DPS vaga hoće li raspisati izbore

Posjete zvaničnika opštinama možda su znak da Vlada izlazi iz paralize ili se DPS blagovremeno priprema za izbore
54 pregleda 14 komentar(a)
Duško Marković Bijelo Polje, Foto: Gov.me
Duško Marković Bijelo Polje, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.04.2017. 06:48h

Učestale posjete premijera Duška Markovića i nekih ministara opštinama u posljednjih desetak dana možda je znak da njegov kabinet izlazi iz svojevrsne paralize ili pokušava stvoriti takav utisak, ali isto tako je moguće da se DPS ozbiljno i blagovremeno priprema za izbore koje traži opozicija.

Politika apela i "ponuda" za rješavanje političke krize, primjećuje izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, traje pola godine, a pri tome se ništa suštinski ne dešava.

"Realno je očekivati da će politički status kvo potrajati još nekoliko mjeseci i da na njegovu promjenu dominantno mogu uticati zvaničan epilog događaja neposredno prije i u toku oktobarskih izbora koje tužilaštvo kvalifikuje kao terorizam u pokušaju i učlanjenje Crne Gore u NATO”, kaže Koprivica.

Opozicija traži ponavljanje parlamentarnih izbora, najkasnije do 2018. zajedno sa predsjedničkim. Otprilike do kraja marta naredne godine, prema zakonima, moraju se održati redovni predsjednički i lokalni izbori u 12 opština, pa je na javnoj sceni i predlog dijela opozicije da se istovremeno održe izbori na svim nivoima. DPS to za sada odbija, a Marković poziva u Vladu svu opoziciju, osim DF-a. U slučaju političkog dogovora, opšti izbori bi mogli biti održani i ranije, na jesen ove godine o čemu se sve glasnije spekuliše.

Koprivica vjeruje da će se do rješavanja člansta u NATO i navodnog “državnog udara” voditi medijska "rovovska borba" kako bi se ispunilo vrijeme i poboljšale pozicije u iščekivanju stvarnih razgovora i dogovora o budućem funkcionisanju političke scene.

"Vlast će se, izvjesno, još neko vrijeme držati sadašnjih argumenata da izbori nijesu potrebni do kraja mandata 2020. Ipak, vjerujem da će brižljivo osluškivati dešavanja na sceni i nakon učlanjenja u NATO napraviti finalnu procjenu domaćeg i međunarodnog ambijenta za moguće prijevremene izbore. A ta odluka može biti i suprotna od sadašnjeg zvaničnog stava", ocjenjuje Koprivica.

Prethodnih nedjelja, Marković je obišao Bijelo Polje gdje se, u društvu ministra policije Mevludina Nuhodića, sastao sa predsjednikom opštine Aleksandrom Žurićem, dok je nekoliko dana ranije razgovarao sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stjepovićem.

Nešto prije Markovića, u Bijelom Polju je boravio ministar poljoprivrede Milutin Simović, dok je ministraka ekonomije Dragica Sekulić u okviru projekta “Biznis karavan” boravila u Bijelom Polju i Beranama, najavljujući da će do jeseni posjetiti sve opštine.

"Bez obzira na retoriku, sadašnji bojkot parlamenta i djelovanje opozicije ne ide vlasti u prilog i oni će pokušati da riješe taj problem. Vidljiva je i priprema za ovu mogućnost kroz redovne aktivnosti Vlade kroz koje se stvara povoljan ambijent za moguću promjenu stava o održavanju izbora, držeći pri tom tu odluku u svojim rukama”, kaže Koprivica.

Marković tražio da članovi Vlade obilaze Crnu Goru

U Vladinoj službi za odnose sa javnošću tvrde da su posjete Markovića i ministara opštinama dio nastojanja Vlade da se, kroz neposredan i direktan dijalog sa građanima, dobiju informacije o svim važnim pitanjima i eventualnim problemima.

"Praksu odlaska funkcionera kod građana afirmisao je premijer Marković. Ona će biti primijenjena u svakodnevnom radu članova izvršne vlasti i svaka neposredna komunikacija na terenu će biti podsticana i ohrabrena, jer je to prepoznato kao način za efikasnije djelovanje administracije”, kazali su u Vladinoj službi, navodeći da će posjeta biti i u narednom periodu.

Sudbina Demokratskog fronta i opozicije u rukama Katnića

Koprivica kaže da epilog događaja u vezi sa istragom za pokušaj terorizma može biti opredjeljujući za budućnost postojanja Demokratskog fronta. Front je, ocjenjuje on, u posljednje dvije godine, radio strateško planiranje budućih događaja koje mu je donijelo značajne benefite u broju glasova i poziciji na političkoj sceni, pri čemu je jako dobro koriste prorusko i anti-NATO raspoloženje dijela građana.

"Do epiloga ovog slučaja će se truditi da guraju svoje ciljeve, prestavljajući se kao "prijatelji" ruske politike u Crnoj Gori, ali nakon eventualnog podizanja optužnice stvari se mogu brzo promijeniti”, kaže Koprivica dodajući da će ostatak opozicije strpljivo čekati epilog odluke o članstvu u NATO i navodnog državnog udara, trudeći se da što više internacionalizuju pitanje novih izbora i pripreme se za eventualne razgovore o tome.

"U slučaju negativnog ishoda procesa za Front, ostatku opozicije bi se otvorio ogoman manevarski prostor u opozicionom biračkom tijelu jer DF u ovom obliku ne bi mogao da postoji", kaže Koprivica.

Bonus video: