Demokratski front sprema bojkot

Ukoliko izborni zakoni ne budu usvojeni do 1. oktobra, Front će pozvati na bojkot parlamenta, moguće i proteste
57 pregleda 74 komentar(a)
Demokratski front, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Demokratski front, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2014. 05:46h

U Demokratskom frontu razmatraju mogućnost da pozovu ostatak opozicije na bojkot parlamenta, a moguće je da se inicijativa proširi i na ulične proteste, ukoliko izmjene izbornog zakona ne budu usvojene do 1. oktobra, saznaju “Vijesti”.

Predsjedništvo političkog saveza kojeg vodi Miodrag Lekić trebalo bi da zasjeda do kraja nedjelje, a prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, na toj sjednici trebalo bi da se, između ostalog, raspravlja o radu parlamenta na izmjenama izbornog i zakona o finansiranju političkih partija, kojima bi se obezbijedili fer uslovi za izbore. Prema tvrdnjama dva sagovornika “Vijesti” iz predsjedništva Fronta, čelnici tog političkog savjeta bi mogli opoziciji ponuditi dva rješenja, u slučaju da parlamentarna većina nastavi da prolongira izmjene zakona.

U Demokratskom frontu navode da DPS opstruira sprovođenje izmjena izbornih zakona

“Moguće je da na bojkot parlamenta pozovemo opoziciju i dio funkcionera i članova Socijaldemokratske partije, koji su se protivili namjerama čelnika stranke da prave nove aranžmane sa Demokratskom partijim socijalista (DPS). Jedna od opcija koje će biti ponuđene su i ulični protesti, poput onih nakon predsjedničkih izbora”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz predsjedništva DF.

U Frontu tvrde da više od godinu DPS opstruira izmjene zakona kojima bi se obezbijedili uslovi za fer izbore, ističući da je teško očekivati da se izborni zakon i Zakon o finansiranju političkih partija promijene do kraja septembra. Oni su podsjetili da se nakon uličnih protesta prošle godine opozicija vratila u poslaničke klupe zbog obećanja da će parlament raditi na vraćanju povjerenja u izborni proces.

Opozicija je zbog sumnje u izbornu pobjedu predsjedničkog kandidata DPS-a prošlog maja, između ostalog, tražila formiranje radne grupe za vraćanje povjerenja u izborni proces, koja je trebalo da radi na izmjenama izbornih zakona. Radna grupa je sa izmjenama izbornih zakona pred parlament izašla tek nakon 10 mjeseci, uz brojne opstrukcije i negodovanja članova iz DPS-a.

“Zbog obećanja da će zakoni biti izmijenjeni, vratili smo se u skupštinu, a sada smo u situaciji da praktično nemamo izborno zakonodavstvo i pored najavljenih izbora u Herceg Novom. S druge strane, DPS se ismijavao sa izbornim zakonima nakon izbora u Kolašinu. Moramo odgovoriti na takvo ponašanje, jer ovako izbori gube smisao”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema rješenjima koje je usvojila Radna grupa, trebalo je formirati jedinstveni birački spisak, novi sastav Državne izborne komisije, uvesti elektronsku identifikaciju glasača na biralištima i stroža pravila pri zapošljavanju, raspisivanju konkursa i dijeljenju finansijske pomoći tokom izborne kampanje. Iako su ta riješenja usvojena glasovima opozicije i SDP-a, novi sistem elektronske identifikacije birača još nije zaživio i pored dogovora da se zakon primjenjuje od 1. novembra, jer u vladi tvrde da nemaju novca za nabavku programa i opreme za njegovo sprovođenje. Nije izabran ni novi sastav Državne izborne komisije, dok je Ustavni sud oborio značajan dio odredbi Zakona o finansiranju političkih partija. Nakon toga, odlučeno je da nova radna grupa izmijeni sporne odredbe zakona i nadgleda kako državne institucije sprovode izborne zakone.

Radna grupa još na čekanju zbog izostanka tri člana

Radna grupa za nadzor institucija nad sprovođenjem izbornog zakonodavstva nije juče usvojila odluku o obrazovanju tog skupštinskog tijela, jer sjednici nijesu prisutvovali svi članovi. Sjednici nijesu prisustvovali Milutin Đukanović (DF), Neven Gošović (SNP) i Ljerka Dragićević (HGI).

Dogovoreno je da na sledećoj sjednici poslanici daju svoje viđenje ciljeva i rokova za rad privremenog odbora, kao i da se o zakonu o finansiranju političkih partija raspravlja kada radna grupa dobije vladin nacrt.

Bonus video: