Đukanović: Italija je jedna od ključnih zemalja koja podržava evropski i evroatlantski put CG

On je, u pozdravnoj riječi na prijemu Ambasade Italije povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa rekao da su Crna Gora i Italija imale političke kontakte i bliskost u oslobodilačkim nacionalnim težnjama još u srednjem vijeku
809 pregleda 1 komentar(a)
Sa ceremonije, Foto: Predsjednik.me
Sa ceremonije, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 04.06.2019. 20:40h

Italija je jedna od ključnih zemalja u Evropi i svijetu koja bezrezervno podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore i regiona, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, dodajući da ne postoje oblasti u kojima se dvije države ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama.

On je, u pozdravnoj riječi na prijemu Ambasade Italije povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa rekao da su Crna Gora i Italija imale političke kontakte i bliskost u oslobodilačkim nacionalnim težnjama još u srednjem vijeku.

„Na prostoru današnje Italije, koja je izvorište jedne od najvećih kultura i civilizacija u svijetu, školovani su mnogi istoriografi, štampari, slikari, pisci rođeni u Crnoj Gori. Kao što su se i ovdje mnogi formirali pod uticajem velikog nasljeđa italijanske kulture, koja je imala posebno značenje i za Njegoša“, kazao je Đukanović.

Prema riječima Đukanović, stvaranje italijanske države 1861. godine dočekano je u Crnoj Gori sa oduševljenjem jer je to bio i njen državni san kojem je težila.

„Nakon što je na Berlinskom kongresu 1878. godine zvanično potvrđena nezavisnost Crne Gore, diplomatski odnosi sa Italijom uspostavljeni su u maju 1879. Prvi italijanski otpravnik poslova bio je Ćezare Durando“, podsjetio je Đukanović.

Od tada, dodao je on, počinje saradnja u mnogim oblastima.

„Crna Gora je u Italiju slala veliki broj stipendista, posebno u vojne škole. Oni su kasnije zauzimali najvažnije položaje u vojsci i u državi, poput Janka Vukotića, Mitra Martinovića i drugih“, kazao je Đukanović.

On je podsjetio da je pravi procvat sve intenzivnijih političkih, kulturnih i ekonomskih odnosa nastupio je poslije udaje crnogorske princeze Jelene Petrović Njegoš za italijanskog prestolonasljednika Viktora Emanuela III, koji je 1900-te postao kralj Italije.

„Kraljica Jelena je podigla most neprekinutog prijateljstva između naša dva naroda, čije je temelje učvrstila svojom mudrošću, plemenitošću i dobrotom, i tako sebi obezbijedila trajno mjesto u dugoj i slavnoj istoriji i Crne Gore i Italije. To vrijeme ostaće upamćeno po prodoru italijanskog kapitala u Crnu Goru“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, Italija je imala posebno važnu ulogu i u najtežim trenucima za crnogorsku državu neposredno nakon Prvog svjetskog rata, tokom kojeg je kao saveznička zemlja pružala materijalnu pomoć Crnoj Gori i primala migrante.

On je pomemuo i znamenite događaje iz zajedničke istorije koji se odnose na Drugi svjetski rat.

„Slavna italijanska divizija „Garibaldi“ formirana u Pljevljima 2. decembra 1943. godine, zauzima dostojanstveno mjesto u mozaiku crnogorskog antifašizma i Narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda. Legendarni italijanski predsjednik Sandro Pertini posjetio je Crnu Goru povodom 40-godišnjice njenog formiranja i položio vijenac na spomenik u Pljevljima“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, u proteklih 13 godina od obnove državnosti, saradnja dvije države dobila je novi snažan zamah.

„Italija je jedna od ključnih zemalja u Evropi i svijetu koja bezrezervno podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore i regiona“, ocijenio je Đukanović.

On je poručio da o čvrstini prijateljstva i savremenih veza svjedoči projekat podmorskog elektroenergetskog kabla koji realizuje italijanska državna kompanija Terna, kao simbolički pandan uspostavljanju radiotelegrafske veze između Crne Gore i Italije početkom prošlog vijeka.

„Kao nekada, i danas je Italija ne samo pouzdan susjed i prijatelj, već i jedan od ključnih ekonomskih partnera. Tokom prošle godine sa 116 uloženih miliona eura bila je najveći strani investitor u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

On je napomenuo i da su dvije godine nakon prijema Crne Gore u NATO italijanske investicije udvostručene u odnosu na isti period prije učlanjenja, a u poslednjih 13 godina, iznosile su blizu 850 miliona eura.

„Gotovo da nema oblasti u kojoj se danas Crna Gora i Italija ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama“, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, intenzivan politički dijalog, saradnja u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, pravosuđa, turizma, kulture, spoljnotrgovinska razmjena koja u kontinuitetu bilježi rast, daju za pravo da se sa optimizmom gleda na budućnost odnosa.

„Jedan od najznačajnijih segmenata naše saradnje i zaloga izvjesne budućnosti su i stotine naših studenata koji se školuju na italijanskim univerzitetima“, kazao je Đukanović.

On je dodao da država Crna Gora, koja je lider u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ima jasnu stratešku viziju o pripadnosti evropskim civilizacijskim vrijednostima i porodici evropskih naroda i država.

„U tom procesu uloga Italije, našeg susjeda i prijatelja je nezamjenjiva“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: