Bušati: Albanija promoviše Crnu Goru u NATO - Vijesti.me
"biznis karta"

Bušati: Albanija promoviše Crnu Goru u NATO

Bušati je naglasio da je za članstvo važna većinska podrška u društvu, i da građani moraju shvatiti da je NATO „biznis karta za državu“

NATO
NATO (Foto: Shutterstock)

Albanija aktivno učestvuje u promociji Crne Gore u NATO, jer smatra da ona treba što prije da postane dio Alijanse, poručio je šef albanske diplomatije, Ditmir Bušati.

On je u intervjuu Televiziji Crne Gore kazao da se NATO ne može posmatrati samo kao vojna organizacija, jer je mnogo više od toga.

"To je organizacija koja nameće određene standarde i pravila u načinu kako sprovodite politiku, gradite institucije, modernizujete sistem, napredujete po pitanju reformi u vladavini prava, kako dijelite osjetljive i povjerljive i o tome kako vas vide u regionu i šta za region značite“, naveo je Bušati.

Prema njegovim riječima, u Alijansi Crnu Goru vide kao dio koji nedostaje mozaiku.

Bušati je kazao da Albanija propagira politiku otvorenih vrata, i naglasio da je za članstvo važna većinska podrška u društvu, i da građani moraju shvatiti da je NATO „biznis karta za državu“

„Mislim da bi pristupanje bilo dodatna vrijednost za Crnu Goru, ali i za Alijansu. Ne bih rekao da time što postajete NATO članica, odmah imate procvat u smislu investicija. U našem slučaju, pomoglo je u reformama u određenim oblastima, dok je u drugim došlo do zastoja. Ali, takođe je bitno za ubrzavanje procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU)“, pojasnio je Bušati.

Za taj proces je, kako je naveo, važno djelovati kao region.

„Mi još nijesmo dostigli taj nivo, još ne djelujemo kao region. Moramo biti malo više fokusirani i kreativni, i takođe moramo na efikasniji i ekspeditivniji način iskoristiti izvore, ali i projekte i prilike koje proističu iz procesa pridruživanja EU“, kazao je Bušati.

On je kazao da su potpuno neutemeljeni navodi pojedinih medija da Tirana planira da zatvori ambasadu u Podgorici