Demos HN: DPS umjesto umjetnika, u Andriću želi da vidi trgovca

74 pregleda 3 komentar(a)
Demos Herceg Novi, Foto: Demos
Demos Herceg Novi, Foto: Demos
Ažurirano: 26.04.2017. 18:24h

DPS umjesto umjetnika, u Andriću želi da vidi trgovca, saopšteno je iz Demosa Herceg Novi.

Oni su reagovali na saopštenje Stevana Koprivice, kandidat DPS za odbornika u Herceg Novom.

"Čak, naglašavaju da "Andrićeva kuća nije zadužbina". Naravno, jer zadužbina se tiče duhovnosti, i ne izražava se u kvadratnim metrima. Upravo smo o tome i govorili, da je takav pogled na kulturu suštinski stran svemu što Herceg Novi jeste i što treba da bude. Da ne bi bilo zabune još oko nečega, neka ideja može biti veoma dobra, i takva je ideja o Novom kao Evropskoj prijestonici kulture, kao što je dobra i ideja o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To što DPS uzme neku ideju, pa nakaradnim djelovanjem pokuša da je sasvim obesmisli, ne znači da treba odustati od dobrih ideja nego da treba smijeniti DPS. To je preduslov da se ostvari pravo Novoga na budućnost kakvu zaslužujemo", navodi se u saopštenju Demosa.

Iz Demosa su rekli da su u prethodnom saopštenju čija je tema bila katastrofalan odnos novske vlasti prema kulturi, naveli su neke od primjera koji jasno pokazuju zašto tu vlast treba smijeniti na predstojećim izborima.

"Između ostalog, istakli smo: "Herceg Novi ima dugu kulturnu tradiciju. U njemu je boravio i jedini naš nobelovac, a i on je ostavio zadužbinu. Ni prema kući Iva Andrića vlast nema odnos kakav bi morala da ima.“ Kao cilj buduće vlasti naveli smo „sistematski rad na razvoju kulture i stvaranju preduslova da Herceg Novi bude proglašen za Evropski prestonicu kulture, što mu svakako i pripada". Podsjetili smo time na jednu dobru ideju koju je, kao i mnoge druge, DPS pokušao da obesmisli. Reagovanje DPS-a, ko god da ga je stvarno pisao, samo je potvrdilo naše ocjene i pokazalo zašto takav projekat DPS nije u stanju da sprovede. Da bi se afirmisala kultura, nju najprije treba bar djelimično razumjeti. Međutim, za pisce saopštenja nije problem samo da razumiju tradiciju Novog, već je za njih i elementarna vještina čitanja teška i neuhvatljiva. A po tome kako je reagovanje pisano, ni pismenost ni stil nisu im jake strane", navodi se u saopštenju Demosa.

U saopštenju Demosa se dodaje da se vidi da nisu govorili o tome da li je Andrić prodavao kuću ili ne, već su govorili o duhovnoj zadužbini koju je Novljanima ostavio.

"Kao pisac koji je svoje djelo sazdao na razumijevanju sopstvene tradicije i u dijalogu sa evropskom kulturom, simbolički je važno to što je, od svih mjesta koja je mogao izabrati, birao baš da dođe u Herceg Novi. To bi moralo obavezivati svaku odgovornu administraciju, jer ako je sam Andrić prepoznao u Novom nešto što mu je bilo blisko, onda to treba njegovati i razvijati. Pritom, on nije jedini, i dugo bi bilo da za DPS-ove pisare nabrajamo koji su sve umjetnici, pisci, slikari, muzičari, sineasti i drugi, utkali sebe u kulturu Novoga. Neka se o tome bar malo obavijeste. Nažalost, DPS-ovi pisari, kad je riječ o kulturi i umjetnosti, jedino su u stanju da govore o nekretninama", kazali su iz Demosa.

Bonus video: