Danilović: Zahtjevi upućeni sa protesta nijesu samo DF-a

Organizatori protesta još nijesu dobili sve tražene odgovore od institucija i pojedinih političkih subjekata na čije adrese su zahtjevi upućeni
70 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 16:14h

Zahtjeve sa građanskog protesta u Podgorici nije uputio samo Demokratski front (DF), nego svi koji su učestvovali u organizaciji skupa, pa je i odgovornost za buduće korake zajednička, poručio je funkcioner tog političkog saveza, Goran Danilović.

On je kazao da su tendenciozne i zlonamjerne informacije koje su danas plasirali „pojedini podgorički mediji tradicionalno nenaklonjeni opoziciji“, da je DF, nakon isteka roka od deset dana, odustao od zahtjeva i budućih protesta.

Danilović je naglasio da DF nije sam organizovao veliki protestni skup u Podgorici, nego su to uradili Građanski i Izvršni odbor u kojima su, kako je naveo, predstavnici najšire demokratske javnosti, predvođeni opozicionim partijama.

"Pokušati nametnuti DF-u odgovornost za zaključke koje smo usvojili svi, u najmanju ruku je nekorektno i nepošteno, a računa se, izgleda, i na zaboravnost javnosti koja je iznurena svakodnevicom“, kazao je Danilović agenciji Mina.

On je rekao da organizatori protesta još nijesu dobili sve tražene odgovore od institucija i pojedinih političkih subjekata na čije adrese su zahtjevi upućeni.

"Kada se to dogodi, nadamo se u narednih nekoliko dana, pa makar bili i praznici, očekujemo da napravimo međusobne komunikacije i konsultacije, prije svega u okviru Građanskog i Izvršnog odbora protesta, i odlučimo na koji način ići dalje“, naveo je Danilović.

Sa protesta održanog 20. aprila

On je podsjetio da od izbora parlamentarna opozicija nema jedinstven stav oko toga šta su njihove dalje obaveze, i da je DF je van parlamenta, dok njihove kolege iz Pozitivne Crne Gore i Socijalističke narodne partije učestvuju u radu Skupštine.

"Ali je jedno definitivno – DF ne svojata predloge koje smo usvojili na opštenarodnom skupu, gdje smo govorili svi, i ti zahtjevi su izglasani i upućeni kao najmanji zajednički sadržalac svih nas koji smo učestvovali u pripremi protesta“, naglasio je Danilović.

"Kao što smo i rekli u sloganu Pobjeda svih nas, svi mi koji smo glasali za Miodraga Lekića na ovim izborima i koji smo mu dali javnu podršku, treba da snosimo odgovornost za ono što smo obećali građanima na protestnom skupu“

"Uostalom, kao što smo i rekli u sloganu Pobjeda svih nas, svi mi koji smo glasali za Miodraga Lekića na ovim izborima i koji smo mu dali javnu podršku, treba da snosimo odgovornost za ono što smo obećali građanima na protestnom skupu“, smatra Danilović.

On je kazao da su u DF-u svjesni svoje snage i moći i zbog toga će, po pristizanju konkretnih odgovora od institucija kojima su upućeni, inicirati određene kontakte i zatražiti dalje sinhronizovano djelovanje.

Na pitanje da li će ta inicijativa uslijediti nakon praznika, Danilović je kazao da je teško očekivati da će sjutra uslijediti odgovor ili dva koji su im neophodni da bi ih sve kompletirali.

"Ipak, bićemo strpljivi i sačekati, i potom inicirati neophodnu komunikaciju sa drugima“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, nije sva opozicija van parlamenta, pa da svi čekaju samo jednu stvar. „DF je posvećen apsolutno samo tome što smo tražili, a ostale kolege iz opozicije imaju svoje obaveze i u parlamentu“.

"Nadam se, i to je moj a ne stav Fronta, da će nakon današnje rasprave shvatiti koliko je besmisleno raspravljati o bilo čemu u trenutku kada je naša izborna volja pokradena, i da će se pridružiti nama koji smatramo da je ovaj način borbe cjelishodniji, bez obzira na sve pritiske iznutra i spolja“, zaključio je Danilović.

Galerija

Bonus video: