CDT: Podzakonski akti sprječavaju kontrolu finansiranja partija

Koprivica smatra da je većina crnogorskih opština već u prvom mjesecu primjene prekršila Zakon
0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.03.2012. 13:47h

Podzakonski akti koje je usvojila Državna izborna komisija (DIK) onemogućavaju državnim organima praćenje i kontrolu finansiranja političkih partija, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT), koji ocjenjuje da će to pitanje biti značajno za pregovore sa Evropskom unijom.Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica rekao je da je zabrinut za kvalitet implementacije novog Zakona o finansiranju političkih partija, jer je na početku njegove primjene napravljeno nekoliko loših poteza. „Podzakonski akti koje je DIK usvojila onemogućavaju državnim organima praćenje i kontrolu finansiranja političkih partija, i ne obezbjeđuju uslove za transparentno izvještavanje partija o donacijama fizičkih lica i o nenovčanim prilozima“, rekao je on agenciji MINA.

Koprivica je podsjetio da je donošenje novih propisa koji regulišu finansiranje stranaka bio dio odgovora na sedam uslova iz Mišljenja Evropske komisije

Koprivica je podsjetio da je donošenje novih propisa koji regulišu finansiranje stranaka bio dio odgovora na sedam uslova iz Mišljenja Evropske komisije. „Ali je usvajanje boljeg Zakona samo jedan korak u ispunjavanju zahtjeva EU“.

"Evropski savjet je u decembru prošle godine najavio da će prije otpočinjanja pregovora biti još jednom preispitan napredak Crne Gore u implementaciji reformi, i uvjereni smo da će na odluku uticati i uspjeh u implementaciji Zakona o finansiranju političkih partija“, precizirao je on.To pitanje, tvrdi Koprivica, biće značajno i za pregovore, i biće jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23 koje se odnose na pravosuđe i temeljna prava. „U šta se možemo uvjeriti iz iskustva Hrvatske“.„Naredni veliki test primjene propisa očekuje nas krajem marta, kada su partije dužne da predaju svoje finansijske izvještaje, a nadležni organi da pokrenu postupke i prvi put kazne one koji se ne pridržavaju zakona“, kazao je on.

„Od DRI očekujemo da će ukazati na sve nedostatke u finansijama partija i načine za ispravljanje nepravilnosti"

Koprivica smatra da će kvalitet i efikasnost revizije izvještaja partija od Državne revizorske institucije (DRI) biti ispit uspješnosti primjene zakona biće,„Od DRI očekujemo da će ukazati na sve nedostatke u finansijama partija i načine za ispravljanje nepravilnosti. Sudeći po najavama, uskoro nas očekuju i vanredni parlamentarni izbori, i poštovanje pravila o finansiranju partija imaće velikog uticaja na zakonitost i legitimitet izbornog procesa“, pojasnio je on.CDT je pozvao nadležne organe da insistiraju na potpunoj primjeni tog Zakona, i dosljednom procesuiranju i kažnjavanju onih koji ne poštuju propise. Iz te NVO su apelovali da se loši podzakonski akti revidiraju, „kako bismo bili sigurni da se novac iz sumnjivih izvora ne pojavljuje u izbornim kampanjama, i da smo dobili vlast izabranu isključivo uz podršku evidentiranih i čistih izvora novca“.

Bonus video: