Demokrate traže da Carević odustane od tužbe protiv Opštine Budva

Carevićeva firma vodi višegodišnji sudski spor protiv građevinske kompanije "Gugi commerce", od koje traži isplatu na ime materijala koji joj je navodno isporučila za gradnju platoa, ali u tužbi je i Opština Budva kao drugooptužena
2398 pregleda 8 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Zoran Đurić
Marko Carević, Foto: Zoran Đurić

Kandidat za novog predsjednika Opštine Budva Marko Bato Carević moraće danas na sjednici Skupštine opštine da jasno kaže da će odustati od tužbe protiv lokalne uprave od koje traži isplatu gotovo 2,4 miliona eura, koliko je sa kamatom procijenjena vrijednost kamena i materijala koje je prije 11 godina njegova firma "Carinvest" isporučila za izgradnju koncertnog platoa na Jazu.

To je od njega tražio ključni koalicioni partner - Demokratska Crna Gora, čijih su osam odbornika u parlamentu presudni za imenovanje Carevića kao nasljednika dosadašnjeg gradonačelnika Dragana Krapovića, kadra Demokrata.

O tome se razgovaralo, kako je "Vijestima" potvrđeno, i na koalicionom sastanku uoči Nove godine, na kome su predstavnici Demokrata ispostavili novi zahtjev.

Carevićeva firma vodi višegodišnji sudski spor protiv građevinske kompanije "Gugi commerce", od koje traži isplatu na ime materijala koji joj je navodno isporučila za gradnju platoa, ali u tužbi je i Opština Budva kao drugooptužena. Carević bi trebalo da iz tužbe isključi Opštinu, a sudski spor nastavi protiv suprotstavljene građevinske kompanije.

"Carinvest" tužio je firmu "Gugi commerc" za nezakonito bogaćenje gradnjom koncertnog platoa na Jazu, jer je navodno naplatila 1,4 miliona eura od Opštine na ime kamena i ostalog građevinskog materijala, koje je Carevićeva porodična firma dala za gradnju platoa na Jazu još 2007. uoči gostovanja Rolingstonsa.

Na čelu organizacionog odbora tada je bio Svetozar Marović, a izgradnja platoa bila je prioritetni projekat Opštine jer se moralo u kratkom vremenskom periodu izgraditi, kako bi popularni Stonsi nastupili prvi put u Crnoj Gori.

Odluku da presavije tabak, Carević je donio nakon što je Specijalno tužilaštvo 2015. uhapsilo tadašnje opštinsko rukovodstvo, koji su i priznali krivicu da su učestvovali u milionskoj malverzaciji oko gradnje platoa.

Afera “Plato” došla je još 2013. u ruke tadašnje specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Đurđine Nine Ivanović, nakon što je Carević podnio krivične prijave protiv nadležnih u Opštini Budva, revoltiran, pošto je njegova tužba pred Privrednim sudom, za nadoknadu štete od dva miliona eura, na ime isporučnih 84 hilljada kubika kamena i ostalog materijala za gradnju platoa, odbijena kao zastarjela.

Postupajući po krivičnoj prijavi, tadašnji Osnovni državni tužilac u Kotoru, a sada aktuelni predsjednik Višeg suda Boris Savić, nakon što je uzeo izjave od svih "vinovnika", predmet prosljeđuje u Podgoricu, kolegama u Specijalnom tužilaštvu, koji odmah pokreću izviđaj.

Sredinom septembra 2015, po nalogu Specijalnog tužilaštva, na čije je čelo došao Milivoje Katnić, uhapšeno je kompletno opštinsko rukovodstvo.

Tvrdnje "Carinvesta" pred Privrednim sudom osporila je firma “Gugi commerce”, iz koje tvrde da su otpremnice za isporučen materijal falsifikat.

U aferi "Plato", Specijalno državno tužilaštvo zaključilo je sporazum o priznanju krivice, koji je potvrđen presudom Višeg suda u Podgorici, a kojim je firma „Gugi commerce“ obavezana da izmiri štetu Opštini Budva od 2,2 miliona eura, što u novcu što u nekretninama.

Carević je još ranije izjavio da je očekivao do Specijalnog tužilaštva da se izjasni da li je u isplatu štete Opštini za gradnju platoa uključeno i potraživanje njegove firme za isporučeni materijal.

Bonus video: