"Crnogorski parlament nema uslova da omogući prenos sjednica odbora"

Oni su podsjetili da je, pored toga, 2009. instalirana video oprema, tako da prenos sjednica i drugih dešavanja u plenarnoj sali realizuju sopstvenim kapacitetima
1 komentar(a)
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2015. 12:23h

Crnogorski parlament trenutno nema uslova da omogući prenos sjednica odbora, ali će nastaviti da traži optimalno rješenje za to pitanje, saopšteno je iz skupštinskog Odjeljenja za odnose sa javnošću. Nevladina organizacija Institut alternativa uputila je Skupštini inicijativu da, kako su naveli, poput parlamenata u regionu, omogući prenos sjednica svih skupštinskih odbora ili da, makar, objavljuje audio snimke sa njih.

Iz Skupštine su agenciji MINA kazali da su, uvažavajući značaj najvažnijih demokratskih principa, transparentnosti i odgovornosti, realizovali niz mjera da građanima približe rad parlamenta.

Zbog toga je, kako su naveli, Skupština Crne Gore prepoznata kao jedna od najtransparentnijih institucija u zemlji i šire. “U skorašnjem istraživanju objavljenom u Srbiji, Skupština Crne Gore ocijenjena je kao najtrasparentniji parlament u sedam zemalja regiona, uključujući i dvije zemlje Evropske unije (EU)”, kazali su iz Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Skupština Crne Gore redovno objavljuje informacija o svojim aktivnostima na skupštinskim internet stranicama, uključujući i sve akte u zakonodavnom postupku sa listingom glasanja, godišnje i druge izvještaje o radu, akcione planove za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine. Iz parlamenta su kazali i da redovno odgovaraju na sve zahtjeve za slobodan pristup informacijama podnešene u skladu sa zakonom, kao i na upite novinara i građana. Oni su podsjetili da je, pored toga, 2009. instalirana video oprema, tako da prenos sjednica i drugih dešavanja u plenarnoj sali realizuju sopstvenim kapacitetima.

„Digitalni signal zasjedanja, putem Radio difuznog centra, dostupan je u realnom vremenu svim nacionalnim i lokalnim radio i TV stanicama u Crnoj Gori. Otvoren je i You Tube kanal sa sadržajima direktnih prenosa skupštinskih zasijedanja, koji se mogu pratiti u realnom vremenu, kao i reprodukovati po potrebi korisnika“, precizirali su iz parlamenta. Kako su pojasnili, Poslovnikom Skupštine definisano je da je njen rad javan, što se odnosi i na sjednice odbora.

„Tako da se podrazumijeva prisustvo predstavnika medija i njihovo slobodno izvještavanje, dok predstavnici civilnog društva mogu prisustvovati i, ukoliko su zainteresovani, učestvovati u radu radnih tijela u skladu sa predviđenim pravilima i procedurama“, pojasnili su iz parlamenta dodajući da su dokumenti koja nastaju kao rezultat rada odbora dostupni, i objavljuju se redovno na skupštinskom sajtu.

Prema njihovim riječima, kada je u pitanju direktan prenos sjednica odbora, valja napomenuti da takva praksa nije široko zastupljena među parlamentima, „pri čemu su u nekim parlamentima sjednice odbora u potpunosti zatvorene za javnost“. „Služba Skupštine radila je procjene troškova direktnog prenosa sjednica radnih tijela, kako bi definisala adekvatne izvore finansiranja. Ta potreba je istaknuta u okviru procesa programiranja IPA II. Kroz projekat koji se planira uz podršku Delegacije EU, takođe iz sredstava IPA, očekuje se dalje unaprjeđivanje transparentnosti i otvorenosti rada parlamenta“, kazali su iz Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Služba je, kako su naveli, u međuvremenu, planirala da, kao prelazno rješenje, opremi makar jednu salu u kojoj se održavaju sjednice odbora.

„Prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu bilo je riječi da se obezbijede sredstva za ove namjene, ali zbog njihove ograničenosti, tom projektu nije dat prioritet“, kazali su iz parlamenta.

Oni su saglasni sa tim da bi se i objavljivanjem audio snimaka poboljšala transparentnost rada odbora ali, kako su naveli, ni ti troškovi nijesu zanemarljivi.

„U svakom slučaju, Služba Skupštine će nastaviti da se bavi ovim pitanjem pokušavajući da nađe i realizuje optimalno rješenje u uslovima objektivnih ograničenja, kao što su nedostatak sredstava, kadra i prostora, vodeći pri tome računa o prioritetima parlamenta“, poručili su iz Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Bonus video: