Demokrate, Crnogorska i URA: Zašto se Carević u četiri oka sastao sa Đukanovićem?

"Nikada se nisam sreo sa gospodinom Đukanovićem pod bilo kojim okolnostima, pogotovo ne jedan na jedan i ako gospodin Carević ili bilo ko drugi javno dokaže da nije tako, ako dokaže da sam obmanuo javnost, odmah ću podnijeti ostavku i povući se iz javnog života“, istakao je Krapović
19665 pregleda 80 komentar(a)
Sa presa, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Sa presa, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Ažurirano: 24.06.2019. 19:18h

Demokrate, Crnogorska i Građanski pokret URA , iako nezadovoljni načinom rada i postupcima gradonačelnika Marka Bata Carevića neće rušiti vlast u Budvi, niti insistirati na njegovoj smjeni, barem ne do kraja ljeta, do kada od prvog čovjeka Budve očekuje da im dostavi jasne odogovore na pitanja i počne da radi u skladu sa koaliconim sporazumom poštujući stavove partnera, bez omalovažavanja saradnika i upliva ličnih interesa.

Lideri ovih vladajućih partija tokom današnjeg jednoočasovnog presa, naveli su da su uvrijeđeni načinom na koji im se Carević proteklih mjeseci u medijima obraćao, do toga da se tajno, mimo očiju javnosti i samih koalicionih partnera sastajao sa Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem, a da o tome nikoga nije obavijestio.

"Potreban je bitno drugačiji pristup da nastavimo saradnju, naravno na strogo formalnom i neophodnom nivou jer su izrečene uvrede eliminisale mogućnost saradnje u ljudskoj i kolegijalnoj ravni. Ponavljamo da nam nije namjera da rušimo vlast, da iako uvrijedjeni i poniženi, odgovornost pred građanima Budve i Crne Gore nam nalaže da nastavimo saradnju, da Budva tokom sezone nesmetano radi i funkcioniše i mi to obećavamo, medjutim ukoliko nemamo odgovore sa svih upitanih adresa, kao i ukoliko saradnja i tajni sastanci sa čelnim ljudima DPS-a urode plodom i njihova posledica bude realizacija DPS-ovih zamisli projekata,sada javno i jasno kažem da mi u tome ne možemo učestvovati“, poručio je doskorašnji gradonačelnik i lider budvanskih Demokrata Dragan Krapović

Nakon nekoliko odluka i poteza koje je povukao Carević, kao i nakon nekoliko medijskih istupa, ova tri politička subjekta su odlučili da javno daju svoj stav i da uputimo poruke prije svega javnosti Budve i Crne Gore, ali i koalicionim partnerima.

"Na samom početku želimo da naglasimo da se u Budvi ništa drastično i dramatično neće desiti, mi smo ozbiljni i odgovorni ljudi, i predstavljamo ozbiljne političke subjekte, koji znaju da je u toku turistička sezona, te da od njenog nesmetanog odvijanja zavisi veliki broj građana Budve i Crne Gore. Takođe, i da nije sezona u toku naša namjera nije, i to mora jasno da se podvuče, smjena gospodina Carevića i rušenje vlasti u Budvi. Mi nismo napravili niti jedan jedini formalni korak u tom pravcu i to je nepobitna činjenica. Dakle u televizijskim nastupima Carevića smo brutalno izvrijeđani mi kao kolicioni partneri, ali i građani koji su saradnici gospodina Carevića i naši, a koji nemaju veze sa politikom, kao i veličine poput Novaka Đokovića koji je optužen za "utaju poreza“. Neartikulisani i nevaspitani nastupi u kojima smo mi okarakterisani kao neodgovorni politikanti koji rade protiv zakona i "koji žive na grbači građana“ , dok je na drugoj strani gospodin Carević volonter, humanista i borac za apsolutno poštovanje zakona i procedura. Čak i da jedan dio javno iznijetog, a mnogo toga je rečeno, pripišemo slabijem snalaženju gospodina Carevića u javnim nastupima i nedostatkom iskustva, moramo reći da smo zapanjeni političkim porukama, koje idu od javnog ograđivanja od DF-a i Andrije Mandića do afirmativne priče u odnosu na DPS, posebno gospodina Mila Đukanovića i gospodina Duška Markovića“, istakao je Krapović.

Mandić, Knežević i Medojević ćute o susretu Carevića sa Đukanovićem

Podsjećajući da je potpisan koalicioni sporazum sa DF-om,kao i da je upravo gospodin Carević prije izbora potpisao da neće praviti bilo kakve saveze sa DPS-om, Krapović je kazao da moraju neke stvari pitati Carevića, kao i gospodu Mandića, Kneževića i Medojevića, čije partije imaju odbornike u lokalnom parlamentu.

„Koliko smo vidjeli oni su do sada ćutali i stajali po strani, međutim tako nešto više nije moguće. Pored evidentnih pojedinačnih interesa gospodina Carevića koji ga po nama opterećuju i ograničavaju kod donošenja odluka,veliki je problem ono što je čula cijela Crna Gora, a to je da gospodin Carević „jako uvažava i poštuje“ Đukanovića i Markovića i da želi da svi radimo „kao jedna partija“,to je za nas neprihvatljivo i vrlo zabrinjavajuće.Na početku smo to pripisali pogrešnom izražavanju i nesnalaženju gospodina Carevića, međutim u emisiji "Načisto“ smo saznali da se gospodin Carević sastao sa gospodinom Milom Đukanovićem, i to u jeku afere „Koverta“ dok smo mi bili na ulicama Podgorice sa još nekoliko desetina hiljada građana koji traže njegovu ostavku.Takođe, uz informaciju i potvrdu da je do sastanka došlo, plasirana je neistina da su se i „ovi prije njega“ tajno sastajali sa valjda gospodinom Markovićem i Đukanovićem. Naravno, ovdje se jasno aludira na moju malenkost i spinuje i pojačava ono što su šaptačke diverzije i kafanske priče, pa ću se sada javno i jasno odrediti u odnosu na tu neistinu prije nego nastavim. Dakle, ja sam se radeći posao predsjednika Opštine Budva u nekoliko navrata susreo sa gospodinom Markovićem javno, na službenim sastancima i uz prisustvo uvjek po nekoliko mojih tadašnjih saradnika. Dakle, uvjek u službenom kapacitetu, javno i u interesu građana. Nikada se nisam sreo sa gospodinom Đukanovićem pod bilo kojim okolnostima, pogotovo ne jedan na jedan i ako gospodin Carević ili bilo ko drugi javno dokaže da nije tako, ako dokaže da sam obmanuo javnost, odmah ću podnijeti ostavku i povući se iz javnog života“, istakao je Krapović.

Kada se i ko je dogovorio sastanak sa Đukanovićem

On je u ime koalicionih partnera uputio pitanja Careviću, ali i kolegama iz DF-a Budva, ali i Mandiću, Medojeviću i Kneževiću.

„Kada je i pod kojim okolnostima došlo do sastanka gospodina Carevića sa gospodinom Đukanovićem,i ko je sve prisustvovao sastanku? Ko je dogovorio sastanak i zbog čega je došlo do sastanka ako nema službene obaveze i potrebe za sastankom i komunikacijom? O čemu se na tom sastanku pričalo, da li je bilo riječi o upravljanju opštinom Budva i konkretnim odlukama? Da li je bilo riječi o konkretnim projektima u opštini Budva? Zašto, kada je došlo do sastanka na zahtjev gospodina Carevića, o tome nije bila obavještena javnost a pogotovo,zašto nismo bili obavješteni mi, koalicioni partneri DF-a? Sve ovo što smo pitali važi takođe i za gospodina Markovića, naravno ukoliko je do sastanka došlo van onoga što su službene dužnosti (poput recimo sastanka Organizacionog odbora za Igre malih zemalja....) Ovo je samo jedan dio onoga što zamjeramo gospodinu Careviću, međutim i u političkoj i ravni rada i donošenja Odluka u opštini Budva, odgovori na ova pitanja su naophodni jer bi mogli da nama i javnosti pojasne dosta toga što je do sada bilo nejasno. Mi i politički subjekti koje predstavljamo ne želimo da predsjednik opštine Budva javno hvali Đukanovića i Markovića i ne želimo da radimo kao jedna partija,već upravo suprotno, borili smo se i borimo da se oni u Budvi što manje pitaju“, istakao je Krapović.

Loptica u dvorištu Carevića

Krapović je kazao da je loptica sada u dvorištu gospodina Carevića i cijelog DF-a.

„Ovo su pitanja na koje želimo jasne i javne odgovore, to tražimo kao koalicioni partneri i smatramo da imamo pravo na to, i mi i javnost. Imaćemo kondicije i strpljenja da dodjemo do naophodnih razjašnjenja i nadamo se do kraja mandata ove vlasti onako kako je i dogovoreno, međutim nema toga što će nas natjerati da ponesemo odgovornost za nešto što niti znamo, niti odobravamo, niti smo učestvovali u tome. Dakle,ovo su sve pitanja na koja očekujemo jasne i javne odgovore. Ukoliko odgovori izostanu, sigurni smo da će javnost i građani znati da to adekvatno ocijene“, istakao je Krapović.

Bulatović: Da bismo mogli da nastavimo dobro da radimo , nužno je da se međusobno poštujemo.

Potpredsjdnik Opštine i predsjdnik budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović podsjetio je da je ta partija ušla u budvansku vlast svjesna razlika između koalicionih partnera i svjesni rizika da će biti različitih stavova o istim pitanjima.

„Dok nismo bili članovi koalicije na vlasti odbili smo da se izvrrši prekrajanje izborne volje građana na način da smo odbili da se izbori u Budvi ponove, pri čemu je na osnovu osvojenih mandata to bilo moguće. Dali smo neophodan kvorum za izbor predsjednika skupštine i predsjednika opštine. Davali smo kvorum u radu skupštine opštine Budva u cilju normalnog funkcionisanja iste i mogućnosti da se donose odluke koje su od važnosti za građane“, kazao je Bulatović.

Dodaje da su svjesni bili i da su dalje svjesni da postoje različitosti između političkih subjekata koje predstavljaju.

„Za nas to nije problem, već izazaov da se omogući kontinuiran i transparentan demokratski rad svih funkcija unutar opštine. Da bismo mogli da nastavimo dobro da radimo, nužno je da se međusobno poštujemo. Uzajamno poštovanje znači da mora da se poštuje volja većine unutar koalicije“, kazaoa je Bulatović

Problemi nastali kada je prestao međustranački dogovor

Prema njegovim riječima poteškoće su se javile kada je izostalo ovo osnovno načelo koje bi trebalo da krasi sve aspekte života pa i međustranački rad unutar koalicije.

Navešću nekoliko primjera koji oslikavaju navedeno, prije svega „Mia investment“ – potreba da sve bude formalizovano i sprovedeno u skladu sa nadležnostima i zakonima te sa potrebama gradjana Budve. WTE – potreba da se uradi nova supervizija projekta koji će najvjerovatnije koštati Budvu par miliona više. a bez rrešavanje ključnih problema u postrojenju. Nedostatak kolegijuma načelnika i sekretara radi pravovremene razmjene informacija i podjele radnih zadataka. Od Nove godine do danas održana je suštinski samo jedna skupština i tada bez oglašavanja predlagača. Ovo su samo neke od tema gdje je koalicija, odnosno većinski do koalicije izgubio kredibilitet pred manjinom, te se naravno postavlja pitanje kako je to moguće“, istakao je Bulatović.

Carević ćuti o ključnim pitanjima - prezaposlenost, imovinski karton Opštine

Ističe da su ključna pitanja za koju su se zalagali i "zbog kojih smo ušli u koaliciju sa namjerom da ih riješimo stavljena u zapećak."

„Imovinski karton je formiran prvi put u istoriji Opštine, poslat je izvještaj sa akcentom na najbitnije uočene probleme i dat predlog kabinetu na koji način je isti potrebno dalje rešavati. Do danas smo ostali bez odgovora. Regulisanje pitanje rukovodilaca javnih ustanova sa menadžerskim ugovorima koji podrazumijevaju visoke otpremnine. Do danas nismo dobili željeno rešenje. Regulisanje broja upsolenih, kvalitetta njihovog rada i svih drugih aspekata radnih odnosa…do danas smo samo dobili uvećanje broja zaposlenih na račun Opštine, po zadnjim podacima 401 uposleni , pri čemu raste i broj prekovremenih časova.Dakle ovo su pitanja na koje smo tražili i tražićemo odgovor jer smo to obećali našim glasačima“, kazaoa je Bulatović.

On je apelovao na koalicione partnere, posebno na DF i Carevića da nastave zajednički rad "u dobroj vjeri i u interesu građana Budve, poštujući principe uzajamnig uvažavanja i poštovanja drugog i volje većine“.

"To je samo način na koji možemo savladati sve prepeke koje su ped nama“, ocijenio je Bulatović.

Jelušić: Nije postajao koalicioni konsenzus, nezagađen ličnim i partijskim interesima, da se planovi stave van snage

Predsjednica budvanskog GP URA i odbornica koalicije te partije i SDP u loklanom parlamentu Božena Jelušić podsjetila je da su DUP-ovi, posebno „Budva Centar“, „Petrovac Centar“ i „Bečići“ bili jedan od stožera izbornog rezultata 2016.

„Svi građani, ukoliko nisu bili „zarobljeni“ ličnim interesom, nedvosmisleno shvatili da se grad ruši ovakvim planovima i da se njegova funkcionalna i turistička perspektiva urušava. Ovo što se u ovoj trećoj godini dešava je suprotno izbornim obećanjima, bez obzira ko je predsjednik opštine. Zapravo tek nam je sada u punom kapacitetu jasno kako se može doći do toga da se u formlanoj ekvilibristici ništa ne promijeni shodn izbornim obećanjima.Mora se reći da je Koalicija na vlasti pokušavala u protekle dvije i po godine da se drži izbornog orijentira protiv ovako štetnih planova, ali se nije uradilo dovoljno, već se upalo u birokratizam i nismo se mogli složiti oko konkretnih mjera. Moratorijum je zakratko spriječio graditeljsku pomamu, ali je bio nedovoljno efikasan jer je suštisnka prijetnja bila u spornim DUP-ovima“, istakla je ona.

Prema njenim riječima nije postajao nedvosmislen koalicioni konsenzus, nezagađen ličnim i partijskim interesima, da se planovi stave van snage.

„Nekada se zahtjev za takvim jedinstvom označavan kao način da ne dođe do rotacije na čelnoj poziciji, danas se uporno postavlja retoričko pitanje zbog čega nisu ukinuli planove.

Naravno, svemu je obilato dopinio MORT i Zakon o prostornom planiranju i izgradnji objekata, pa je interregnum iskorišćen da se tekovine planiranja po modelu OKG sačuvaju. Smatramo da se pred neposrednom prijetnjom realizacije projekata poput Mia investment ne smijemo zaklanjati iza tvrdnje da je formalno „sve po zakonu“. Jer naši zakoni su takvi da formalno nešto garantuju, ali omogućavaju da suštinski sve ostane po starom. Tako i među minsitrima možemo imati divlje graditelje, da ne pominjemo afere Snimak i Koverta.Jer, sad opet imamo uslove u vidu dovoljne podrške inicijativi da se sporni DUP-ovu stave van snage i da se od MORT-a traži hitna reakcija i podrška u pravcu saniranja posljedica ovakvog planiranja. Uostalom i sam MORT je kao institucija „prebacio lopticu“ u naše dvorište, pitanje je samo da li mi imamo snage da igramo za svoj grad“, kazala je Jelušić.

Planovi su vodeći razlog zbog kojeg je Budva postala metafora za loš i kriminogeni urbanizam,

Prema njenim riječima ova tri plana su vodeći razlog zbog kojeg je Budva postala metafora za loš i kriminogeni urbanizam.

„Vidjeli smo da se se čak i kupovina izbora na lokalnom nivou finansirala milionima upravo od takvog urbanizma. Grad se nije razvijao organski, a to znači odozdo na gore, kao što raste svaki živi organizam, već odozgo nadolje. Da bi se shvatilo šta znači neorganski rast, dovoljno je zapitati se šta je Budva dobila u smislu kvaliteta života svojih građana zahvaljujući ovakvim planovima? Ima li više mjesta za kretanje, više parkinga, igrališta i parkova, jesu li nam bolje škole i zdravstvene ustanova, jesu li nam dostupnija mjesta na kojima dobijamo usluge, da li su prostori za kulturu primjereniji, da li se komunalni red lakše i efikasnije održava i da li dobijamo bolju uslugu...?Treba reći da ovakve devijacije nisu samo sudbina „besudnih zemalja“ u tranziciji. I u uređenijim sistemima bi investitori, da im se može, zaobišli sva pravila i procedure koje su smišljenje da omoguće human, funkcionalan i održiv urbani razvoj. Upravo zato se zajedničke odluke o opštem i zajedničkom dobru moraju donositi dalje od investitora, sve dok se ne donesu. Jasno je i legitmno je da investitori imaju zakone sopstvenog poslovanja, koji ne mogu biti i nisu na usluzi opštem dobru, već njihovom profitu. Utoliko je značajnije da svaka država i u njoj lokalna samouprava bude stabilizujući činilac koji će obezbijediti organski rast i razvoj, a ne urušavanje. Ako hoćemo da donosimo etične odluke, onda planove i dozvole moramo prilagoditi našim idejama o gradu, a ne da planove prilagođavamo idejama investitora“, ocijenila je Jelušić.

Od Budvana mnogo više hrabrosti imaju Barani, Ulcinjani, Bukovičani

Jelušić je ocijenila da Koalicija na vlasti sada ima priliku da ne dopusti da se to žrtvuju soliterskim profitima legitimisanim planovima kompromitovanog i kupljenog arhitekte i OKG, koji su uz njegovu stručnu pomoć stavili viziju razvoja u privatni džep.

„Ovih dana ljudi iz renomirane grupe njemačkih novinara i stručnjaka uzaludno traže odgovor na pitanje zašto se u jednom ovakvom mjestu i ambijentu život ljudi pretvorio u život bibašvaba, jer se u mraku zidova živi, jedino oni su pogled sa prozora i terasa, a ljudi sve teže komuniciraju lavirintima neuslovnih uličica i prolaza...U ovom trenutku, nažalost, od Budvana mnogo više hrabrosti i građanske odgovornosti imaju Barani, Ulcinjani, Bukovičani i Žabljačani, koji tijelima brane zajedničko dobro iako je i tamo formalno „sve po zakonu“. Nažalost, u Budvi, u kojoj su građani dali povjerenje opozicionim partijama koje su obećale da će raskrinkati privatne planove urbanizacije grada, sada se barjači legalitetom, iako je taj legalitet popločan kriminlanim radnja, tužbama za otimanje opštinske i privatne imovine, zahtijevima za restituciju, spornima privatizacijama ... kazala je Jelušić.

Navodi da kule kod Jadranskog sajma zato nisu pitanje legaliteta već pitanje etike.

„Jer se pod krinkom legaliteta skrivaju sve dosadašnje nelegalne radnje i činjenja vezana za ovaj atraktivni prostor. Ovdje je isti cilj na djelu – usitnjavanje svega što može da donese korist svima, a u korist pojedinačnog profita. Jer na ovom prostoru u Budvi je mogao nići savremeni kongresni centar, a slične pogodnosti gotovo da nema ni jedan grad na Jadranskoj obali. Umjesto toga, „na parče“ će ovdje i na sve strane niču kule sa stanovima za tržište i neznatnim procentom hotelskog smještaja, ztvarajući trajno perspektivu razvoja turizmu koji produžava sezonu i mogućnost ekonomskog razvoja. To je ključni razlog koji je ovu koaliciju doveo na vlast u Budvi, on treba i da je održi“, zaključila je Jelušić.

Bonus video: