Đukanović: Nema potrebe da vraćam kovertirane ostavke, to je gruba greška

Đukanović je kazao da afera "crne trojke" mora imati epilog, ili hapšenje i presudu Veselinu Veljoviću, ili hapšenje Brajuškovića
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 18:08h

Premijer Milo Đukanović kazao je da je pominjanje kovertiranih ostavki u izvještaju EK o napretku Crne Gore, kao jednu od primjedbi koje su stigle iz Brisela, „gruba greška“, jer je njegova administracija već gotovo godinu potpuno formirana, i da nema nikakvog govora o političkom pritisku.

U zaključcima godišnjeg izvještaja Evropska komisija je ocijenila da su usvajanja Zakona o državnoj upravi i novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima pozitivni koraci.

Kod zapošljavanja u državnoj i javnoj upravi, ukazala je EK, mora da se uzme u obzir ko je najbolji, a zapošljavanje mora da bude pošteno.

Razlog za zabrinutost su unaprijed napisane ostavke, i ti dopisi moraju da se vrate onima koji su ih potpisali, stoji u tekstu EK, koji može biti neznatno izmijenjen.

Uz naglasak da je izvještaj Evropske komisije o napretku pozitivan, te da konstatuje da Crna Gora kontinuirano ispunjava svoje obaveze iz inetgracione Agende, Đukanović je napomenuo da izvještaj uvijek konstatuje i ono što je urađeno dobro i ono na čemu bi se trebalo raditii tokom narednih godina.

„Kada bi izvještaj bio lišen ovog drugog dijela, na koji se najčešće pozivaju kritičari Vlade i o kojem možda nešto više govore i pišu mediji u Crnoj Gori, onda bi to značilo da smo mi ispunili uslove i da sjutra možemo postati punopravna članica, a ipak znamo da nas do članstva u EU dijeli više godina“, ocijenio je Đukanović.

Po njemu, primjedba na ime kovertiranih ostavki je „gruba greška nastala kao rezultat rekao bih, tendencioznih komentara u domaćoj političkoj javnosti“.

"Jer, pretpostavljam da ste imali prilke da pročitate da se pod kovertiranim ostavkama podrazumijevalo nešto što je bila praksa određenih političkih partija, ne u Crnoj Gori nego u Srbiji, gdje su ostavke zapravo uzimane kao zalog za bespogovornu poslušnost i aktivirane tada kada bi ta bespogovorna poslušnost izostala.

Ovdje nije riječ o tome i niko ne drži ostavke u takvom stanju. Svi smo pošli od zajedničke konstatacije u dokumentima EU i u našim dokumentima. Da imamo probleme u kvalitetu rada administracije, da moramo da unaprijedimo taj kvalitet rada, a ne možemo ga unaprijediti ako ne promijenimo ljude koji su doveli do takvih ocjena“, naglaiso je Đukanović.

Politički poziv

On je dodao da s obzirom da ih je štitio donešeni sistemski zakon, nije ni postojala mogućnost da bilo ko, a ni mandatar, da nalog bilo kome da obavezno podense ostavku.

"To je bio politički poziv. Ako želite ono što i ja želim kao mandatar, da unaprijedimo rad administracije, dajte ostavke da bi nova Vlada mogla da procijeni ko od vas svojim kapacitetima zavređuje da zajedno radimo na tom pitanju u narednom periodu. Oni za koje se procijeni da to ne mogu ispuniti očekivanja, biće zamijenjeni boljim i sposobnijim. Kao što znate, na taj politički apel taj nivo naše administracije odgovorio je veoma pozitivno.

Gotovo bez izuzetka, svi su dali ostavke i proces zanavljanja administracije je odavno završen. Kao što znate, Vlada već će uskoro obilježiti gotovo godinu dana svog rada. Prema tome, ministri su uglavnom iskoristili pravo da u prvih mjesec, dva, tri, sagledaju stanje u onom dijelu administracije za koje su oni odgovorni, da predlože promjene tamo gdje su mislili da ih treba preduzeti i Vlada je uglavnom sve njiohove iniciajtive prihvatila.

Tako da, ponavljam, riječ je o pogrešnoj percepciji te inicijative, zato danas nemam zaista ni potrebe da bilo šta bilo kome vraćam. Svi koji su podnijeli ostavke su prošli kroz proceduru procjene, da kažem kvaliteta njihovog rada. Ono što su ministri na bazi te procjene predložili Vladi, Vlada je prihvatila i danas crnogorska administracija funkcioniše, rekao bih, punim kapacitetom“, zaključio je Đukanović

Veljović ili Brajušković u zatvor

Premijer Milo Đukanović poručio je da je „da je u Crnoj Gori moguće nekažnjeno blatiti državu“ i pitao da li u Crnoj Gori postoji efikasan i profesionalan državni organ, "koji štiti državu od permanentnog blaćenja".

Osrvćući se na aferu "crne trojke", Đukanović je kazao da ta afera mora imati epilog, ili hapšenje i presudu nekadašnjem direktoru uprave policije Veselinu Veljoviću koji je direktno prozvan od strane Brajuška Brajuškovića, ili hapšenje i presudu onome koji je sve to za nečiji račun izmislio .

Isprovociran najnovijim optužbama opozicije da se na u susret lokalnim izborima u nekoliko opština nastavlja sa partijskim zapošljavanjem, Đukanović je kazao da ga to ništa ne iznenađuje .

"Ništa me ne iznenađuje. Imali smo aferu „ Snimak, pa izmišljeni napad na novinare Vijesti u Podgorici, pa smo imali takozvanu aferu Brajuško. Znate li šta je zajedničko za sve to? Zajedničko je da ne postoji još uvijek efikasan i profesionalan državni organ koji štiti državu od takvih ataka. O tome se svi moramo zamisliti“, kazao je Đukanović nakon izlaganja na jesenjem zasijedanju parlamentarne Skupštine OEBSa.

Kao primjere je naveo aferu "crne trojke"

"Pojavio se čovjek, koji je kazao da postoje crne trojke instalirane u institucijama sistema, u Upravi policije i njenoj elitnoj specijalnoj jedinici.

Crne trojke koje , ne samo da prebijaju ljude, nego ubijaju ljude. Tužilac je izašao sa ocjenom da za to ne postoji nijedan argument. I to je onaj dio istine kojim, se misli staviti konačno tačka na takav atak na državu. Ali osnovno pitanje je, mora li se doći i do drugog dijela istine. A to je , zašto je taj čovjek to saopštio, ako nije istina, za čiji je račun je to saopštio", kazao je Đukanović.

On je naglasio da svi znaju da pored krivičnog djela organizovanja crnih trojki za ubijanje ljudi, postoje i krivična djela koja se zove lažno prijavljivanje.

"Postoji krivično djelo koje se zove uznemiravanje javnosti. Dozvolićete, da li smo imali objašnjenje od državnog tužioca da je tadašnje gradonačelnika Budve ( Rajko Kuljača) držao u pritvoru gotovo godinu dana sa obrazloženjem da bi njegov izlazak na slobodu mogao uznemiriti javnost. Svi smo to prihvatili.

A da li vjerujemo da bi to uznemirilo javnost više od onoga što je uznemirilo javnost kada se kaže da postoje crne trojke u institucijama sistema koje likvidiraju ljude. Da li zaista neko previđa svoju odgovornost za takvog čovjeka , takođe moramo privesti da nam kaže zašto je to saopštio i po čijem nalogu je to uradio.

Nemoguće je obaviti profesionalno posao prema državi ukoliko ta afera ne bude imala epilog, ili hapšenje i presudu nekadašnjem direktoru uprave policije koji je direktno prozvan od strane jednog pripadnika SAJ, ili hapšenje i presudu onome koji je sve to za nečiji račun izmislio . Dok nema toga pojaviće se i sledeće", poručio je Đukanović.

Galerija

Bonus video: