DPS ponovo upalio vremensku mašinu

Poslanici sjutra raspravljaju o Predlogu zakona o vjeroispovijesti, monasi i sveštenstvo Mitropolije juče ispred Skupštine Zoran Pažin ponavlja da Vlada nikoga ne stavlja u neravnopravni položaj, pravnici podsjećaju na nacionalizaciju
21072 pregleda 130 komentar(a)
Sveštenstvo i monasi Mitropolije ispred Skupštine, Foto: Savo Prelević
Sveštenstvo i monasi Mitropolije ispred Skupštine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.12.2019. 13:13h

“Onaj ko je mislio da je jači od Boga, grdno se prevario. Svi moćnici koji su ratovali protiv Boga svi su propali i nestali, pa će i ovi savremeni, siroti moćnici”, poručio je juče mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je ponovo pozvao poslanike da ne podrže Vladin Predlog zakona o vjeroispovijesti, koji je zvanično uvršten u dnevni red sjednice Skupštine koja je počela juče. Poslanici će o njemu raspravljati sjutra.

Predlog zakona prethodno je podržao Zakonodavni odbor glasovima poslanika vladajuće većine, dok su članovi Odbora iz opozicionog DF-a glasali protiv. Za usvajanje propisa na plenarnoj sjednici potrebna je apsolutna većina ukupnog broja poslanika, odnosno 41.

“Još se nadam da Skupština to bezakonje neće potvrditi, jer bi to bio poraz Crne Gore i vlasti Crne Gore... Mitropolija će nastaviti da se bori ako Skupština ipak usvoji zakon,” rekao je Amfilohije “Vijestima”.

Sveštenstvo i monasi Mitropolije ispred Skupštine
Sveštenstvo i monasi Mitropolije ispred Skupštine(Foto: Boris Pejović)

On je sa sveštenstvom juče služio liturgiju u Sabornom hramu u Podgorici. Prije toga, on je sa više stotina sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko-primorske bio ispred Skupštine kada je počinjala sjednica Zakonodavnog odbora. Njima se pridružio i jedan broj građana.

Amfilohije je na skupu kazao da neko radi privatnih interesa, vlasti i svoje “slasti” ugrožava budućnost Crne Gore: “Nadamo se da će poslanici koje je narod izabrao čuti glas svog naroda i narodnog sveštenstva, da će donijeti svoje odluke onako kako to odgovara onome sto je zapisao Sv. Petar”.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ponovio je na sjednici Zakonodavnog odbora da ne postoji odredba u Predlogu zakona koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj i da Vlada njime garantuje svima jednaka prava. On je istakao da se, na isti način, bilo koji imovinski spor države sa vjerskom zajednicom rješava primjenom istih pravnih pravila i procedura koja važe za sve druge imovinske sporove u Crnoj Gori.

Mitropoliji i dijelu opozicije najspornije su odredbe kojima imovina crkve postaje državna.

Advokat Velibor Marković rekao je “Vijestima” da je predlog neustavan i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, jer se njime, kako je rekao, ne može određivati šta je čije, već samo pravni osnov sticanja. On je ocijenio da ako neko zakonom određuje šta je čije, odnosno, da je neka imovina po samom zakonu državna, onda se radi o tipičnoj nacionalizaciji i to bez ikakve novčane nadoknade, “što je nezakonito i neustavno”.

“Ovim zakonom se određena imovina predstavlja državnom, a onda se onom ko je do tada bio upisan kao vlasnik, omogućava vođenje upravnog postupka kako bi dokazao da je vlasnik”, rekao je Marković. Dodao je da se, pri tome, potpuno gubi iz vida da ni država nema dokaz da je vlasnik.

Na sjednici Zakonodavnog odbora poslanik SNP-a Srđan Milić rekao je da je Vladin predlog “gruba manipulacija”.

On je kazao da se odavno nije desilo da jedan predlog zakona ima koliziju sa ostalim članovima istog zakona na više mjesta.

DF, kako je saopštio član Predsjedništva Andrija Mandić, odustao je od planirane opstrukcije rada parlamenta nakon poziva mitropolita Amfilohija.

“Htjeli smo da napravimo bugarsku skupštinu, ona koja ne može da se održi i ne može da donese odluke. Imali smo dovoljno snage, kao nekadašnja Hrvatska seljačka stranka kada je sa 50-ak poslanika, napravila razuzdanu opstrukciju i prisilila moćnu Kraljevinu da prihvati Banovinu Hrvatsku”, objasnio je Mandić u parlamentu.

Poslanici DF-a ranije su najavili da neće dozvoliti da se usvoji zakon, po cijenu i da zapale Skupštinu.

On je ponovo pozvao kolege muslimanske i rimokatoličke vjeroispovijesti da ne glasaju za zakon.

“Nemojte ovo da radite, navući ćete veliki grijeh, desiće se mnogo ružnih stvari, desilo bi se i ovog trenutka da nije mitropolita”, kazao je Mandić. Reagovao je Andrija Popović (LP) koji je predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću zamjerio što dozvoljava kletve: “Ne možemo trpjeti zloslutne anateme”.

Muk: Vraćamo se 100 godina unazad

Direktor Instituta alternativa Stevo Muk ocijenio je da Vlada treba da povuče Predlog zakona, jer najavljena skraćena rasprava u krnjem parlamentu, u atmosferi naglašenih emocija i usijane debate, ne može biti odgovarajuća osnova za demokratsko odlučivanje. “Koncept Predloga zakona u vezi sa imovinom crkava i vjerskih zajednica je naopak, nesaglasan sa postojećim pravnim sistemom, uvodi pravnu nesigurnost i suštinski nije pravičan”, rekao je Muk. Ističe da ovaj zakon kao “nedorečeni Lex specialis” nije potreban da bi država sudski dokazivala pravo svojine, što, kako je kazao, priznaje i Venecijanska komisija, a od čega ne bježi ni SPC. Eventualna primjena ovakvog zakona, smatra Muk, proizvešće novi krug društvenih sporova i kontaminirati javni dijalog.

Politički, nacionalni i vjerski projekat ozvaničen kongresnim dokumentom DPS-a iz kojeg izvire ovaj predlog zakona, umjesto integracije i uključivanja, prijeti isključivanjem jedne nacionalne i vjerske zajednice, čineći tako dugoročnu štetu održivosti društva i države koju navodno brani”, poručuje on. Vlast, kako je kazao Muk, svojom “političko-propagandnom mašinerijom” prisiljava cjelokupno društvo da se 2019. godine “igra komita i žandara, da se vrati 100 godina unazad dok nam budućnost jede korupcija, a napredni svijet pravi planove za narednih 100 godina.”

Pažin zamazuje oči naivnima, što on ne koristi tu pravnu zaštitu

Advokat Velibor Marković kazao je da pozivanje ministra pravde Zorana Pažina na šest nivoa zaštite, propisanih predlogom ovog zakona “predstavlja pokušaj zamazivanja očiju naivnih, budući da te nivoe zaštite uopšte ne propisuje taj zakon”. Pažin je juče rekao da u slučaju bilo kog imovinskog spora svaka vjerska zajednica ima mogućnost da iskoristi šest nivoa pravne zaštite - od upravnog postupka, žalbe drugom stepenu, zatim pokretanje upravnog spora. Slijedi korišćenje vanrednih pravnih sredstava pred Vrhovnim sudom, ustavna žalba Ustavnom sudu i na kraju Evropski sud za ljudska prava.

Marković tvrdi da to nije tačno:

“Ako je upisu na sadašnje vlasnike kakve su vjerske zajednice već prethodilo vođenje postupka i donošenje konačnih i pravosnažnih rješenja, to se ta rješenja ne mogu ponovo ispitivati u upravnom postupku. Upisana prava mogu se isključivo osporavati pred nadležnim sudom, tako što je država dužna da priloži dokaze o svom pravu vlasništva nad tim nekretninama, a ne dokazivanjem da neka vjerska zajednica nije vlasnik”, kazao je Marković.

On je rekao da bi bilo interesantno vidjeti kako će država da dokaže pravo vlasništva nad crkvama i manastirima koji su sagrađeni prije nego što su te teritorije postale sastavni dio Crne Gore.

Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić pitao je ministra pravde što on ne koristi „šest nivoa pravne zaštite“ u slučajevima bilo kog imovinskog spora, kad je toliko siguran u njih.

“Da Vam je bilo do sigurnosti poštovali biste Ustav Crne Gore, Evropsku konvenciju za ljudska prava i druge domaće i međunarodne akte. Ako je neko od Vaših šefova ‘bačio oko’ na neku lokaciju, mi to razumijemo, sve je to po ljudskoj slabosti, ali ste morali u tome slučaju ministre proglasiti ‘javni interes’ makar formalno, kao što to radite u drugim slučajevima, pa tu lokaciju dati nekom iz uže ili šire familije ili od kumova”, kazao je Kavarić za “Vijesti”.

On je pitao otkad je zemljište koje koriste vjerske zajednice u Crnoj Gori „kulturna baština“. “Odgovoriću Vam, ministre, da je to otkad je skočila cijena nepokretnosti i otkad je pomanjkalo lokacija”, naveo je Kavarić

Brajović: Mitropolija brani svoje interese, a mi građane

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da Mitropolija ima pravo da,,,, poštujući pravila javnog okupljanja, iskaže stavove i brani svoje interese, a zadatak države je da na zakonit način zaštiti interese svih svojih građana. On je rekao da je država od Vlade preko radnih tijela Skupštine i plenuma otvorena za dijalog, ali da se podstiče institucionalno iznošenje argumenata. “To se odnosi kako na ovaj tako i na sve druge zakone”, rekao je Brajović agenciji Mina.

Bonus video: