Brisel odškrinuo vrata Podgorici: Počinje veliko spremanje

Ne očekuje se da bilo koja članica blokira Crnu Goru, što znači da bi u prvoj polovini sljedeće godine proces mogao da počne, a efektivni pregovori krajem 2012. godine
0 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.10.2011. 08:27h

Crnoj Gori se smiješi veliki korak naprijed u približavanju Evropskoj uniji, pošto je Evropska komisija juče konstatovala da je spremna da počne pregovore o članstvu i preporučila šefovima država ili vlada članica EU da to odobre.

Konačnu odluku o tome Evropski savjet, koji čine najviši čelnici 27 zemalja EU, treba da donesu na samitu u Briselu 9. decembra.

Ne očekuje se da bilo koja članica blokira Crnu Goru, što znači da bi u prvoj polovini sljedeće godine proces mogao da počne, a efektivni pregovori krajem 2012. ili početkom 2013. godine.

”Nakon brojnih konsultacija u toku rada na Izvještaju, možemo zaključiti da se zemlje članice slažu s preporukom”, rekao je juče komesar za proširenje Štefan File u odgovoru na pitanje reportera TV “Vijesti”, nakon što je objavio stav EK da Crna Gora može da ide dalje prema EU i prognozirao da bi pregovori tehnički mogli početi tek 2013.

U Izvještaju o napretku konstatuje se da je Crna Gora napredovala u svim oblastima.

Očigledno je da je rječnik blaži nego prošle godine, a ključne poruke su da Podgorica mora ojačati kadrovske kapacitete u svim državnim organima i pojačati vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i ojačati bitku protiv kriminala i korupcije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: