DPS želi jedinstvenu pravoslavnu Crkvu, Mihailo podržava i uslovljava

Dio Programa u kome se DPS jasno izjasnio o pitanju crkve, navodno nije stajao u nacrtu novog programa, već je, uvršten nakon javne rasprave.
94 pregleda 0 komentar(a)
mihailo. filip vujanovic, Foto: Zoran Đurić
mihailo. filip vujanovic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.05.2011. 20:15h

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da je znao da će DPS tražiti jednu autokefalnu pravoslavnu crkvu.

"Znao sam to ranije jer sam razgovarao sa predsjednikom Đukanovićem na tu temu. Znao sam to i to je put ka ispravljanju istorijske nepravde. Nasilnom aneksijom je nešto oduzeto i to treba vratiti u normalno stanje. Mi još trpimo istorijske posljedice tih događaja i svaka zemlja koja je pretrpjela takvu istorijsku negaciju, brisanje, uništanje treba vremena da to uradi mirno", kazao je Krivokapić, aludirajući na ukidanje autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve 1921. nakon prisajedinjenja Crne Gore Srbiji

"Čuli smo da je neko u međuvremenu postao Crnogorac. Ide to u nekom dobrom pravcu nadam se”.

"Ali to je put koji je stvar vjernika i crkve. Država treba da uradi svoje, a to je da obezbijedi povraćaj imovinskih prava države na svim objektima koji su pripadali državi Crnoj Gori sve to vrijeme. A onda da ostavimo prostor da vjerske organizacije nađu pravi odgovor".

Krivokapić je dodao da bi bilo najbolje da se dogovore:

"Valjda ih hrišćanstvo upućuje na to da praštaju, da se kaju. Čuli smo već jednog koji se kaje, a onda smo mi spremni da mu oprostimo", kazao je Krivokapić, aludirajući na kajanje Amfilohija što je vrijeđao i negirao crnogorsku naciju.

On je ocijenio da ujedinjenje dvije pravoslavne crkve bude element jedinstva Crne Gore, da to ne bude izvanka nametnuti spor:

“Jer sada je to izvanka nametnuto – vidjeli ste u strategiji Vlade Srbije kakva je uloga namijenjena SPC u Crnoj Gori, tako da očekujem da će se ona tome oduprijeti. Čuli smo da je neko u međuvremenu postao Crnogorac. Ide to u nekom dobrom pravcu nadam se”.

Mihailo: Dobro rješenje pod uslovom da bude Crnogorska

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo smatra da je to dobro rješenje pod uslovom da jedninstvena pravoslavna crkva bude -Crnogorska:

"Crnogorska pravoslavna crkva je autokefalna, koja je prizanata kao takva, i ona takva mora da postoji u državi Crnoj Gori, jer tako postoji i crnogorska država, rekao je Mihailo za Radio Antena M.

"Sam zaključak mislim da je dobar, mislim da svi mi možemo i trebamo da ga podržimo. Da bi se riješilo pitanje jače države Crne Gore i crnogorske autokefalne crkve. Ni jedna država danas nema jednu pravoslavnu crkvu, svaka je nacionalno vezana za svoju naciju, kao što je Ruska pravoslavna crkva, Sprska, Crnogorska, Makedonska, Bugarska. Ovdje je prisutna autokefalna crnogorska crkva, ona koja stvarala državu i njeno učešče u njenom postojanju".

U programu DPS-a jedinstvena pravoslavna Crkva

Dio Programa u kome se DPS jasno izjasnio o pitanju crkve, navodno nije stajao u nacrtu novog programa, već je, uvršten nakon javne rasprave.

"Pošto su pravoslavni vjernici podijeljeni u Crnoj Gori, prevazilaženju ove podijeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog, državnog i nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalnog sklada", navodi se u odjeljku „Za društvo evropske budućnosti“.

Novi program partije trebalo bi da bude usvojen na VI kongresu te partije u Podgorici 21. maja.

Dio Programa u kome se DPS jasno izjasnio o pitanju crkve, navodno nije stajao u nacrtu novog programa, već je, uvršten nakon javne rasprave.

Izvor iz DPS-a rekao je da će se DPS u suštini zalagati da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude autokefalna kao što je i bila nekad prije 1918. godine i da organizaciono prostor njenog djelovanja bude teritorija čitave Crne Gore.

Bonus video: