Čobeljić poziva Samardžića na TV duel

Čobeljić je, u otvorenom pismu Samardžiću, kazao da ga je saznanje da je načelnik GŠ član Sindikata VCG obradovalo
155 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2011. 07:49h

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore (SOVCG), potpukovnik Nenad Čobeljić, pozvao je juče “kolegu sindikalca”, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmirala Dragana Samardžića na javni dijalog o svim problemima koji muče zaposlene u VCG.

SOVCG je, inače, pod žestokim pritiskom vojnog i vrha Ministarstva odbrane (MO) čiji čelnici preferiraju Sindikat Vojske Crne Gore koji drže pod svojom kontrolom. Jedan od članova Sindikata VCG je i Samardžić.

Čobeljić je, u otvorenom pismu Samardžiću, kazao da ga je saznanje da je načelnik GŠ član Sindikata VCG obradovalo, jer smatra da su time stvoreni uslovi da sa njim komunicira kao sa kolegom sindikalcem.

Pozvao ga je da razgovaraju na nekoliko tema, kako u štampi, tako i na TV-u: „U očekivanju Vašeg odgovora, pozivam Vas da takođe javno odgovorite kako vaš Sindikat gleda na to da su sudski postupci jedini put ka ostvarivanju uskraćenih prava zaposlenih u VCG i da pravosnažne sudske presude ne obavezuju Ministarstvo odbrane i GŠVCG da po istom osnovu obeštete i zaposlene koji nisu podnijeli tužbe... Kako komentarišete to da su lica protiv kojih je SOVCG podnio krivične prijave zbog antisindikalne diskriminacije takođe sindikalci, članovi SVCG? Kako ćete se na nivou SVCG suprotstaviti takvoj pojavi“.

Podsjećajući ga na njegovu raniju izjavu kao načelnika GŠ, da zaposlene ne sljeduje razlika u plati zbog pogrešnog proračuna kursa dinara i da je nemoralno tužiti MO, Čobeljić je Samardžića pitao da li je i kao sindikalac zadržao iste stavove, kao i da li podržava inicijativu SOVCG da se proglase neustavnim odredbe Zakona o vojsci kojom se zaposlenima u VCG uskraćuje plaćanje prekovremenog rada, rada noću i državnim praznicima.

Osim Samardžića, članovi Sindikata VCG na čijem je čelu potpukovnik Mladen Burić su i gotovo svi ostali oficiri na najvišim dužnostima u VCG, ali i pojedini predstavnici poslodavca – Ministarstva odbrane.

Tako je, na primjer, na broju 51, liste članova SVCG, i ime pukovnika Rifeta Kosovca, aktuelnog pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse.

U Ministarstvu su još 22 člana podobnog sindikata, a iz spiska članova SVCG proizilazi da je poslodavac - Ministarstvo odbrane, bespravnim članstvom svojih zaposlenih u SVCG na nezakonit način pomogao dobijanje reprezentativnosti tog sindikata.

Pored Samardžića, članovi SVCG su i načelnik štaba Generalštaba VCG, pukovnik Zoran Lazarević, komandant Vazduhoplovne baze VCG, pukovnik Živko Pejović, komandant Logističke baze, pukovnik Ramiz Pejčinović, zastupnik komandanta brigade Kopnene vojske potpukovnik Dragutin Dakić, komandant Centra za obuku pukovnik Željko Žegarac…

Jedini izuzetak od visokopozicioniranih oficira VCG je komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović, koji nije član ni Čobeljićevog ni Burićevog sindikata.

Bonus video: