Dan: Knežević po nalogu Đukanovića na račun Šegrta uplatio 79.000 funti

Plaćanje je obavljeno sa Kneževićevog na račun Budimira Šegrta u Londonu, u junu 1999. godine, u Nacionalnoj Vestiminister banci broj 51051916 radi isplate troškova Šegrtove specijalizacije u Njufild ortopedik centru u Oksfordu.
25469 pregleda 48 komentar(a)
Šegrt i Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Šegrt i Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.01.2019. 09:46h

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dostavio je sinoć dnevnom listu "Dan” dokaze o tome kako je isplaćivao istaknute funkcionere Demokratske partije socijalista (DPS), piše danas taj list.

Konkretno, Knežević je proslijedio bankarski izvod koji kako piše "Dan" dokazuje da je sa svog računa platio 79.000 funti za specijalizaciju bivšem direktoru bolnice u Meljinama, nekadašnjem ministru zdravlja i funkcioneru DPS-a Budimiru Šegrtu.

To je, kako je Knežević rekao za "Dan", uradio po nalogu predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Plaćanje je obavljeno sa Kneževićevog na račun Budimira Šegrta u Londonu, u junu 1999. godine, u Nacionalnoj Vestiminister banci broj 51051916 radi isplate troškova Šegrtove specijalizacije u Njufild ortopedik centru u Oksfordu.

Račun, piše dalje "Dan", sadrži sve neophodne podatke o plaćanju.

Po zvaničnim podacima iz Šegrtove biografije, na mjesto direktora bolnice u Meljinama postavljen je u decembru 2009. godine. Specijalizaciju je završio u Velikoj Britaniji. Od kraja novembra prošle godine zvanični je kandidat za crnogorskog ambasadora u Poljskoj, uprkos tome što je 2016. godine tužilaštvo počelo da ispituje da li je sa pozicije direktora bolnice u Meljinama oštetio državni budžet.

Duško Knežević je u izjavi za "Dan" saopštio da je isplata obvaljena po Đukanovićevom nalogu.

"Sve što je plaćeno, urađeno je po nalogu Mila Đukanovića, i pozivam i Šegrta i njega da kažu sve što se dešavalo i koliko sam novca dao. Klupko je počelo da se odmotava", kazao je Knežević.

"Dan" navodi da je predsjednik Atlas grupe ranije u medijima objasnio da je Šegrta upoznao 2000. godine, preko prijateljice, sada advokata, a prije njegovog odlaska na specijalizaciju u Njufild ortopedik centar u Oksfordu.

Urgencija da on bude direktor potekla je od sada pokojnog Laleta Sekulića, vlasnika Habit farma, koji je bio klijent Atlas banke u Beogradu, piše "Dan".

Knežević je tvrdio da je prije dolaska u Meljine, Šegrt bio direktor Sekulićeve fabrike Novit farm Podgorica, koja je sada u stečaju.

U julu 2016. godine, kada je premijer bio Milo Đukanović, a Šegrt ministar zdravlja, Knežević je rekao da je na sastanku, na kojem su učestvovali predstavnici Vlade i Opštine Herceg Novi, zaključeno da se račun bolnice hitno odblokira i da se pokrene inicijativa za proširenje zdravstvenih usluga koje ona pruža, u skladu sa ugovorom sa Fondom zdravstva.

On je pitao zašto je bolnica Meljine jedina bolnica čiji je račun u blokadi, kad sve zdravstvene ustanove imaju mnogo veći poreski dug. Rekao je da su voljni da se postigne dogovor, jer je ključ opstanka bolnice novi ugovor sa Fondom zdravstva da može punim kapacitetom da obavlja svoju djelatnost.

Sredinom prošle godine, iz Atlas grupe su upozorili da stečaj u kompaniji Meljine za kompleks može imati višestruku štetu, jer može dovesti do stečaja i u bolnici Meljine, koja je zavisno preduzeće sa značajnim finansijskim obavezama. Konzorcijum vlasnika Meljine kompleksa, u čijem je vlasništvu Opšta bolnica Meljine, osporilo je pred Privrednim sudom uvođenje stečaja u tu kompaniju

Predsjednik Privrednog suda, sudija Blažo Jovanić uveo je 9. avgusta stečaj u kompaniju Meljine kompleks, u čijem je vlasništvu Opšta bolnica Meljine, zbog dvogodišnje blokade računa za 349,5 hiljada eura. Stečaj je uveden na predlog izvršne direktorice Olivere Mihajlović Elez, koja od oktobra 2016. godine nije mogla od kompanije da naplati 19 hiljada eura na ime neizmirenih zarada, poreza i doprinosa. Za stečajnog upravnika određen je Saša Zejak.

Razloga za osporavanje ima više, a osnovni je da predstavnik konzorcijuma vlasnika nije pozvan na ročište na kojem se odlučivalo o predlogu za uvođenje stečaja i što je direktorica bolnice Olivera Elez takav predlog dala bez prethodne komunikacije sa vlasnicima. Zbog toga će biti pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti direktorice navedeno je u saopštenju Atlas grupe.

Iz Sindikata zaposlenih bolnice poručili su da se stečaj ne odnosi na Opštu bolnicu Meljine jer su 2011. godine od jednog pravnog subjekta formirana dva i ona posluje kao samostalan pravni subjekt.

Kako je ranije objasnila predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak, od cjelokupne kvadrature koju pokrivaju ta dva pravna subjekta dvije trećine pripadaju kompleksu Meljine, a jedna trećina bolnici.

Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom je preuzelo još 2016. godine da istraži da li je je Šegrt oštetio državni budžet sa pozicije direktora bolnice u Meljinama.

Još ranije je objelodanjeno da je Budimir Šegrt 2010. godine prodao privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Meljinama putnički automobil "audi A7" za 20 hiljada eura, a za kupovinu istog automobila 27. marta 2015. godine za šest hiljada eura.

Tako je Šegrt zaradio 14.000 eura, a to je vozilo koje je koristio kao službeno u periodu dok je bio na mjestu izvršnog direktora bolnice u Meljinima, gdje su iz budžeta bolnice plaćani troškovi održavanja. Već 2008. godine bolnicu je privatizovala Atlas grupa.

Budimir Šegrt je u vremenu sporne transakcije bio na čelu Opšte bolnice Meljine.

Brojne optužbe

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević ranije je optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je pokušao da ga poveže sa slučajem pokušaja terorizma i da je zato tada uhapsio vozače njegove Atlas banke, zbog sumnje da su pokušali da "operu" 100.000 eura na šalterima te banke.

Knežević je, u međuvremenu, saopštio da je taj novac bio namijenjen za finansiranje DPS-a i da ima dokaz za porijeklo novca, a objavio je i snimak koji na to upućuje.

Prema snimku, Duško Knežević predaje bivšem podgoričkom gradonačelniku, a danas generalnom sekretaru predsjednika države Slavoljubu Stijepoviću koverat u kojem je navodno oko 100.000 eura namijenjenih za finansiranje Demokratske partije socijalista. Sve se dešava u Kneževićevoj kući, gdje je i nastao snimak.

Specijalno državno tužilaštvo, međutim, zatražilo je od policije da provjeri gdje se nalazi Knežević, a izvojevalo je i raspisivanje potjernice.

Đukanović je povodom svega rekao da se radi o neistinitim optužbama, dok je premijer Duško Marković poručio da "je sve u rukama institucija sistema".

Pretprošle sedmice, međutim, Knežević je objelodanio snimak na kome se vidi da je dao kovertu u kojoj je bilo oko 100.000 eura saradniku Mila Đukanovića Slavoljubu Stijepoviću, čime je razotkrio nelegalno finansiranje DPS-a, a uz to je i naveo da je taj novac predao po dogovoru sa Đukanovićem, zaključuje se u tekstu "Dana".

Bonus video: