Đukanović: Ne želimo prečice za EU, nego veći kvalitet života za građane

Đukanović je zahvalio Francuskoj na pozitivnom stavu prema reformama koje CG sprovodi u cilju ostvarenja evropskih i evroatlantskih ciljeva
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 20:22h

Crna Gora ne želi prečice do Evropske unije (EU), nego unaprjeđenje kvaliteta života građana kroz reforme, poručio je danas premijer Milo Đukanović u razgovoru sa ambasadorom Francuske, Dominik Gazui.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, zahvalio Francuskoj na pozitivnom stavu prema reformama koje Crna Gora sprovodi u cilju ostvarenja evropskih i evroatlantskih ciljeva.

Ambasadorka Gazui je poručila da će Francuska nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i NATO

On je naglasio da će Vlada nastaviti predano da radi na stvaranju uslova za nastavak dobre dinamike tih procesa, koji mogu biti podsticajni za cijeli region.

Gazui je poručila da će Francuska nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i NATO.

Ona je naglasila opredjeljenje Francuske da ne dovodi u pitanje podršku daljem procesu evropskih integracija, ističući da Crna Gora može da računa na partnerski odnos te zemlje u procesu pristupnih pregovora.

Đukanović se sastao sa vrhovnim rabinom u Crnoj Gori

Sagovornici su se saglasili da se komunikacija države i jevrejske zajednice ne završava unutar CG, već da predstavlja okvir i podsticaj (...) i na bilateralnoj osnovi između CG i Izraela

Đukanović je danas razgovarao i sa prvim vrhovnim rabinom u Crnoj Gori, Leontinom Mošom Prelevićem.

Premijer je, kako je saopšteno, ukazao na poseban značaj multietničkog i multikulturalnog sklada u Crnoj Gori, ističući da su različitosti i uzajamno razumijevanje jedan od temeljnih osnova crnogorskog društva, „koji je obezbijedio da u turbulentnom vremenu sazremo kao društvo“.

„U okruženju bremenitom sukobima, očuvanje sklada nije bio lak zadatak, ali ga je Crna Gora uspješno ispunila“, ocijenio je on.

Đukanović je ukazao na doprinos jevrejske zajednice bogatstvu crnogorskog društva koje je, kako je naveo, i kroz istoriju bilo utočište predstavnika kako jevrejskog, tako i drugih naroda.

Prelević je zahvalio Vladi i institucijama na podršci osnivanju i afirmaciji jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Đukanović sa Prelevićem

On je posebno istakao činjenicu da je sve to učinjeno u izuzetno kratkom roku, i da Crna Gora u tom smislu predstavlja pozitivan primjer odnosa države prema jednoj vjerskoj zajednici.

Sagovornici su se saglasili da se komunikacija države i jevrejske zajednice ne završava unutar Crne Gore, već da predstavlja okvir i podsticaj ekonomske, kulturne, naučne i druge saradnje sa jevrejskim zajednicama širom svijeta, ali i na bilateralnoj osnovi između Crne Gore i Izraela.

Galerija

Bonus video: