CGO: Novi direktor ASK-a treba da bude izabran u transparentnom i efikasnom postupku

"Ukoliko Savjet nastavi insistirati na ovom vidu netransparentnog i neefikasnog pristupa, pozivamo članove Savjeta da javnosti pojedinačno obrazlože razloge za takvu odluku", kaže se u saopštenju
831 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Kaluđerović, Foto: CGO
Snežana Kaluđerović, Foto: CGO
Ažurirano: 29.03.2020. 14:24h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je, kako je saopštila Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica, juče po drugi put, Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije zahtjev za obezbjeđenje transparentnosti 17. sjednice Savjeta ASK-a zakazane za ponedjeljak, 30.3.2020.godine, ali i efikasnosti u odlučivanju izbora novog direktora.

CGO je, kako su saopštili, ranije podnio isti zahtjev Savjetu za sjednicu koja je trebalo da se održi 24. Marta .2020. godine, a koja je bila odložena.

Po dostupnim informacijama ni tada taj zahtjev nije bio uvažen.

"CGO cijeni da Savjet ASK-a ima mogućnosti da, koristeći brojna i lako dostupna sredstva moderne tehnologije, i u okviru mjera koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uslijed okolnosti izazvanih epidemijom COVID19, obezbijedi direktan video i audio prenos sjednice putem interneta i na taj način osigura javnost svog rada", navodi se u saopštenju.

"Veoma je važno da institucije ne zloupotrijevljavaju propisane mjere zaštite od COVID19 radi sužavanja javnosti svog rada, a posebno kada se radi o ključnim pitanjima iz zakonom propisanih nadležnosti. Član 3 stav 1 Poslovnika o radu Savjeta ASK-a propisuje javnost rada ovog tijela. Na navedenoj sjednici biće obavljeni razgovori sa potencijalnim budućim direktorom ASK-a. CGO vjeruje i da niti jedan od prijavljenih kanidata ne želi da, ukoliko bude izabran, mandat započne sa hipotekom da je biran na “tajnoj” sjednici Savjeta ASK-a", dodaju u saopštenju.

CGO je po drugi put predložio Savjetu Agencije da na istoj sjednici, a nakon sprovedenih intervjua sa kandidatima, donese i odluku o izboru direktora ASK-a dodaju oni.

Kako kažu, nema potrebe da se u ovim uslovima Savjet sastaje više puta oko istog pitanja, upravo imajući u vidu stroge, ali neophodne, mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

"Na ovaj način bi se doprinijelo neophodnoj efikasnosti postupka", navodi se u saopštenju.

"Iz objavljene informacije na sajtu ASK-a, jasno je da Savjet nije uvažio naše zahtijeve. Ukoliko Savjet nastavi insistirati na ovom vidu netransparentnog i neefikasnog pristupa, pozivamo članove Savjeta da javnosti pojedinačno obrazlože razloge za takvu odluku", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: