto potpredsjednika Vlade, po koalicionom dogovoru, pripadaju toj partiji, kao i pozicija ministra unutrašnjih poslova, na kojoj je sada Raško Konjević.

Vrh DPS-a do sada na ovu temu nije razgovarao, a ona će i formalno biti otvorena na sjutrašnjoj sjednici Predsjedništva te partije kada se, kako je rekao izvor “Vijesti”, očekuje “određivanje pravca buduće političke saradnje sa SDP-om”.

Đukanovićeva partija očekuje da će do tada SDP dostaviti zahtjev za promjenu ministara, iako je još neizvjesno da li će GO SDP-a, koji taj zahtjev treba da definiše, biti održan u četvrtak ili petak.

“Vijestima” je rečeno da DPS više neće da toleriše saveze SDP-a sa opozicijom u Skupštini čija je posljedica rušenje “važnih Vladinih zakona” ili njihova amandmanska promjena kojom se, kako smatraju, gubi suština propisa.

Ukoliko se to bude desilo i u petak, kada se glasa o Vladinim predlozima, Đukanović ne namjerava da prihvati zahtjev SDP-a da u fotelje potpredsjednika Vlade i ministra za informaciono društvo, kao i ministra saobraćaja, sjedne neko od onih koji su ostali uz Ranka Krivokapića, rekao je izvor DPS-a “Vijestima”.

U DPS-u vjeruju i da takva odluka premijera ipak neće biti razlog da se SDP usudi i eventulano u septembru, u Skupštini, pokrene pitanje povjerenja Vladi, jer je to neracionalno uoči decembarske odluke o pozivnici Crnoj Gori u NATO.

Takođe DPS je svjestan, kako navode, da SDP za takav plan teško može obezbijediti potrebnu podršku poslanika. DPS će na sjutrašnjoj sjednici, uoči odlaska na kolektivni godišnji odmor, kako saznaju

“Vijesti”, razmatrati i napredak u ostvarenju uslova za prijem u NATO i EU pošto se u oktobru očekuje Izvještaj EK o napretku, a u decembru stav šefova diplomatije članica NATO o ispunjenju uslova za prijem u taj savez.

Bonus video: