Đukanović: EU integracije jedini puta ka stabilnosti regiona

481 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović i Čakrabarti, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Čakrabarti, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 16.04.2019. 18:51h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sumu Chakrabartija koji boravi u posjeti Crnoj Gori u susret godišnjoj skupštini EBRD-a koja se početkom narednog mjeseca održava u Sarajevu.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom saradnjom sa ovom finansijskom institucijom, kao i odlukom E

D-a da godišnji forum održi u Sarajevu, čime Banka šalje jasnu poruku o svojoj posvećenosti Zapadnom Balkanu.

"O kvalitetu saradnje EBRD i Crne Gore najbolje svjedoči iznos odobrenih sredstava i impresivan broj projekata realizovanih u Crnoj Gori. Zahvaljujući toj saradnji Crna Gora je, kazao je Đukanović, ostvarila dobre ekonomske rezultate, prije svega u oblasti infrastrukture, energetike i razvoja malog i srednjeg biznisa", navode iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović je ukazao na prioritete državne politike, ciljeve ekonomskog razvoja i nastavak integracionih procesa, kako bi se dostigao evropski kvaliteta života građana i puna pripadnost evropskom sistemu vrijednosti.

U razgovoru sa prvim čovjekom EBRD-a istakao je značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope i proširenja EU, kao jedinog pouzdanog garanta stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prevazilaženja višedecenijskog zaostajanja, ali i konkurentnosti Evrope na globalnoj sceni.

“Balkan već predugo živi van evropskog sistema vrijednosti. Ukoliko želimo stabilnost regiona i dostizanje evropskog kvaliteta života, jedini put predstavljaju Evropa i evro-atlantske integracije”, kazao je Đukanović.

Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti visoko je ocijenio saradnju te institucije sa Crnom Gorom, ističući da je Crna Gora iako mala zemlja na vrhu liste investicija po glavi stanovnika u toj Banci.

"Divim se što ste sve kao lider uradili u Crnoj Gori i regionu - primljeni ste u NATO, u pregovorima sa EU daleko ste ispred ostalih i nama je veoma važno da budemo viđeni kao partner koji podržava proces integracije i regionalne saradnje." On je izrazio očekivanja da će saradnja sa Crnom Gorom jačati i u narednom periodu i ukazao na mogućnost saradnje u oblasti energetike, prije svega obnovljivih izvora, infrastrukture, dostupnosti Crne Gore, turizma i jačanja privatnog sektora. "Kroz finansiranje Sekretarijata Savjeta za konkurentnost Banka dodatno radi na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori", dodao je Čakrabarti.

Bonus video: