DPS: Baze biračkih spiskova ažurira samouprava, ne pojedinac

Oni su poručili da, ukoliko neko želi da se preporuči građanima kao najbolji izbor za poziciju u vlasti, onda bi trebao da poznaje sistem funkcionisanja državne i lokalne uprave
66 pregleda 9 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2013. 15:02h

Baze biračkih spiskova ažuriraju sekretarijati za lokalnu samoupravu, na osnovu podataka iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne Demokratska partija socijalista (DPS) ili pojedinac, saopštno je iz te paritije.

Iz DPS-a su reagovali povodom izjave poslanika Demokratskog fronta (DF), Milutina Đukanovića, koji je optužio potpredsjednika DPS-a, Svetozara Marovića, da je naredio brisanje nikšićkog biračkog spiska kako bi bila sprovedena još jedna izborna krađa u tom gradu.

Oni su poručili da, ukoliko neko želi da se preporuči građanima kao najbolji izbor za poziciju u vlasti, onda bi trebao da poznaje sistem funkcionisanja državne i lokalne uprave.

„Poslanik DF-a, ili elementarno ne poznaje proceduru ažuriranja biračkih spiskova ili je, još gore, njegov doživljaj da je politički autoritet preči od zakona i propisa, što nam pokazuje kako bi ga on rabio ukoliko bi ga posjedovao”, piše u reagovanju DPS-a.

Đukanović je, kako su naveli, lako mogao doći do podatka da baze biračkih spiskova ažuriraju sekretarijati za lokalnu samoupravu, na osnovu podataka iz MUP-a, a da evidenciju Centralnog biračkog spiska vodi Ministarstvo za informaciono društvo.

„Ovako, ne samo da je promašio adresu odgovornosti, već je javnost dezinformisao brojevima birača koje je iznio. Zakon je potpuno jasan, odluke u Crnoj Gori će donositi građani Crne Gore koji imaju biračko pravo, koliko god se Demokratskom frontu to ne sviđalo”, piše u reagovanju.

DPS je, dodaje se, navikla da pred svake izbore opozicija traži opravdanje za svoje očekivane neuspjehe.

„Svjesni da će njihove političke zablude začinjene lutanjima nakon oktobarskih izbora građani "nagraditi" mjestom u opoziciji, ne preostaje im ništa drugo nego da optužuju druge za svoj poraz”, zaključili su iz DPS-a.

Bonus video: