Darmanović: Nemamo namjeru da započnemo Treći svjetski rat, premali smo

Tramp je okarakterisao crnogorski narod kao “veoma agresivan” i sugerisao da bi mogao izazvati svjetski rat
120 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2018. 19:14h

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović smatra da američki predsjednik Donald Tramp nije mislio konkretno na Crnu Goru kada je sugerisao da bi mogla izazvati Treći svjetski rat.

"Mislim da Tramp nije zaista govorio o Crnoj Gori. On je govorio o dva procenta za finansiranje i doprinos NATO, a Crna Gora je samo izabrana kao primjer – možda zato što smo jedna od najmanjih zemalja u alijansi", kazao je Darmanović za CNN.

Tramp je prethodno okarakterisao crnogorski narod kao "veoma agresivan".

Prilikom razgovora sa Trampom, novinar Taker Karlson pitao je zašto bi SAD trebalo da brane Crnu Goru u slučaju napada, na što je obavezuje član 5 Sjevernoatlantskog ugovora.

"I ja sam se isto pitao. Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam - u Trećem svjetskom ratu smo", kazao je Tramp.

Član 5 obavezuje sve zemlje NATO da stanu uz članicu koja je napadnuta a aktiviran je jednom - poslije napada na SAD 11. septembra 2001.

"Nemamo nikakvu namjeru da započenemo Treći svjetski rat, premali smo za to", kazao je Darmanović, dodajući da je Crna Gora veoma miroljubiva zemlja.

Crna Gora ušla je u NATO u junu prošle godine, uz veliko protivljenje Moskve.

Darmanović se slaže da je Trampov komentar dobrodošao u Moskvi.

"To bi mogla biti muzika za njihove uši, ali i dalje vjerujem da nismo manje bezbjedni. Zaista vjerujemo da je član 5 bezuslovan i čvrst kao stijena", kazao je on za CNN.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je juče da je bila u pravu kada je prije godinu dana tvrdila da se Evropa više ne može osloniti na SAD kad je riječ o uspostavljanju reda u svijetu i da je vrijeme da EU stvar preuzme u svoje ruke.

Bonus video: