Društvene mreže i izbori u Beranama: "Luka" i "Opština" jači od Golubovića

Pripadnici neformalne grupe su izveli i performans kada su tu razglednicu dijelili na otvaranju izložbe “Riječ, slika, neprijatelj”
318 pregleda 74 komentar(a)
Luka Berane, Foto: Facebook
Luka Berane, Foto: Facebook
Ažurirano: 17.03.2014. 19:33h

Najaktivnije neformalne Fejsbuk grupe u Beranama - “Luka Berane” i “Opština Berane” - bez ikakve sumnje, značajno su uticale na izborni rezultat, kako u višegodišnjem predizbornom periodu, kao žestoki kritičari lokalnih vlasti, tako i angažovanjem na sami dan izbora.

"Opština Berane” i “Luka Berane” odavno su prepoznate i van prostora Berana kao žestoki kritičari vlasti, posebno lokalne. Oni su objavili razlednicu Berana sa srušenom halom sportova, smetlištem Vasove vode, zapaljenim hotelom “Berane” i posječenim platanima u Cvjetnom parku, na čijoj poleđini je umjesto markice nacrtan lik Vuke Golubovića, a kao vrijednost naznačeno “deset posto”.

Pripadnici ove neformalne grupe su izveli i performans kada su tu razglednicu dijelili na otvaranju izložbe “Riječ, slika, neprijatelj”, koja je prije mjesec dana otvorena u Beranama, usred izborne kampanje.

“Opština Berane” je dospjela u žižu javnosti nešto ranije, kada su na početku kampanje objavili fotografiju iz zgrade Opštine, snimljenu neradnog dana, na kojoj se vidi kako građani, mahom romske nacionalnosti iz naselja Donji Talum, čekaju na jednokratnu novčanu pomoć koju je dijelio predsjednik Opštine Vuka Golubović.

Zbog toga im je i Golubović na završnoj konvenciji DPS “posvetio dužnu pažnju”

“Naši politički neistomišljenici su sve to vrijeme po Fejsbuk stranicama i takozvanim nezavisnim medijima izmišljali, ismijavali probleme građana i naše projekte podrške pokazujući svoju nesolidamost i bezosjećajnost", rekao je tada Golubović.

Dok su na Fejsbuk profilu “Luka Berane” u satiričnoj i ironičnoj formi izvrgavali ruglu i kritici „rezultate" lokalne vlasti, na drugom profilu “Opština Berane” momci i djevojke okupljene oko ove neformalne društvene mreže su prenosili sve ono što je značajno za Berane, iz svih medija.

„Brodonačelnik Luke Berane" Nebojša Babović ističe da se u Beranama, ipak, nije radilo samo o pobjedi „već o odbrani grada", i da su za to, „prije svega najzaslužniji čvrstih 8.500 glasača koji nisu poklekli strahovitom pritisku državne mašinerije”.

Presudan rad na terenu

“Tek poslije velikog napora ljudi na terenu dolazi podrška na društvenim mrežama i uopšte podrška nestranačkih ličnosti. Nestranačke ličnosti i dio nevladinog sektora koji su se uključio u kampanju je poslao jasnu poruku da izbori nisu ekskluzivno pravo političara i političkih stranaka, nego svih građana sa pravom glasa. A mi, koji smo preko Fejsbuka godinama ukazivali na probleme grada i građanima slali slike koje možda nisu htjeli da vide, smo imali posebnu moralnu obavezu da se uključimo u izborni proces i to bez dileme na strani opozicije. Jer ako smo kritikovali vlast, nismo imali taj luksuz da se povučemo i kažemo: izbori su za političare. Ne. Izbori su za sve građane i zbog svih građana”, rekao je Babović.

On smatra da su, osim kampanje na mrežama, jako oružje opozicije bile i nestandardne gerilske akcije poput performansa na aerodromu i glavnoj ulici, kao i propagandni materijal, do sada netipičan, poput razglednice iz Berana sa motivima uniženog i uništenog grada.

Bivša vlast, očigledno nije prepoznavala značaj društvenih mreža na uticaj među biračkim tijelom u Beranama. "To su bile akcije na koje jedna monolitna konzervativna struktura poput DPS nije imala odgovor.

Opoziciono orijentisani birači, posebno oni koji se ne smiju javno deklarisati su takve akcije dočekivali sa ponosom, jer svi vole da vide kada je vlast, a posebno ovakva, izvrnuta ruglu”, smatra Babović.

„Brodonačelnik Luke Berane" vjeruje da je uticaj društvenih mreža na opredjeljenje crnogorskih birača, ipak, nizak. “Javna kampanja i medijska komunikacija sa biračima služi prije svega da ohrabri postojeće birače i da im ukaže da postoji značajno prisustvo njihovih favorita. Da su tu i da su odlučni da svoju ideju izguraju”, objašnjava Babović.

Šćekić: Mi smo na redu

Budući gradonačelnik Berana i nosilac pobjedničke liste Zdravo Berane Dragoslav Šćekić zahvalio se društvenim grupama u tom gradu.

“Njihov rad je bio kvalitetan i poseban spoj politike i društvenog osvrta na realnu situaciju. Taj dopripos ne treba da bude sanjo trenutan, već kontinuiran, kao što je i bio kontunuiran u godinama koje su prethodile lokalnim izborima u Beranama. Očekujem da će ove i Fejsbuk grupe biti kritične i prema budućoj lokalnoj vlasti, ako ne bude radila kako treba. Na ovim izborima to se sklopilo u jednopolitika, dobra lista, njihova logistika, i na kraju je rezultiralo pobjedom”, rekao je Šćekić.

Bonus video: