Brisel ne zanima kum i tazbina, već Radonjić da radi

"DPS se potrudio da dezavuiše Agenciju za suzbijanje korupcije prije nego počne da radi", smatra Predrag Bulatović
104 pregleda 12 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Boris Pejović
Sreten Radonjić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2015. 06:18h

Iako opozicija očekuje reakciju Brisela jer je na čelo Agencije za sprečavanje korupcije doveden penzionisani policajac Sreten Radonjić, prijateljski povezan sa vicepremijerom Duškom Markovićem, iz Delegacije EU u Podgorici su saopštili da je za njih najvažnije da agencija počne sa radom.

"Evropska komisija je primila na znanje izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Važno je osigurati da se pripreme za uspostavljanje nove agencije završe na vrijeme i da se obezbijede svi neophodni resursi kako bi ona bila u potpunosti operativna od 1. januara 2016. da bi djelotvorno vršila dužnosti koje su pod njenom nadležnošću", saopšteno je iz delegacije EU.

"Vijesti" su pitale kako komentarišu to što je za direktora Agencije izabran Radonjić koji je rodbinski povezan sa zamjenikom predsjednika DPS, kao i da je u Savjetu koji je izabrao direktora, Markovićev kum.

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović (DF) vjeruje da je Radonjićev izbor snažan udarac na evropske integracije.

"EK je tražila konstituisanje specijalnog tužilaštva i agencije kao druge važne institucije. Pored činjenice da DPS Agenciji nije dao sva potrebna ovlašćenja, načinom izbora direktora dodatno su se potrudli da je dezavuišu prije nego počne da radi,” rekao je Bulatović “Vijestima”.

On je izrazio "veliko razočarenje što je jedan član Savjeta, koji je ranije pripadao opoziciji podržao ovaj izbor".

Poslanik DF-a je aludirao na Ristana Stijepovića, bliskog SNP-u. Ni poslanica SNP-a Snežana Jonica koja je osudila Markovićev napor, kako je navela, da kontroliše Agenciju, nije komentarisala Stijepovićevo glasanje.

"Ovim se pokazuje tačnim da se Marković nije obradovao izboru VDT i da je to sada jedina poluga sistema koju nije stavio pod potpunu kontrolu,” smatra Jonica.

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović kaže da je kadrovsko rješenje “korak nazad u izgradnji povjerenja u izborni proces” jer Agencija treba da kontroliše trošenje novca partija tokom izbornih kampanja”.

"Ovo je samo nastavak kadrovanja DPS-a koje pokazuje neskrivenu namjeru da u korijenu sasijeku svaki pokušaj izgradnje institucija u kojima će se raditi isključivo poštujući profesionalnosti i nepristrasnosti", navodi Kaluđerović.

Koordinatorka Instituta Aletrantiva Dina Bajramspahić pozvala je Savjet da objavi "utemeljeno obrazloženje i razloge koji su ih opredijelili da daju podršku izabranom kandidatu, kako bi jačali povjerenje javnosti u svoj rad".

Pejović kaže da ekspertska pomoć Agenciji neće faliti

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović negirao je da Vlada opstruira rad Agencije za suzbijanje korupcije, što je ranije tvrdila direktorica MANS-a i članica Savjeta te agencije Vanja Ćalović.

Ona je prije tri dana optužila Vladu da Savjetu nije obezbjedila 32.000 eura za rad, kao i da Pejović nije odgovorio na njihov zahtjev za ekspertsku pomoć EK.

U reagovanju se navodi da je Vlada obezbijedila prostor za Agenciju, kao i da je dogovorila obuku kadrova i da radi na obezbjeđivanju kompjuterskog programa.

"Tako je šest eksperata angažovano za izradu podzakonskih akata za oblasti sprečavanja sukoba interesa, lobiranja, zaštite zviždača, finansiranja političkih partija, kao i za pripremu internih akata Agencije za sprečavanje korupcije,”navodi se, uz detalje za šta su ekserti angažovani.

”Uz podršku Delegacije EU sprovodi se obezbjeđivanje dugoročnih eksperata koji će od decembra 2015. pružati podršku zaposlenima u Agenciji”, dodaje se.

Ministartsvo finansija je savjet Agencije prije dva dana obavijestilo da su iz tekuće budžetske rezerve obezbjedili 32.000 eura, koliko su tražili za rad do januara 2016.

Đokaj traži zapisnik zbog Obrenovića

Predsjednik Savjeta za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj rekao je da će tražiti zapisnik sa sjednice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije i izjašnjenje Bojana Obrenovića, koji je rekao da kandidati za direktora zbog zaštite ličnih podataka treba da odgovaraju iza zatvorenih vrata.

Direktor Agencije za zaštitu podataka, koji je i član druge Agencije, je rekao da je to stav Savjeta za zaštitu podataka.

Đokaj je demantovao da su se uopšte time bavili, a na pitanje da li će se Savjet baviti odgovornošću direktora, rekao je da će o tome odlučiti nakon prikupljanja svih podataka.

Bonus video: