DF traži da se prihvati poklon Vučića: Koliko imamo respiratora, ako odbijamo pet?

Milutin Simović, Kenan Hrapović za koga rade - za građane ili za koronavirus. Ovim što su sinoć uradili pokazali su da su saveznici koronavirusa i da im interes građana nije na prvom mjestu", rekao je Andrija Mandić
15179 pregleda 68 komentar(a)
Mandić i Knežević, Foto: Screenshot
Mandić i Knežević, Foto: Screenshot

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić pozvao je odgovorne u vlasti da se "oslobode sujete i sitne zavisti i prihvate poklon Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića".

"Niko nema pravo da se igra sa životima građanima Crne Gore. Tih pet respiratori mogu da spasu 30 ili 40 ljudskih života i ako smo odgovorni i ako radimo u interesu svih građana nema razloga da se to odbije", rekao je Mandić.

Naveo je i da je šokiran i iznenađen odlukom da se odbiju respiratori jer je, kako je kazao, "Crna Gora strašno pogođena virusom i nalazi se mnogo u težoj situaciji nego Srbija".

"U Crnoj Gori sa 600.000 građana, već je oboljelo 82, a Srbija ima 7 miliona i oboljelo je nešto više od 500 građana. Može se vidjeti koliko smo mi u težoj poziciji nego Srbija".

Mandić je kazao i da je tokom jučerašnjeg Kolegijuma predsjednika Skupštine predsjednik Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti Milutin Simović često ponavljao zajedništvo.

"Ali čim se završio Kolegijum od toga ništa. Bile su samo separatne ideje i posebne zamisli. Prije ove konferencije javio mi se prijatelj iz Republike Srpske i podsjetio me šta se dešavalo u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i kaže tadašnji ministri najviše su mrzjeli besplatnu pomoć i poklone jer nisu mogli nikako da se ugrade", rekao je Mandić.

Dodao je da svaki građanin traži, želi i očekuje pomoć, a da se "oni ponašaju, neodgovorno, neozbiljno i neljudski".

"Milutin Simović, Kenan Hrapović za koga rade - za građane ili za koronavirus. Ovim što su sinoć uradili pokazali su da su saveznici koronavirusa i da im interes građana nije na prvom mjestu. Očekujem da promijene odluku, nećemo ništa zamjeriti jer interes građana je najpreči. Nema politikarenja", rekao je Mandić

Predsjednik Demokratske narodne partije i jdan od lidera DF-a, Milan Knežević pitao je Simovića da li "govori u ime većine građana ili Mila Đukanovića".

"Želimo da pošaljemo poruku da je govorio isključivo u ime Mila Đukanovića i neophodno je da se pod hitno smijeni sa mjesta potpredsjednika Vlade i predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela zato što je ugrozio zdravlje i bezbjednost građana Crne Gore".

Knežević je kazao da DF-u nijesu jasne "ni profesionalne karakteristike Simovića" koje ga kandiduju da bude koordinator NKT.

Tražio je i da se saopšti koliko Crna Gora ima respiratora, "ako je odbijeno pet iz Srbije".

Knežević je tražio da se objavi i u kojim zdravstvenim ustanovama su raspoređeni i koliko ima opreme za doktore i medicinsko osoblje.

"Dobijamo informaciju da je veliki broj respiratora neispravan i da značajan broj medicinskih radnika nije osposobljen da radi na respiratorima".

Knežević je naveo i da sve mjere koje su do sada donijete predstavljaju "neformalno vanredno stanje".

"Imamo 82 oboljelih u Crnoj Gori. To je kao da je u Srbiji oboljelo 1.230, a trenuto je 526 oboljelih (podatke iznio na konferenciji za novinare u 14 časova). Da su na vrijeme uveli vanredno stanje ne bi se suočavali sa pandemijom. Svaka odredba donijeta je na neustvan način".

Knežević je pitao i zašto nema opozicionih političara u Nacionalnom koordinacionom timu.

"Zato jer ne žele da podijele odgovornost i podijelimo zajedničke obaveze jer žele da strančare i neko pokušava da se ugadi u ovu muku. Ne želimo da kupimo političke probleme ali ako žele jedinstvo da zajednički donesemo neke odluke i zajednički stanemo iza njih. Sumnjamo kako će Simović kao koordinator tima trošiti sredstva i mislimo da bi trebala namjenski da se uplaćuju. Nakon onoga što je izjavio sinoć ne vjerujemo mu ništa", kazao je između ostalog Knežević

Bonus video: