"Da li je država stavila tačku na slučaj “Štrpci”?"

Za otmicu putnika u Štrpcima je osuđen Nebojša Ranisavljević, kojem je Viši sud u Bijelom Polju izrekao kaznu od 15 godina robije
2 komentar(a)
Ervin Ibrahimović, Foto: Skupstina.me
Ervin Ibrahimović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 23.03.2017. 18:08h

Bošnjačka stranka tražiće od Vlade Crne Gore da saopšti da li je zvanično završena priča o otmici i ubistvu putnika u Štrpcima. Paravojne formacije iz RS-a su u mjestu Štrpci 1993. godine otele, a kasnije i ubile, 19 putnika uglavnom bošnjačke nacionalnosti sa voza 671 koji se kretao na relaciji Beograd - Bar.

“ Da li je za Crnu Goru ratni zločin Štrpci osudom samo jednog učesnika zločina i podizanjem spomen-obilježja u Bijelom Polju, praktično zatvorena zadnja stranica istraživanja i osude zločina. Ako nije, šta naša država planira da uradi kako bi se priveli licu pravde inspiratori, nalogodavci i izvršioci ovog strašnog čina,” glasi pitanje koje će šef poslaničkog kluba manjinskih stranaka Ervin Ibrahimović pitati ministra pravde Zorana Pažina u okviru sjednice posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima.

Za otmicu putnika u Štrpcima je osuđen Nebojša Ranisavljević, kojem je Viši sud u Bijelom Polju izrekao kaznu od 15 godina robije.

Ibrahimović smatra da država ne pruža podršku porodicama stradalih, od kojih posmrtni ostaci većine nisu nađeni. “Problem nije samo država u kojima se sudi, već sa aspekta žrtava i njihovog broja to je prije svega problem Crne Gore”, kazao je on, uz pitanje da li je država dala doprinos pokretanju novih sudskih postupaka za isti zločin i onih koji se vode u regionu protiv još 15 učesnika zločina.

Ibrahimović će premijera Duška Markovića pitati da li će biti potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu sa Bosnom i Hercegovinom, koji je najavljivan.

“Danas u BiH živi više hiljada građana koji vode porijeklo iz Crne Gore, koji su zainteresovani za potpisivanje ovog sporazuma kako bi konačno riješili brojna egzistencijalna pitanja, kao što su školovanje, zapošljavanje, regulisanje imovinsko - pravnih odnosa”, kazao je on.

Dodao je da crnogorske vlasti obećale da će potpisivanje biti krajem septembra 2012, ali da to nije realizovalo.

Bonus video: