Brutalnu kampanju uoči popisa predvode SPC i SANU

Stoga i takozvana crkva na Rumiji nije donešena helikopterom srpske vojske da bude u funkciji duhovne obnove i pomirenja, nego da prkosi kao simbol nasilništva i bratomržnje”, piše u saopštenju.
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 13:12h

Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK) ocijenili su da Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Srpsko narodno vijeće (SNV) po nalogu Beograda vode brutalnu kampanju uoči popisa, koja, prema njihovim riječima, po intenzitetu i vokabularu je identična propagandnoj pripremi ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Navodi se da ista duhovno-ideološka matrica i dalje insistira na zloslutnim prijatnjama, iako je velikosrpski nacionalizam krajem prošlog stoljeća doživio moralni, politički i vojni poraz, i nanio nemjerljivu štetu međunarodnom prestižu srpskog naroda.

“Stoga i takozvana crkva na Rumiji nije donešena helikopterom srpske vojske da bude u funkciji duhovne obnove i pomirenja, nego da prkosi kao simbol nasilništva i bratomržnje”, piše u saopštenju.

PEN i CDNK konstatuju da je, u tom svijetlu, i jedno isključivo statističko pitanje pretvoreno u brutalnu političku propagandu, s ciljem da izazove nestabilnost i stare-nove podjele u pitanjima državnosti, nacionalnog i kulturnog opredjeljenja među pravoslavnom većinom:

“Odnosno, da sugeriše da je crnogorska nacija stvorena komunističkom manipulacijom, a ne istorijskom i kulturnom evolucijom vjekovne crnogorske državnosti, i da je sadašnja nezavisna Crna Gora neodrživa i privremena”.

Boris Tadić na čelu kampanje

Takva kampanja, piše, koordinisana je iz Beograda, iz sjedišta Patrijaršije, Srpske akademije nauka i umetnosti i vrhovništva Srbije, na čelu sa predsjednikom Borisom Tadićem.

“Jer, samo se predstavnici Srba u Crnoj Gori mobilišu za nacionalno prebrojavanje, ali ne i predstavnici malobrojnih zajednica, Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Hrvata”, navodi se u saopštenju.

PEN i CDNK pozvali su predstavnike vlasti da svim građanima Crne Gore omoguće slobodno izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, u skladu s Ustavom.

“Pozivamo i institucije civilnog društva da dignu glas protiv jezika mržnje i predstavnike Evropske unije i OEBS-a da apeluju na državne i kulturne institucije Srbije, da u duhu novoproklamovanog evropejstva pokažu istinski otklon od politika i ideologija koje su u prošlom stoljeću donijele toliko nesporazuma, bola i poniženja svima, prije svega pripadnicima srpske nacije”, ističe se u saopštenju.

Bonus video: