Crna Gora pod stalnom kontrolom do ulaska u EU

Zemlje članice još dogovaraju pravila "mehanizma monitoringa", jer je ovo prvi put da se nadzor kontrole uvodi u pristupni proces
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 20:28h

Evropska unija načelno se dogovorila da zatvori pregovore sa Hrvatskom, kao i da tu zemlju od zatvaranja pregovora pa do faktičnog ulaska u EU kontroliše da li se i dalje drži kriterijuma u poglavlju Pravosuđa i temeljnih ljudskih prava, ključnom u procesu pregovaranja postjugoslovenskih kandidata.

Zemlje članice još dogovaraju pravila "mehanizma monitoringa", jer je ovo prvi put da se nadzor kontrole uvodi u pristupni proces nakon zatvaranja pregovora.

Taj mehanizam monitornga, rekao je visoki francuski diplomata, trebalo bi da važi odsada pa nadalje za sve zemlje kandidate, odnosno sve postjugoslovenske zemlje, a tako i Crnu Goru i Srbiju, koje se sljedeće očekuju u EU.

"Mehanizam monitoringa do samog čina ulaska u EU je plod našeg razmišljanja o tome kako da izbjegnemo ponavljanje grešaka iz prošlosti i kako da se osiguramo da se izbjegne "crna rupa", koja nastaje u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u EU", rekao je Loran Vokije, ministar za Evropu francuske Vlade.

Svi imaju utisak da su prešli cilj

Objašnjavajući zašto se za zemlje zapadnog Balkana (Island nema problema sa pravosuđem i demokracijom), uvodi monitoring, Vokije je objasnio da nakon završetka pregovora "dođe do usporavanja ritma, pa svi imaju utisak da su prešli cilj".

Tada, kako kaže, opada intenzitet reformskih napora. Druga je lekcija da treba da se osigura da se sve strukture i mehanizmi koji se uspostave tokom pristupnih pregovora stvarno i koriste.

Zemlje članice još dogovoraju u čemu bi trebalo da se sastoji mehanizam monitoringa i sankcije koje bi se udarile zemlji ako ne pošutuje standarde i to specijalno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformama pravosuđa.

Predlaže se da sankcije za skretanje sa pravog puta budu novčane, odnosno blokada fondova, ili odgađanje pristupa Uniji za godinu dana

Predlaže se da sankcije za skretanje sa pravog puta budu novčane, odnosno blokada fondova, ili odgađanje pristupa Uniji za godinu dana.

"Ne dolazi u obzir da se zemlja kontroliše nakon ulaska, jer bi to značilo da nije ušla spremna, kao što je bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom", pojasnio je jedan diplomata iz Vokijevog kruga.

Hrvatska čeka izvještaje Evropske komisije

Što se tiče Hrvatske, ministri čekaju još neke izvještaje Evropske komisije, a ako oni, kako se očekuje, budu pozitivni, Hrvatska bi trebalo da završi pregovore ovog ljeta i do kraja godine potpiše Ugovor o pristupanju.

Zagreb bi, kako se očekuje, trebalo da u junu zatvori još pet od 35 poglavlja, među kojima dva najteža, Pravosuđe, Slobodnu konkurenciju, u kojem se radi o restukturisanju brodogradilišta, kao i Ribarstvo.

U pregovorima sa Hrvatskom, EU je insitirala na tome da se za sve pokaže "lista učinjenog"

Za poglavlje Finansije, EU mora da pomene datum ulaska, jer se radi o tome koliko će nova članica da daje, a koliko da prima u evropski budžet. Zadnje je poglavlje Opšti poslovi, u kojem će da se opiše za sve druge balkanske zemlje u evrointegracijama važan, mehanizam monitoringa.

U pregovorima sa Hrvatskom, EU je insitirala na tome da se za sve pokaže "lista učinjenog", ili "rezultati sprovođenja reformi" kako one ne bi ostale samo na papiru.

U Hrvatskoj, mnogi pozdravljaju "monitoring mehanizam", jer je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala još slaba, i postoji bojazan civilnog društva, da ako prestane kontrola EU, da će taj najvažniji reformski zamah da popusti. Monitoring mehanizam daje mogućnost da Brisel opominje, pa i kažnjava Hrvatsku još najmanje dvije godine.

Bonus video: