Đukanović: DPS politiku ne percipira kao umijeće manipulisanja ljudima

"Ako je nestrpljenje građana i nerealno očekivanje da se vijeme izgubljeno tokom istorije nadoknadi tokom noći, i da uvijek neko drugi obezbijedi bolji život svakom pojedincu -univerzalna iluzija, ona je posljednjih godina dobila prostor zahvaljujući dramatičnom gubitku kvaliteta politike kao djelatnosti, praćenom posustajanjem EU da odigra do kraja ulogu katalizatora ujedinjenja evropskog kontinenta", rekao je Đukanović
49987 pregleda 134 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.11.2019. 19:28h

Osmi kongres Demokratske partije socijalista (DPS), na kojem će biti izabran predsjednik partije i njegov zamjenik, u toku je u Podgorici. Svečanom dijelu kongresa prisustvovalo je oko tri hiljade ljudi, članovi DPS-a iz čitave Crne Gore i gosti iz zemlje i inostranstva.

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je u svom govoru da je DPS politička snaga koja je osmišljeno mijenjala Crnu Goru, "uvijek nabolje".

Citirajući Nelsona Mendelu, koji je rekao "Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi", Đukanović je ocijenio da to kao da se odnosilo na Crnu Goru.

kongres DPS
Sa kongresa(Foto: Boris Pejović)

"U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vjera i nacija, i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom", rekao je Đukanović.

"30 godina kontinuirani politički proces, taj podvižnički potez, najtačnije je zvati emancipacijom crnogorskog društva", kazao je šef crnogorske države.

Đukanović na kongresu
Đukanović na kongresu(Foto: Boris Pejović)

On je ocijenio da se DPS u svojoj istoriji mijenjala od partije pokreta sa komunističkim nasljeđem u kojoj živjelo dvojno osjećanje do "snažne stranke lijevog centra".

"Ako je nestrpljenje građana i nerealno očekivanje da se vijeme izgubljeno tokom istorije nadoknadi tokom noći, i da uvijek neko drugi obezbijedi bolji život svakom pojedincu -univerzalna iluzija, ona je posljednjih godina dobila prostor zahvaljujući dramatičnom gubitku kvaliteta politike kao djelatnosti, praćenom posustajanjem EU da odigra do kraja ulogu katalizatora ujedinjenja evropskog kontinenta", rekao je Đukanović.

Rekao je da su partija koja politiku ne percipira kao umijeće manipulisanja ljudima.

Đukanović je iskoristio priliku da se u govoru zahvali koalicionim partnerima za, kako je rekao, patriotski odnos prema zajedničkom domu.

Milo Đukanović
Đukanović(Foto: Boris Pejović)

Đukanović je kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti potreban Crnoj Gori da bi na moderan način uredio najvažnija pitanja između države i vjerskih zajednica:

”On ne pretenduje da u maniru reolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose, ali svaka država ima pravo da provjeri da li su ti odnosi pretprjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji”.

On je istakao da DPS ima razumijevanje za očekivanje dijela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Đukanović je ocijenio da “opozicioni mediji i politički protivnici DPS-a pokušavaju da stvore sliku da za mlade u Crnoj Gori nema perspektive , šireći neutemeljene informacije o njihovom navodnom egzodusu”.

"Ispunili najvažnije obećanje"

DPS je, kako je kazao predsejdnik države, ostvario najvažnije obećanje,dato na prethodnom Kogresu - ulazak u NATO.

Nastavljen je, kako je rekao, dinamičan proces pregovaranja sa EU, navodeći da je država i danas neupitni lider evropskih integracija regiona, "spremna da dosljedno ispuni sve uslove za članstvo".

U prethodne četiri godine, država je, kako je istakao, stekla reputaciju jedne od najdinamičnijih ekonomija Evrope.

"Danas se u Crnoj Gori stvara bruto državni proizvod u vrijednosti od 4 ,6 milijardi eura", poručio je Đukanović.

U državi radi preko 190.000 ljudi, što je kako je kazao, "više nego ikad".

Milo Đukanović
Đukanović(Foto: Boris Pejović)

Pokušaj nasilja iznenadio samo politički neobaviještene

Đukanović je rekao da je finalni scenario pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti iznenadio samo "beznadežno politički neobaviještene".

"U tim procesima snažila je naša gordost i odlućnost državne politike da ne dozvoli da se razmahne i izmakne kontroli takav retrogradni, anticrnogorski proces čije bi posljedice značile ponovno gušenje crnogorske slobode i prava na upravljanje vlastitom budućnošću", rekao je Đukanović.

On je kazao da se danas javno sudi "akterima tog beščasća "i šalje poruka da Crna Gora više nikad neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire pravo na bolju budućnost njenih građana.

"Istrajni partneri ove politike..."

Presjednik Socijaldemorkata i Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je kazao obraćajući se Kongresu da treba raditi na prevazilaženju podjela.

On je kazao da je pred Crnom Gorom nije težak izbor.

"Jer naša dva auto-puta vode na četiri strane svijeta. Ovaj ekonomski i kapitalni, najveći u istoriji naše domovine, sa juga na sjever i obratno, i ovaj drugi demokratski još kapitalniji, dugosežniji, sa istolka na zapad i obratno. Pokazali smo da smo kadri krenuti sa oba starta i vjerujem stići do oba cilja", rekao je Brajović.

Zaev i Brajović
Zaev i Brajović(Foto: Boris Pejović)

"Vjerujem da ćemo nastaviti da poštujemo jedni druge...", poručio je on. On je kazao da su uvijek bili saradnici kad su interesi države u pitanju.

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić poručio je da je ponosan na zajednički ostvarene istorijske podvige - put ka EU, ulazak države u NATO i učešće predstavnika manjinskih naroda u institucije.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović rekao je da je ponosan na ostvarne zajedničke ciljeve, poručivši da smo 90-ih godina jedini sačuvali mir. Istakao je da je ponosan što je država ušla u NATO i što sa Hrvatskom imamo prijateljske odnose.

Andrija Popović, Kongres DPS
Popović(Foto: Screenshot/YouTube)

Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije kazao je da su istrajni partneri ove politike još od borbe za nezavisnost, pa do ulaska u NATO savez.

Predsjednik DUA Mehmed Zenka poželio je DPS-u da iz Kongresa izašu što jači i umniji radi Crne Gore.

Ispred Force Nazif Cungu je rekao da je podrska albanskom narodu u teškim trenucima, Albance čini ponosnim.

Predsjednik Demokratske partije Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da su uvjereni da je snažan DPS sa Đukanovićem na čelu, garant stabilnosti razvoja Crne Gore.

Čestitke na dugovječnosti, izbjegnuta "balkanska Sirija"...

Generalni sekretar evropske socijalističke internacionale Luis Ajala je kazao da očekuje daće Crna Gora brzo postati članica EU.

Kongresu se obratio i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev koji prenio pozdrave makedonskog naroda i poručio da je Crna Gora regionalni lider u evropskim integracijama.

"To liderstvo je iskazano prosječnom platom koja je cilj svim ljevičarskim partijama u regionu i u Evropi. Lideri ste u rastu BDP u regionu", rekao je Zaev.

Zoran Zaev, kongres DPS
Zaev(Foto: Screenshot/YouTube)

Politički sekretar Socijaldemokrata Hrvatske Davor Davidović je čestitao DPS-u na dosad učinjenom i na onome što će biti učinjeno. Istakao je da DPS-u čestita i na "dugovječnosti", navodeći da na izazove odgovara na najbolji način.

Ministar u Vladi i Srbije i lider tamošnjeg SDP-a Rasim Ljajić kazao je da se nada da će se odnosi dvaju država u budućnosti unaprjđjivati, poručivsi DPS-u da vjeruje u njihove izborne pobjede.

Predsjednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je istakao da je danas "junaštvo ne odustati od evropskog puta i suverene Crne Gore".

"Vi potomcima imate da ostavite Crnu Goru koju ste stvorili", rekao je Čanak.

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je rekao da je "tada - u jesen 2016. godine pala Crna Gora i postala anti NATO baza, imali bismo balkansku Siriju".

On je u susret 1. decembru imao i, kako je rekao, jednu poruku: "Reče jedan hroničar, samo je jedan ludak, rođen na Cetinju, mogao da se 1. decembra 1918. odvaži da proglasi stvaranje velike države. Ali samo su stotinu puta luđi od njega, odvažili se da krajem 20. vijeka sruše tu veliku i nezaboravnu državu".

Na kongresu su i pročitana pisma zvanica koje nisu prisutne na kongresu, a stigla su, između ostalih, od odlazećeg premijera Malte Džozefa Muskata, predsjednice danskog SDP-a Mete Frederiksen, predsjednika Albanske alternative Nika Đeljošaja, predsjednice Socijalističke partije Bugarske Kornelije Ninove, predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva, Srbije Aleksandra Vučića, kao i pisma Komunističke partije Kine...

Stigle poruke inostranih partnera, prisutni i gosti iz regiona

Premijer Crne Gore i zamjenik predsjednika DPS-a, Duško Marković je zahvalio na čestitkama koje su partiji stigle od političara iz Kine, Kipra, Malte, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića...

Putem video poruka prisutnima su se obratili predsjednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanisev, predsjednica Grupe socijalista i demokrate u EP Irate Grasija Perez, premijer Finske Anti Rine, predsjednik Socijaldemokrata Slovenije i predsjednik Skupštine te zemlje Dejan Židan i Poslanik u Evropskom parlamentu Udo Bulman.

Na Kongresu je prikazan film o "izbornim pobjedama DPS-a i uspjesima na evropskom putu".

Sa Kongresa DPS-a
Sa Kongresa DPS-a(Foto: Boris Pejović)

Kongresu prisustvuju i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Stijepović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, savjetnik predsjednika države Milan Roćen.

Od gostiju iz opozicionih stranaka tu je Izet Bralić iz Socijaldemokratske partije.

Prisutni su premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, predsjednik srpskog SDP-a Rasim Ljajić, generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala, Potpredsjednik SDP Bosne i Hercegovine Slaviša Marković...

Ljajić, Drašković i Zaev
Ljajić, Drašković i Zaev(Foto: Boris Pejović)

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je jedini kandidat za tu funkciju, a Duško Marković za zamjenika predsjednika vladajuće partije.

U radnom dijelu Kongresa učestvuje 598 delegata koji će birati predsjednika i zamjenika predsjednika DPS-a.

Na najvišem partijskom skupu biće izabran Glavni odbor od 146 člana, Statutarna komisija i Nadzorni odbor.

Galerija

Bonus video: