DPS ne pita što su do sada radili

Veselin Radulović kaže da je saopštenje DPS-a nastavak kampanje medija pod kontrolom te partije i to od kada je specijalno tužilaštvo preduzelo radnje u predmetima “TQ plaza” i “Jaz”.
16 komentar(a)
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.08.2015. 06:43h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković , kao i glavni specijalni tužilac Milorad Katnić juče su ignorisali prozivku DPS-a zbog slučaja hapšenja budvanskih funkcionera, dok advokat MANS-a Veselin Radulović tvrdi da su učestali pritisci iz vrha DPS-a na tužilaštvo prilika da ta institucija pokaže koliko je spremna da ide u procesuiranju korupcije.

“Od toga koliko će tužilaštvo biti u stanju da se odupre ovim kritikama, kao i da li će u najskorije vrijeme doći do organizatora kriminalnog udruženja za koje postoji sumnja da je vršilo teža krivična djela, vidjećemo i koliko je ta insitucija spremna da napravi jasan otklon od pasivnosti i tolerisanja korupcije u prethodnom periodu”, rekao je Radulović “Vijestima”.

Budvanski DPS je prije dva dana saopštio da “razumiju i podržavaju pravo” državnih institucija da sumnjaju i provjere zakonitost postupka svakog pojedinca, ali da “ukazuju na pojačanu obavezu svih struktura društva počev od državnih organa, ali i političkih subjekata i medija, da poštuju pravo na privatnost i pretpostavku nevinosti i poštovanje građanskih prava i sloboda svakog našeg građana”.

Veselin Radulović kaže da je saopštenje DPS-a nastavak kampanje medija pod kontrolom te partije i to od kada je specijalno tužilaštvo preduzelo radnje u predmetima “TQ plaza” i “Jaz”.

Na sastanku u Budvi, nakon koga je DPS izdao saopštenje, bio je i zamjenik predsjednika DPS-a i vicepremijer Duško Marković. On je prije nekoliko sedmica dana, takođe, prozvao Stankovića zbog načina na koji obavlja posao, a o odnosima dvojice funkcionera svjedoči i Markovićevo ponašanje dok je bio ministar pravde, kada se u Skupštini usprotivio da Stanković prisustvuje raspravi o tužilačkim zakonima. U Zakonu o državnom tužilaštvu piše da se njegovi “poslovi ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na rad državnog tužilaštva”. Radulović navodi da DPS “brigom za poštovanje pretpostavke nevinosti”, zapravo skreće pažnju sa ključnog pitanja - “otkrivanje organizatora kriminalnog udruženja koje je predmet istrage”.

“Kritike na račun tužilaštva koje je preduzelo prve konkretne radnje u ovom predmetu, predstavljaju i pritisak da se nastavi sa tolerisanjem korupcije kako je tužilaštvo radilo pod prethodnim rukovodstvom. DPS i mediji pod njegovom kontrolom ne traže od tužilaštva da ispita zašto prethodni sastav koji je rukovodio Vrhovnim i Specijalnim tužilaštvom nije preduzimao ništa u ovom predmetu, iako je godinama imao ista saznanja i dokaze”, dodaje advokat MANS-a koji je podnio više krivičnih prijava o sumnjivim poslovima u Budvi.

Ranije je na čelu VDT-a bila Ranka Ćarapić, dok je specijalna tužiteljka bila Đurđina Ivanović. Veselin Vučković je bio v.d. VDT-a nakon isteka mandata Čarapićeve.

Marković se žalio zbog Stankovića

Stanković je dolaskom u tužilaštvo prekinuo praksu da predsjednika Savjeta za vladavinu prava Duška Markovića informiše o svim poslovima. Vicepremijer je zbog toga nezadovoljstvo izražavao više puta, ali je navodno premijer Milo Đukanović imao razumijevanje za VDT-a.

Marković se početkom ljeta požalio jednom poslaniku, rekavši mu da “Stanković dva mjeseca ništa ne radi, sem što mijenja tepihe i zavjese”.

Bonus video: