"Crna Gora i SAD su prijatelji i partneri, sa ogromnim potencijalom za dalji razvoj ekonomske saradnje"

406 pregleda 1 komentar(a)
Rajnke i Vuković, Foto: Glavni Grad Podgorica
Rajnke i Vuković, Foto: Glavni Grad Podgorica
Ažurirano: 28.12.2018. 17:36h

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države (SAD) su prijatelji i partneri, sa ogromnim potencijalom za dalji razvoj ekonomske saradnje, posebno kada je riječ o Podgorici, zaključeno je u razgovoru gradonačelnika Ivana Vukovića sa novoimenovanom ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Vuković je pozdravio obnovljeno interesovanje američke administracije za Zapadni Balkan i istakao da Crna Gora nikada neće zaboraviti podršku SAD na putu evroatlantskih integracija.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Rajnke ima dugogodišnje radno iskustvo u ekonomskoj diplomatiji, ocjenjujući da će njeno poznavanje te oblasti biti od velike koristi.

„Potencijal za našu ekonomsku saradnju je ogroman. Tek smo počeli da ga koristimo i imamo još puno da uradimo u tom smislu. Veoma smo ponosni na činjenicu da ima više od 20 američkih kompanija u Podgorici“, kazao je Vuković.

On je kao primjer naveo hotel „Hilton“ koji je, kako je kazao, promijenio lice centra grada. Vukocvić je ambasadorki predstavio ambicioznu razvojnu agendu Podgorice, kako u pogledu novog investicionog ciklusa u oblasti infrastrukturnih projekata, tako i napore koji se preduzimaju kako bi grad postao maksimalno stimulativno okruženje za domaće i strane investitore.

„Mi ne tražimo bilo kakve investitore i upravo zato bismo željeli da vidimo veći broj američkih ulagača ovdje jer oni donose ne samo novac, već i ekspertize, ali i radnu etiku koju bismo voljeli da ukorijenimo i kod nas“, naglasio je Vuković.

Rajnke je poručila da će u svom radu imati tri prioriteta - puno učešće Crne Gore u NATO, pružanje podrške Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), kao i učestvovanje Ambasade u projektima koji podstiču razvoj Crne Gore.

Ona je, kako je saopšteno, ocijenila da su promjene, reforme i modernizacija koje zahtijeva članstvo u EU potencijalno izazovni i traže mnogo vremena, ali da su istovremeno veoma vrijedni za građane Crne Gore

„Želimo da budemo prijatelji i partneri. Nemamo želju da govorimo Podgorici kako da se razvija, ali smo više nego voljni da pružimo ekspertize i da ohrabrimo naše kompanije da učestvuju i daju podršku koja vam je potrebna da postignete ciljeve koje ste sebi zadali. Mislim da je upravo takvo partnerstvo ono koje fukcioniše“, navela je Rajnke.

Ona je iskazala spremnost da pomogne Glavnom gradu da uspostavi bilateralnu saradnju sa nekim od američkih gradova.

Sagovornici su se saglasili da u razvoju odnosa značajan doprinos može da pruži crnogorska dijaspora u Njujorku, kao i da posebnu pažnju zaslužuje intenziviranje kulturne saradnje.

Bonus video: