DPS: SDP nek smanji takse u opštinama u kojima vrši vlast

"Indikativno je da ovakva incijativa nije dolazila od SDP-a svih onih godina dok su vršili vlast u Glavnom gradu, a to je dvije decenije"
96 pregleda 3 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 09.11.2017. 14:24h

Odbornici Demokratska partija socijalista (DPS) Podgorica pozvali su Socijaldemokratsku partiju (SDP) da prvo smanji takse u opštinama u kojima vrši vlast.

Odbornica SDP Jadranka Vojinović podnijela je Amandman na Predlog odluke o izmjenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama koju je pripremio Glavni grad Podgorica.

"Odbornica Socijaldemokratske partije u Skupštini Glavnog grada Jadranka Vojinović u saopštenju za javnost kojim predlaže smanjenje taksi za 20 odsto u Glavnom gradu namjerno prećutkuje par činjenica. Prvo, i sama činjenica da niti u jednoj od četiri opštine u kojima su na vlasti (Kolašin, Budva, Kotor i Herceg Novi) nije im palo na pamet da sprovedu one mjere koje predlažu u Podgorici je dovoljna da se razotkriju prvi motivi predlaganja ovakvih rješenja i pokaže o kakvom političkom licemjerstvu je riječ. Drugo, i predloženi koncept linearnog smanjenja svih naknada upućuje na nedostatak bilo kakve stručne analize, odnosno o neozbiljnosti koja je posljedica amaterskog prostupa navedenoj problematici i koja za cilj ima samo prikupljanje jeftinih političkih predizbornih poena. Treće, priča o formiranju predloga na osnovu komunikacije sa velikim brojem malih i srednjih preduzetnika je isto toliko istinita kao i obrazloženje predloženih rješenja koristeći uporedna iskustva. Naime, poznato je da su ovaj predlog koncipirali oni predstavnici navedene partije koji jednog dana nisu proveli u privredi o čemu svjedoči i činjenica da su govorili o iskustvima u okruženju iako se radi o lokalnim sistemima koji su koncepcijski u fiskalnom i parafiskalnom smislu poprilično različiti od Pogorice", navodi se u reagovanju odbornika DPS u Skupštini Glavnog grada.

Dodaju da se SDP "dosjetila da predloži Skupštini Glavnog grada smanjenje komunalnih taksi i naknada, nakon što je Glavni grad već ušao u proces Izmjene Odluke o komunalnim taksama kojom je predloženo njihovo umanjenje".

"Glavni grad je već tu inicijativu sproveo u djelo, naravno za oblasti u kojima je prepoznata potreba za umanjenjem, o čemu je i obavijestio javnost u skladu sa Zakonom. Indikativno je da ovakva incijativa nije dolazila od SDP-a svih onih godina dok su vršili vlast u Glavnom gradu, a to je dvije decenije. Čak i sad kad su u opoziciji, sjetili su se ovog prijedloga koji populistički lijepo zvuči tek par mjeseci pred izbore. No ni to nije najgore od svega navedenog. Najteže je to što odbornica Vojinović, svoju nesposobnost da predloži odluke na pravno valjan način i u skaldu sa zakonima, pravda tvrdnjom da bi trebalo, kako kaže, prekršili neku propisanu proceduru,ako je u ineteresu privrednika? Jer po njoj, oni se ne bi “puno naljutili”. Tako zamišljaju pravnu državu u ovoj partiji", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: