Đukanović: EU se i dalje ponaša kao nevjesta

Bivši crnogorski premijer smatra da problem činjenica da je u posljednje vrijeme splasnuo evropski entuzijazam za proširenjem
114 pregleda 19 komentar(a)
Izazovi na putu ka EU, Milo Đukanović, Foto: Danijela Lasica
Izazovi na putu ka EU, Milo Đukanović, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 03.11.2017. 20:28h

Balkanske zemlje nijesu na pravi način iskorisile period od 22 godine nakon Dejtonskog sporazuma da zatvore sva otvorena pitanja, ocijenio je bivši crnogorski premijer Milo Đukanović, govoreći na konferenciji "Izazovi na putu ka EU" koju u Bečićima organizuje Privredna komora Crne Gore.

"Na žalost, ni mi u regionu, ni naši glavni mentori EU i vodeće zemlje NATO-a, nijesmo bili dovoljno efikasni, jer danas imamo situaciju da su sva otvorena pitanja i dalje ostala otvorena", kazao je Đukanovic.

On smatra da je dodatni problem i činjenica da je u posljednje vrijeme splasnuo evropski entuzijazam za proširenjem.

"Mislim da je to jako opasno stanje. Želim da ukažem na činjenicu da je evropska politika dobila konkurenciju na Zapadnom Balkanu. Ja ne govorim o kvalitetu te konkurencije, kakva je ona, ali moramo konstatovati njeno postojanje. Prvo, naravno, mislim na intrese Rusije, ali ne smijemo zanemariti ni interese Kine, Turske..." kazao je Đukanovic.

On dodaje da su to problemi koje treba evidentirati, a da po njegovom mišljenju EU nije na adekvatan način odgovorila na njih.

"EU se i dalje ponaša kao nevjesta iz perioda poslije Hladnog rata, kada je ona bila cilj kojem treba ići. Danas su okolnosti drugačije, i mislim da EU mora ozbiljnije da se time pozabavi", kazao je on.

Đukanovic je zaključio "da nam se trenutno kao alternativa nudi rušenje sistema evropskih vrijednosti".

"I zato je važno da se na Balkanu učvrsti stav o evropskoj perspektivi, ali se i EU mora dodatno potruditi" kazao je Đukanovic.

Bivši diplomata SFRJ Budimir Lončar kazao je da živimo u svijetu koji je dostigao najveći stepen prosperiteta s jedne strane, a da istovremeno živimo u najvećoj nezvjesnosti. Prema njegovom mišljenju najveća nejednakost postoji u ekonomskoj sferi.

"Uzmite samo primjer BiH, gdje s jedne strane imamo otvaranje narodnih kuhinja i porast siromaštva, a s druge u toj zemlji ima 105 multimilionera. Zato mislim da je izvor svih nevolja baš ta nejednakost koja je zhvatila čitav svijet" kazao je Lončar.

Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan smatra da je situacija na Balkanu i dalje delikatna, prije svega jer jos nije dovršen proces geopolitičkog raspoređivanja.

"Države koje nijesu voljne da zatvore granična pitanja, očigledno je da imaju ambicije da šire dalje svoju teritoriju" kaze Kučan.

On dodaje i da zemlje Balkana vrlo malo mogu da utiču na svoju sudbinu i budućnost, jer je to još uvijek pitanje sukoba interesa velikih sila.

Kučan je kazao da NATO u koji je ušla Slovenija nema veze sa NATO u koji je ušla Crna Gora.

"Tada je to možda bio dio preštiza, danas je NATO postao prijetnja, žandar kojeg se treba plašiti", napominje bivši slovenski predsjednik.

Bonus video: