Da li EU hoće stabilan Balkan

Dio poslanika Evropskog parlamenta predložio rezoluciju kojom se podržava proširenje
928 pregleda 1 komentar(a)
Poslanici žale zbog stavova Evropskog savjeta: Evropski parlament, Foto: AP
Poslanici žale zbog stavova Evropskog savjeta: Evropski parlament, Foto: AP

Pred poslanicima Evropskog parlamenta sutra je predlog rezolucije kojom će osuđuje odlaganje pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije i podržava nastavak politike proširenja na zapadni Balkan.

“Svim zemljama zapadnog Balkana potrebna je jasna i vjerodostojna vizija ako će uspješno pokrenuti reforme i podsticati pomirenje u državama i regionu. Izražava se duboka zabrinutost zbog porasta nacionalizma i iredentističkih ideja u regionu, koji ugrožavaju mir i stabilnost”, piše u predlogu dokumenta koji su predložili poslanici Evropske narodne partije, Socijaldemokrate, Zeleni i Evropski konzervativci i reformisti.

U predlogu rezolucije koja je objavljena na sajtu EP naglašava se da zaključci Evropskog savjeta, koji nije dao saglasnost na otvaranje pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, u stvari služe za jačanje tih negativnih pojava i ideja.

Agencije su prenijele da su poslaničke grupe izradile i nacrte rezolucija nakon što su u raspravi sa predsjednicima Evropskog savjeta i Evropske komisije Donaldom Tuskom i Žan Klodom Junkerom poslanici Evropskog parlamenta osudili odluku kojom je odložen početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

U predlogu rezolucije poziva se Evropski savjet da osigura da načelo vlastitih zasluga ostane dio dugoročne strategije proširenja, omogućavajući zemljama zapadnog Balkana da nastave procese integracija u EU sve dok njihovi građani to žele.

Takođe se poziva i da Savjet odustane od prakse povezivanja ili grupisanja zemalja pristupnica, što, kako navode, bez opravdanog razloga, odlaže proces pridruživanja zemalja koje su postigle potrebne reforme i koje žele to nastaviti.

“Poziva se EU da ispuni svoje obaveze prema zemljama zapadnog Balkana i podrži paralelni, samokritični pregled procesa proširenja na osnovu interesa građana i EU i zemalja koje žele da pristupe”, piše u dokumentu.

Poslanici žale zbog činjenice da zaključci Evropskog savjeta od 17. i 18. oktobra ne zahtijevaju otvaranje pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije. “To predstavlja neuspjeh Evropskog savjeta da ispuni svoje obaveze i podrži mir, stabilnost, prosperitet i evropsku perspektivu za zemlje zapadnog Balkana, što ukazuje na nedostatak vizije EU i krizu u kojoj se trenutno nalazi”, navodi se.

Ističe se da je otvaranje pregovora o pristupanju samo prvi korak u dugom i zahtjevnom procesu pridruživanja.

Poslanici predlažu da EP pozove “narod Severne Makedonije i Albanije da nastave sa naporima u unapređivanju reformi koje će biti od koristi građanima i društvu, posebno onima koje se tiču vladavine zakon, nezavisnosti demokratskih institucija, slobode izražavanja, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije."

Bonus video: