Camaj traži da Albanci ne glasaju za DPS i njene "sluge"

Demokratski savez pozvao birače da bojkotuju izbore u Podgorici
6 komentar(a)
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.05.2018. 18:41h

Ogranak Demokratskog saveza za Malesiju pozvao je glasače da ne izlaze na izbore i ne daju glas “Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njenim slugama”.

Demokratska unija Albanaca (DUA) na izborima nastupa u koaliciji sa DPS-om dok listu Albanske alternative (AA) predvodi Nik Đeljošaj. Ogranak Demokratskog saveza, na čijem je čelu Nikola Camaj, odlučio je da bojkotuje izbore nakon što su propali dogovori o formiranju koalicije sa Đeljošajem.

“Pozivali smo ostale albanske partije da stanu iza nezavisnog kandidata, što je prema našim analizaa bila jedina šansa da imamo predstavnika u podgoričkom parlamentu. Nažalost, to nije naišlo na razmijevanje ostalih političkih subjekata.

Takvo ponašanje ostavlja prostor za sumnju zbog tvrdnjih da ćemo u septembru imati samostalnu opštinu. Da li su dužni nešto pa na ovaj način osiguravaju implementaciju usvojenog zakona o lokalnoj samoupravi ili se radi o drugoj trgovini”, navode u DS.

DS i AA su pokušali da formiraju koaliciju i uoči lokalnih izbora u Tuzima krajem prošle godine, ali do dogovora nije došlo zbog Camajevog uslovljavanja da funkcioneri AA prethodno napuste državne funkcije i tako se ograde od vladajuće partije.

Iz Albanske alternative su pozvali birače da izađu na izbore i na taj način omoguće Albancima da imaju odbornika u gradskom parlamentu. Ta partija će u Podgorici nastupiti kao manjinska lista i tako pokušati da dobije mandat preko afirmativne akcije. Đeljošaj je ranije poručio kako očekuje da birači stanu iza jedine albanske liste koja nastupa samostalno.

Demokratski savez je prethodno odbio i poziv da zajednički nastupe sa AA na izborima u Plavu, ističući da Đeljošaj nije iskreno pozivao na saradnju i da je unaprijed sastavio liste. Istovremeno se funkcioner Demokratskog saveza Tahir Đonbaljaj našao na izbornoj listi koju predvodi aktuelni gradonačelnik i bivši funkcioner Bošnjačke stranke Orhan Šahmanović.

Bonus video: